Wahi Abd Rashid

ANUGERAH EXCELLENCE & INNOVATIVE IDEAS 2018

Majlis penyerahan Anugerah Excellence & Innovation Ideas 2018.

Salam hormat, pos ni saya nak kongsi tentang anugerah yang Green Matrix terima baru-baru ni iaitu Excellence & Innovative Ideas 2018. Anugerah ini diberikan untuk mengiktiraf usahawan yang komited dalam menghasilkan kualiti produk atau perkhidmatan yang tinggi.

Syarikat mereka juga telah melalui proses pertumbuhan perniagaan dengan kepakaran dalam industri yang terbukti serta melalui inovasi dan kreativiti dalam menawarkan produk dan perkhidmatan yang luar biasa.

KENAPA GREEN MATRIX DAPAT ANUGERAH NI?

Hasil tunjuk ajar dari Dr Azizan Osman, Green Matrix telah membina platform tempahan kereta sewa di mana kami boleh menerima tempahan kereta sewa di mana-mana lokasi di seluruh Malaysia dan Brunei.

Bagi memastikan kami dapat membekalkan perkhidmatan kereta sewa kepada pelanggan, pengusaha kereta sewa boleh mendaftar sebagai pembekal kereta sewa di dalam platform berkenaan. Setakat ini lebih 500 pengusaha kereta sewa sudah berdaftar sebagai pembekal kereta sewa di dalam platform berkenaan.

Untuk memastikan pelanggan mendapat perkhidmatan kereta sewa terbaik, Green Matrix menyediakan garis panduan kepada semua pengusaha kereta sewa yang berdaftar. Pihak kami juga sentiasa memantau maklum balas pelanggan dari masa ke semasa untuk memastikan kualiti perkhidmatan.

Hasilnya Green Matrix mendapat banyak maklum balas positif dari pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan. Kami akan terus memperbaiki perkhidmatan yang disediakan supaya pelanggan sentiasa mendapat perkhidmatan kereta sewa terbaik.

Sistem tempahan kereta sewa Green Matrix

Matlamat Green Matrix adalah untuk memastikan pelanggan kami mendapat perkhidmatan kereta sewa terbaik supaya mereka dapat sampai ke destinasi dengan hati yang gembira. Sekiranya anda berminat untuk menjadi sebagai pembekal kereta sewa kepada Green Matrix, sila isi borang pendaftaran di bawah.

Syarat-syarat

  • Mempunyai perniagaan/syarikat berdaftar yang sah.
  • Sudah menjalankan perkhidmatan kereta sewa.
  • Boleh menyediakan perkhidmatan kereta sewa yang baik.

DAFTAR SINI.

PAJAKAN KERETA SEWA

Salam artikel ni saya tulis sebab banyak betul orang bertanya tentang program pajakan kereta sewa. Untuk makluman saya dah berkecimpung dalam bisnes kereta sewa lebih 10 tahun. Banyak syarikat kereta sewa yang menawarkan program pajakan. Tujuan mereka mengambil kereta pajak adalah untuk menampung tempahan kereta sewa yang semakin meningkat.

Masa saya memulakan bisnes kereta sewa pada tahun 2006, memang tak ada siapa yang percayakan saya untuk memajakkan kereta mereka. Saya mula dapat kereta pajak pada tahun 2009. Itu pun saya dapat kereta pajak daripada adik ipar saya sendiri. Majoriti keluarga masih tidak yakin dengan perniagaan saya masa tu.

Pada tahun 2010 perniagaan saya makin berkembang, permintaan semakin meningkat, jadi saya perlukan kereta tambahan. Nak beli kereta lagi memang tak lepas sebab komitmen saya dah paras hidung, masa tu saya dan isteri dah beli 30 buah kereta atas nama sendiri dan perniagaan.

Apa saya buat adalah saya tawarkan peluang pajakan kepada keluarga, kawan-kawan rapat dan pekerja saya sendiri. Mula-mula bayaran pajakan saya bayar ikut percentage, tapi bila kereta pajak dah makin banyak saya jadi pening kepala, sebab pening juga nak kira sales setiap buah kereta. Masa tu saya ada 40 buah kereta pajak (2010).

Apa yang berlaku setiap bulan owner bising, tanya pasal duit kereta pajak. Saya pula sampai tak sempat nak kira sales setiap bulan. Lama-lama saya rasa dah jadi macam hamba owner kereta pula. Kita sibuk urus bisnes kereta sewa, owner goyang telur, cukup masa mesej tanya duit mana?

Bila kita inform sales banyak, owner senyum sampai telinga, bila kita inform sales sikit owner kata kita tipu dia. Jadi untuk selesaikan masalah tu saya ambil keputusan bayaran pajakan saya bayar fix (installment + RM200) untuk sebuah kereta. Cukup bulan saya bank in je duit pajakan kepada owner kereta.

Bila buat macam tu, kerja saya jadi lebih mudah, saya boleh fokus buat sales saja. Owner pun tak payah bising-bising, cukup bulan duit masuk dalam akaun. Pajakan tu saya continue sampai 5 tahun, maknanya setiap kereta owner dapat RM200 x 12 bulan x 5 tahun = RM12,000. Lepas 5 tahun saya bayar je installment, kemudian bila loan dah makin kurang saya jualkan saja kereta tu.

Paling sikit 1 owner beli kereta 2 buah dan paling banyak 1 owner beli 6 buah kereta. Jadi setiap owner kereta dapat paling rendah RM400 hingga RM1,200 pasif income setiap bulan. Duit pajakan tak ada la banyak, tapi ada owner kereta yang boleh tampung pengajian anak kat univerisiti hasil duit pajakan.

Ada owner kereta yang boleh settlekan hutang kad kredit. Ada ahli keluarga saya yang boleh minta isterinya berhenti kerja duduk di rumah dan jaga anak sahaja. Setiap bulan dapat duit pajak RM400, boleh la buat belanja dapur, dulu makcik saya kerja kilang gaji RM600 je sebulan.

Lepas dapat duit pajak, dia berhenti kerja dan jaga anak di rumah saja, lagi pun masa tu anaknya tak sihat. Sekarang anaknya dah besar panjang dan boleh jaga diri sendiri. Begitulah serba sedikit pengalaman saya ambil kereta pajak. Biasanya saya hanya ambil kereta pajak antara keluarga dan kawan-kawan terdekat saja.

Kalau ada pun saya ambil kereta pajak dari owner kereta yang desperate, contohnya mereka yang kena buang kerja, bercerai dan hadapi masalah kewangan. Maklumlah bayaran pajakan yang saya tawarkan tak tinggi mana. Tapi saya syukur boleh bayar duit pajakan sampai 5 tahun, jarang ada company yang dapat bayar pajak sampai 5 tahun.

Biasa saya dengar tak sampai setahun dah goyang, ada yang tak sampai 3 bulan dah tak boleh bayar duit pajakan. Jadi sebelum anda memajak kereta fikir dulu dalam-dalam, sebab banyak scammer kat luar sana.

Kalau cerita bab kena tipu dengan syarikat pemajak ni saya dah naik lali, mana yang saya dapat bantu, saya bantu, mana yang tak dapat bantu minta maaf lah. Untuk makluman anda, kebanyakan yang menjadi licensee di syarikat saya adalah mangsa skim pajakan.

Apa yang berlaku, pada mulanya mereka ditawarkan bayaran pajakan yang tinggi, tetapi dalam masa beberapa bulan mereka tak dapat apa yang dijanjikan. Kereta dah beli, jadi mahu tak mahu mereka terpaksa sewakan sendiri. Masalahnya bila tak ada orang nak ajar buat bisnes kereta sewa, memang pening kepala beb.

Beli kereta ingatkan nak tambah income, tiba-tiba terpaksa sewakan sendiri. Nak kena cari pelanggan, buat marketing belum lagi nak kena hadap karenah pelanggan lagi. Masa ni biasanya syarikat saya akan dapat kereta free la, owner dah jatuh desperate, asalkan dapat lepas installment owner kereta dah syukur.

Malangnya banyak yang tak dapat diselamatkan sebab condition kereta teruk sangat. Nak repair pula perlu keluar duit yang banyak. Jadi bila ada owner kereta demand bayaran pajakan tinggi, kami tengok saja la, tak lama lepas tu confirm dia akan mesej balik minta rescue kereta dia.

Itulah bila kita yang minta kereta, owner akan demand, tapi bila owner merayu minta ambil kereta, masa tu bolehlah dapat best price, cuma biasanya nasi dah jadi bubur. Orang kata orang tamak selalu rugi. Daripada pemerhatian saya, sebelum anda memajak kereta, mungkin tip ini dapat membantu.

  1. Sebelum anda memajak kereta, tengok laman web syarikat pemajak tu, adakah mereka pakai domain yang berbayar macam blog saya ni www.wahiabdrashid.com atau pakai domain percuma macam www.domain.wordpress.com atau www.domain.blogspot.com. Kalau syarikat tu pakai domain percuma, maka berhati-hatilah, sebab bila pengusaha tu pakai domain percuma, maknanya dia tak serius dengan bisnesnya sendiri. Tak sanggup nak keluar duit untuk beli domain yang berbayar untuk jaga branding. Kalau ada masalah mereka boleh lari saja.
  2. Lihat status pemajak tu Sdn Bhd atau Perniagaan. Kalau pemajak tu pakai Perniagaan maka berhati-hati la juga sebab orang yang pakai Perniagaan ni malas nak buat audit report, dapat duit masuk dalam poket je. Tujuan nak lari cukai. Jadi kalau mereka ambil kereta pajak, tak mustahil mereka akan lari bayar duit pajak.
  3. Bayaran pajakan yang mengiurkan. Biasanya pemajak ni hanya orang tengah, ada juga mereka ini diupah oleh warga asing untuk dapatkan kereta pajak. Lepas dapatkan kereta pajak, mereka dapat duit sikit, apa yang berlaku kereta ini akan diserahkah kepada warga asing. Ada juga pemajak yang sewakan kereta kepada pemandu ehailing, bayaran memang masyuk, tapi lepas 6 bulan kereta macam dah pakai 6 tahun. Sebab tu saya cakap bila owner dapat balik kereta dan minta syarikat saya selamatkan, memang susah sebab nasi dah jadi bubur, kos nak repair macam boleh beli kereta baru.
  4. Sebelum anda memajak, tengok juga review syarikat yang memajak kereta tu, kalau banyak sangat review negatif, maka berhati-hati lah, sebab kalau pelanggan asyik komplen, confirm syarikat pemajak tu tak jaga keretanya. Apa akan jadi kepada kereta anda dipajak kepada syarikat itu? Kalau syarikat tu tak ada apa-apa review, anda kena lagi berhati-hati sebab ada sesetengah syarikat memang tak benarkan sesiapa pun bagi review. Cari syarikat Sdn Bhd yang ada lesen dan review yang bagus. Insya Allah kereta anda selamat. Dapat duit pajak sikit tak apa janji konsisten. Kereta once dah beli bukan mudah nak patah balik. Kalau anda tersilap pajak, sekali tersontot memang pedih.

Harap artikel ni membantu lah.

ps : syarikat saya dah tak ambil kereta pajak, kalau anda nak pajak kereta, ada team saya akan tanya licensee yang berminat. Urusan pajakan adalah antara pemilik kereta dengan licensee. Jadi kalau ada hal-hal berkaitan terutamanya bayaran, pemilik kereta kena bertanya kepada licensee. Saya nak ingatkan walaupun syarikat saya cuba menjaga nama baik dan reputasi, namun ada juga licensee yang tidak amanah, jadi risiko tetap ada walaupun memajak kepada licensee syarikat saya. Cuma untuk play safe saya nasihatkan licensee bayar duit pajak mengikut apa yang mereka mampu, bisnes teruk macamana sekali pun duit pajakan tetap boleh bayar. Tapi kalau dah janji duit pajak tak masuk akal, silap hari bulan dua-dua boleh tersontot.

Sekiranya anda berminat untuk belajar bisnes kereta sewa boleh join group facebook ini. Klik SINI.

APA KELEBIHAN JOIN GREEN MATRIX BERBANDING BUAT BISNES KERETA SEWA SENDIRI?

Salam artikel ni saya tulis untuk jawab soalan yang ditanya oleh seorang rakan. Beliau ingin memulakan bisnes kereta sewa dan bertanya apa kelebihan kalau beliau join Green Matrix berbanding buat sendiri? Sebenarnya saya tak perlu pun cerita apa kelebihan join Green Matrix, mana yang dah buat bisnes kereta sewa tahu betapa peritnya buat bisnes kereta sewa sendiri. Tapi mungkin ramai yang masih belum tahu, jadi saya tulis artikel ni.

Ok sebelum saya terangkan apa kelebihan menyertai Green Matrix, elok saya terangkan apa cabaran anda bila buat bisnes kereta sewa sendiri.

1. Nak Belajar Kat Mana?

Setahu saya tak ada pengusaha kereta sewa yang sanggup mengajar anda buat bisnes kereta sewa sama macam dia buat. Siapa yang nak ajar kalau anda akan jadi pesaing dia nanti? Habis lah periuk nasi dia nanti. Apa yang biasa berlaku, kalau anda bertanya dengan orang yang salah, mereka akan cuba takut-takutkan anda, mereka akan beritahu bisnes ni terlalu berisiko, nanti penyewa curi kereta lah, pelanggan sewa kereta buat jenayah lah, macam-macam lagi. Anda yang mendengar pasti down.

2. Kalau Anda Buat Juga?

Ok kalau ada tekad nak buat juga, anda kena bina at least laman web sendiri. Kos beli domain RM50 dan hosting RM80 = RM130. Kalau anda pandai buat website sendiri Alhamdulillah dapat jimat kos. Kalau anda tak pandai nak buat laman web anda kena upah orang. Laman web mesti lengkap dengan sistem tempahan untuk memudahkan pelanggan. Jangan cerita pakai wordpress dan blogspot ya. Kos bina laman web bersistem biasanya RM2,500 ke atas. Saya sendiri dah spend lebih RM100K untuk bina laman web syarikat saya.

Jangan ingat anda dah buat laman web cantik punya, pelanggan terus serbu laman web anda dan buat tempahan. Anda kena juga spend bajet untuk iklan supaya pelanggan melawat laman web anda. Katakan anda spend bajet RM50 sehari iklan di Google Adwords, sebulan kos dah RM1,500. Kalau tak tahu nak setting iklan terpaksa la pergi masuk kelas Google Adwords, paling-paling kurang RM3K terbang.

Sifu Google Adwords boleh la ajar macamana nak buat iklan supaya booking masyuk, tapi lama-lama kos iklan jadi mahal, bajet pun kena tambah. Saya ada licensee Green Matrix spend RM4K sebulan untuk buat iklan Google Adwords. Dah habis segala strategi iklan, sales macam tu je, kos iklan makin lama makin mahal, apa lagi Sifu Google Adwords suruh anda masuk kelas dia lagi. Terbang lagi duit untuk belajar setting iklan.

Saya pernah hantar team Green Matrix belajar setting Google Adwords kos dalam RM3K. Last-last team saya pun surrender dengan Google Adwords, sebab settingnya sentiasa berubah. Mana taknya Sifu Google Adwords pun ajar pesaing korang benda yang sama. Semua orang buat iklan yang sama, siapa bayar mahal iklan dia la yang naik atas. Sudahnya yang untung Google dan juga Sifu Google Adwords. Mereka tak salah, tapi kita je tak tahu cara yang betul cara dapatkan pelanggan pada kos rendah.

Kalau anda tak mahu buat laman web, mungkin anda boleh buat facebook pages. Pages baru buka mestilah kena tarik banyak likes. Siapa nak buat booking kalau like 10 orang je? so kena spend paling murah RM0.30 untuk tarik 1 likes. Kalau 1,000 dah kena spend RM300 untuk tarik likes. Kalau tak tahu nak setting fb ads, kena la masuk kelas fb ads. Memang ada kelas yang murah, tapi end up anda kena masuk kelas mahal lagi untuk belajar ilmu yang lebih dalam.

Saya pernah masuk kelas belajar fb ads kos RM10K tau. Last-last saya pun surrender.  Sebab terlalu banyak setting yang kena belajar dan ianya sentiasa berubah.  Pening kepala nak follow.

Sebenarnya sales ni tak boleh bergantung kepada iklan semata-mata. Lama-lama kita pun penat, kos makin lama makin mahal. Mana taknya sifu-sifu Google Ads dan Fb Ads ajar benda yang sama kat student dia.

Bila semua orang buat benda yang sama, maka siapa yang spend duit iklan paling banyak, iklan dia la yang menang. Sudahnya Google, Facebook dan Sifu-sifu yang mengajar iklan ni yang kaya. Mereka tak salah, cuma kita je tak tahu cara yang betul untuk dapatkan pelanggan pada kos yang rendah.

Apa yang anda kena buat adalah anda kena bina jenama, sebab bila terlalu banyak sangat pesaing, pelanggan akan pilih company terbaik. Apa kriteria company terbaik? Pelanggan akan melihat beberapa aspek berikut.

  1. Berapa lama company dah beroperasi?
  2. Apa kata pelanggan-pelanggan company ni?
  3. Berapa besar company ni?
  4. Harganya ok tak?
  5. Proses tempahan mudah tak?
  6. Respon pantas atau tidak?
  7. Layanan bagaimana?

Banyak lagi kriteria pemilihan pelanggan. Kadang-kadang tempahan masuk sebab referral daripada pelanggan sedia ada. Kadang-kadang tempahan masuk sebab kerjasama syarikat dengan syarikat lain. Kadang-kadang tempahan masuk sebab networking sesama pengusaha kereta sewa.

Menjadi company terbaik bukannya boleh berlaku dalam sekelip mata. Ia memakan masa. Saya sendiri walaupun sudah lebih 12 tahun dalam bisnes kereta sewa, masih lagi berusaha dan belajar bagaimana nak jadi company terbaik. Bagaimana dengan anda yang baru hendak bermula?

3. Jenama Tak Kuat

Masalah seterusnya adalah bila anda baru bermula, jenama anda masih tidak dikenali. Jadi kebanyakan pelanggan-pelanggan yang datang adalah pelanggan yang tidak berkualiti. Mungkin mereka menyewa, lepas beberapa hari mereka melarikan diri sebab tak mampu bayar sewa. Mungkin mereka menyewa dan buat jenayah seperti seludup dadah, seludup manusia atau merompak. Mungkin mereka menyewa dan mencuri alat ganti kereta anda. Siapa pelanggan tak berkualiti?

  1. Suka buat tempahan melalui panggilan telefon. Biasanya last minute. Kalau suruh buat booking online macam-macam alasan, tak reti internet la macam-macam lagi.
  2. Bila minta bayaran, mereka lebih suka bayar cash. Company kereta sewa besar, tidak terima bayaran secara tunai untuk elakkan pelanggan tak berkualiti. Macam Green Matrix kita ada sistem di mana pelanggan boleh bayar melalui online transfer atau bayar menggunakan kad kredit ataupun debit. 100% online.
  3. Susah nak bagi maklumat lengkap. Biasanya booking orang lain, ambil kereta orang lain dan yang bawa orang lain. Bila ada masalah semua cuba lepas tangan.
  4. Bila ditanya tentang pekerjaan, mereka tak boleh tunjukkan mereka bekerja di mana. Maksudnya tak ada kerja tetap.

4. Kalau Ada Masalah Nak Rujuk Siapa?

Kalau anda ada masalah, contohnya pelanggan tak mahu bayar ganti rugi atau ada saman yang pelanggan tak mahu bayar? Anda nak rujuk siapa? polis atau peguam? Semuanya buang masa. Saya pernah habis puluhan ribu ringgit untuk bawa kes ke mahkamah, sudahnya kes hanya menang atas kertas. Tiada apa-apa tindakan dari pihak berkuasa. Polis dan peguam tidak salah, mereka hanya ikut undang-undang. Apa yang saya buat adalah syarikat saya subscribe sistem CTOS. Kos RM6,000 setahun. Anda mampu nak bayar kos tu? Bila anda join Green Matrix, sekiranya ada sebarang masalah anda boleh gunakan kemudahan CTOS, syaratnya mesti pakai dokumentasi dari Green Matrix.

Apa Faedah Join Green Matrix?

Berikut merupakan antara kelebihan kalau anda join Green Matrix.

1. Tak Perlu Modal Besar

Anda daftar program Bisnes Kereta Sewa Tanpa Modal (BKSTM) anda dah dapat laman web lengkap dengan sistem tempahan online secara percuma. Anda jimat RM2.5K. Melalui sistem ini pelanggan boleh bayar secara online samada melalui bank transfer atau kad kredit/debit. Sistem juga lengkap dengan sistem perjanjian sewa online (kos nak bangunkan sistem ni saja lebih RM3K). Dengan sistem ini masa pelanggan ambil kereta, anda hanya perlu bawa smartphone saja dan pelanggan boleh tandatangan secara online. Segala dokumen sewa akan di hantar melalui email kepada pelanggan. Anda jimat kos anda kerana tak perlu cetak borang sewa, resit dan sebagainya. Pelanggan akan buat bayaran kepada Green Matrix dan Green Matrix akan buat bayaran kepada anda. Green Matrix akan menolak 15% untuk menampung kos operasi di mana 6% adalah untuk SST dan 9% adalah pendapatan kepada Green Matrix. Ok la kan sebab anda tak keluar modal pun.

2. Latihan Percuma.

Anda juga dapat latihan daripada Green Matrix secara percuma, tak perlu langgar dinding buat sorang-sorang. Green Matrix sudah beroperasi lebih 12 tahun dalam bisnes kereta sewa. Segala macam benda kami dah hadap. Anda juga akan belajar strategi pemasaran yang sangat efektif tanpa perlu mengeluarkan kos yang besar. Anda juga akan belajar bagaimana untuk sustain supaya anda dapat bertahan dalam masa yang lama. Bisnes kereta sewa kalau dilakukan secara serius boleh menjana pendapatan yang lumayan, anda patut gunakan aliran duit yang masuk untuk membina profail kewangan supaya anda boleh membeli banyak hartanah.

3. Berniaga Secara Berjemaah

Potensi bisnes kereta sewa sangat besar. Jumlah penduduk Malaysia adalah 32 juta orang. Kalau 1% penduduk Malaysia membelanjakan RM100 setahun untuk sewaan kereta bermakna RM32 juta x 1% x RM100 = RM32 juta ringgit. Anda tidak akan dapat duit sebanyak itu kalau anda berniaga sorang-sorang. Jadi penting berniaga secara berjemaah. Rezeki seharusnya dikongsi bersama.

Kesimpulan

Pada saya anda boleh memulakan bisnes kereta sendiri sekiranya bisnes model anda lain daripada yang lain. Tetapi sekiranya anda hanya meniru orang lain, nasihat saya anda fikir balik niat anda itu, Saya bukan nak bagi down atau apa. Pada saya membina jenama sesuatu syarikat tidak semudah yang disangka. Saya perhatikan banyak pengusaha kereta sewa terpaksa gulung tikar, bukan kerana permintaan makin kurang. Puncanya adalah mereka tidak sempat mengejar perubahan yang berlaku dengan sangat pantas.

Dahulu syarikat kereta sewa mengiklan di surat khabar, kemudian muncul internet, kemudian muncul pula internet di smartphone, dan kini muncul pula teknologi apps. Teknologi berubah dengan sangat pantas. Kalau anda tidak cukup kuat, maka anda pasti tertinggal. Kalau fokus anda untuk buat duit sahaja, baik anda join Green Matrix. Anda jimat banyak benda. Anda tak perlu fikir nak daftar syarikat, nak apply lesen, bina laman web, bina sistem dan sebagainya. Semuanya dah lengkap, join dan boleh terus run dalam masa 24 jam.

Sekiranya anda ada idea baru tentang bisnes kereta sewa dan tiada sesiapa lagi yang buat benda itu, mungkin anda boleh mulakan sendiri. Terpulang kepada anda. Dua belas tahun dahulu kalau ada syarikat yang tawarkan untuk join mereka pada kadar yang murah, sudah tentu saya join mereka. Niat saya hanya nak buat duit secepat mungkin. Sayangnya pada masa itu tiada program sama seperti yang Green Matrix tawarkan sekarang.

Testimonial

Tuan Muhamad Azuan Zakaria (Langkawi) – RM40K Sebulan.

Tuan Mohd Khaidzir (Miri) RM32K sebulan.

Tuan Hafiz Musa (Perak) – RM20K sebulan.

Tuan Khadar Karim (Kota Kinabalu) – RM16K sebulan.

Tuan Muhammad Syahir Suhaimi (Shah Alam) – RM15K sebulan.

Tuan Fazrol Che Isa (Chukai) – Income RM12K sebulan.

Bryan Edip (Subang) RM10K sebulan.

Sekiranya anda berminat untuk belajar bisnes kereta sewa boleh join group facebook ini. Klik SINI.

Analytic Code