Wahi Abd Rashid

Author Archives: Wahi Abd Rashid

Wahi Bin Abd Rashid merupakan seorang usahawan kereta sewa, penulis dan speaker di dalam bidang keusahawanan. Syarikat beliau www.greenmatrixcarrental.com menyediakan perkhidmatan kereta sewa di seluruh Malaysia. Beliau juga banyak berkongsi pengalaman di dalam blog peribadinya www.wahiabdrashid.com

BERAPA NILAI MASA ANDA?

Salam artikel ni saya tulis sebab ramai betul mesej nak jumpa saya. Sebenarnya saya jarang sangat berjumpa orang kalau benda tu tak penting. Jadi mungkin ada yang salah anggap, kata saya sombong, susah nak jumpa dan sebagainya.

Untuk explain benda ni, saya akan beri anda faham nilai masa setiap orang. Ini formula yang saya belajar dari mentor saya. Kalau anda tahu formula ini, anda akan berfikir panjang kalau nak jumpa sesiapa.

Menurut mentor saya setiap orang ada nilai. Nilai kita diukur daripada pendapatan yang kita jana setiap tahun. Secara purata seorang manusia akan bekerja 2,000 jam setahun. Sebagai contoh.

  • Waktu kerja 8 pagi – 5 petang = 9 jam
  • Seminggu kerja 5 hari x 9 jam = 45 jam
  • Sebulan 4 minggu x 45 jam = 180 jam
  • Setahun 12 bulan x 180 jam = 2,160
  • Tolak cuti umum 17 – 18 hari (160 jam) kira kita kerja 2,000 jam la setahun.
  • Katakan gaji anda RM3,000 sebulan x 12 bulan = RM36,000.
  • Jadi nilai masa anda adalah RM36,000 / 2000 = RM18 sejam.

Jadi kalau ada orang nak jumpa dengan anda, nilainya mestilah lebih RM18 sejam. Bukan bermaksud mereka perlu bayar anda RM18 sejam. Tetapi nilai pertemuan itu mestilah lebih RM18 sejam.

Contohnya anda berjumpa untuk berbincang pasal bisnes atau belajar sesuatu benda baru. Tapi kalau anda berjumpa hanya untuk berborak kosong, maka anda hanya membuang masa. Pendapatan anda tidak akan meningkat.

Sekiranya anda ingin meningkatkan pendapatan anda, maka anda perlu fokus kepada kerja-kerja yang bernilai tinggi dan jangan buat kerja-kerja bernilai rendah. Apakah kerja-kerja bernilai tinggi?

  • Baca buku.
  • Pergi seminar.
  • Berkawan dengan orang berjaya.
  • Luangkan masa berkualiti bersama keluarga.
  • Bercuti untuk tenangkan fikiran.
  • Beribadat.

Apakah pula kerja-kerja bernilai rendah?

  • Buang masa layan facebook dan IG.
  • Buang masa layan group whatsapp kawan sekolah lama.
  • Mengutuk orang sana, mengutuk orang sini.
  • Borak kosong di kedai mamak.
  • Apa saja kerja yang tak berfaedah.

Baik katakan anda ingin menjadi jutawan, berapakah nilai masa anda?

RM1 juta / 2,000 jam = RM500 sejam.

Jadi kalau ada orang nak jumpa anda, fikir balik adakah nilai perjumpaan itu lebih RM500 sejam. Kalau perjumpaan itu hanya untuk borak kosong, maka semakin tipis peluang anda nak menjadi jutawan.

Bukan tak boleh jumpa langsung, tapi kalau benda tu tak penting dan tak menyumbang apa-apa, maka sebolehnya anda elakkan. Sama juga dengan saya, kalau saya ingin jana pendapatan RM10 juta setahun, maka saya kena buat kerja-kerja bernilai RM5K sejam.

Kalau ada orang nak jumpa saya sekadar nak tanya pasal bisnes kereta sewa, maka saya akan fikir balik, adakah perjumpaan itu akan contribute RM5K sejam kepada saya. Kalau tidak, maka target saya untuk capai RM10 juta makin tipis.

Tetapi kalau perjumpaan itu boleh berikan nilai yang lebih tinggi, contohnya  saya berikan coaching kepada licensee saya, hasil daripada coaching berkenaan akan menyumbang kepada peningkatan pendapatan mereka sekaligus menyumbang kepada peningkatan pendapatan syarikat saya.

Jadi untuk kerja-kerja begitu saya tiada masalah untuk berjumpa. Sebab itu saya biasanya akan berjumpa dengan team saya sahaja, sebab semakin saya train mereka, mereka jadi semakin bagus dan menyumbang kepada pendapatan syarikat.

Saya harap anda semua faham, sesungguhnya perkara yang paling berharga yang kita ada adalah masa, masa sekali dah hilang tiada gantinya. Kalau saya berjumpa dengan seseorang lepas tu krik-krik, anda tentu faham bagaimana perasaannya.

Saya akan marah pada diri sendiri, Argggh menyesalnya jumpa, buang masa aku saja, baik berkepit dengan wife ada juga faedahnya. Faham ke faham?

KISAH KHAIDZIR

Tuan Mohd Khaidzir (dua dari kiri)

Salam kali ni saya nak kongsi kisah licensee Green Matrix di Miri, Sarawak iaitu Tuan Mohd khaidzir Abdul Kadir. Beliau join Green Matrix pada 17 Dis 2014. Sebelum join Green Matrix beliau bekerja dengan syarikat oil & gas.

Disebabkan industri oil & gas yang semakin merudum pada masa itu, beliau cuba mencari peluang perniagaan dalam bisnes kereta sewa. Beliau ternampak tentang peluang menyertai program licensing pada masa itu. Setelah berfikir panjang beliau ambil keputusan untuk menyertai Green Matrix sebagai licensee.

Sebenarnya sejak join Green Matrix banyak cabaran yang beliau terpaksa lalui. Beliau pernah kehilangan sebuah 4X4 yang dicuri oleh pelanggannya sendiri. Nasib baik beliau mendapat pampasan.

Selepas jatuh ditimpa tangga pula, kakitangannya pula buat hal, tanpa beliau sedari, pekerjanya itu tidak amanah. Beliau hairan kutipan sewa selalu tidak cukup. Keretanya pula selalu rosak.

Setelah disiasat rupanya kakitangannya itu menjual alat ganti keretanya yang baru dan menggantikan dengan alat ganti yang rosak. Setiap bulan kakitangannya akan buat tuntutan penyelengaraan kereta, Akibatnya kos beliau meningkat tetapi hasil tidak ke mana.

Setelah memecat ke semua kakitangannya, beliau terpaksa berhenti kerja untuk menguruskan bisnes kereta sewa bersama ibunya. Banyak kerugian yang beliau terpaksa tanggung angkara kakitangannya yang tidak amanah.

Apa pun pelanggan yang datang ke Miri, beliau tetap layan dan berikan servis terbaik. Beliau juga terus menambah ilmu untuk memperbaiki perniagaannya.

Apabila perniagaannya semakin baik, beliau mula mengambil kakitangan baru, kali ini beliau lebih berhati-hati mengambil kakitangan. Beliau tidak mahu lagi ambil kakitangan secara tangkap muat. Kini jumlah kakitangannya ada 6 orang.

Beliau sentiasa memantau prestasi perniagaannya. Syukur Alhamdulillah setelah mengaplikasi segala ilmu yang beliau belajar, kini beliau berjaya menjana pendapatan secara purata lebih RM53K setiap bulan, keuntungannya lebih 15%.

Apa yang menarik, beliau hanya mempunyai 14 unit kereta sahaja. Menurut beliau jenama Green Matrix yang kuat dan sistem perniagaan yang diberikan banyak membantu beliau menjana pendapatan dengan mudah. Berikut merupakan jumlah kutipan sewa beliau dari Jan – Ogo 2018.

  • Jan 2018 = RM33,125.36
  • Feb 2018 = RM25,240.12
  • Mac 2018 = RM29,579.03
  • Apr 2018 = RM36,336.80
  • Mei 2018 = RM21,817.20
  • Jun 2018 =  RM64,256.22
  • Jul 2018 = RM125,264.69
  • Ogo 2019 = RM94,804.13

Jumlah RM430,423.55

RM430,423.55 / 8 = RM53,802.94 sebulan.

FAKTOR KEJAYAAN

Walaupun menghadapi cabaran pada awal namun beliau seorang yang sangat cekal, berikut merupakan antara faktor kejayaan beliau,

  1. Beliau sangat sayang ibunya.
  2. Beliau tidak mudah putus asa.
  3. Apabila bercakap, sangat sopan.
  4. Sangat setia dengan rakan kongsinya.
  5. Tidak suka memberi alasan.
  6. Sangat menjaga kebajikan kakitangannya.
  7. Hormat gurunya.
  8. Sangat pemurah belanja makan.
  9. Tidak kedekut untuk menuntut ilmu.
  10. Bekerja sangat sistematik.

Baik sekiranya anda ke Miri, Sarawak dan perlukan perkhidmatan kereta sewa boleh hubungi beliau melalui Whatsapp : 60128888744. Berminat nak jadi seperti Tuan Khaidzir boleh Klik SINI.

KISAH PUAN ZIALOMA

Puan Zialoma (kanan sekali) bersama suami Tuan Shamsuddin Ismail

Salam kali ni saya nak kongsi kisah salah seorang licensee Green Matrix yang berjaya iaitu Puan Zialoma. Beliau dan suami mendaftar sebagai licensee Green Matrix pada 27 Nov 2017. Kawasan operasi adalah di Klang, Selangor.

Mereka berdua ni sebenarnya masih bekerja makan gaji, Puan Zialoma masih bekerja dengan pihak berkuasa tempatan dan suaminya bekerja sebagai jurujual kereta. Tujuan mereka memulakan bisnes kereta sewa adalah untuk menambah income.

Menurut mereka, kedua ibu bapa mereka kurang sihat, jadi mereka perlukan duit tambahan untuk menampung perbelanjaan perubatan kedua orang tua mereka. Ditambah dengan belanja anak-anak lagi jadi gaji mereka memang tidak mencukupi.

Mereka ada juga menjalankan perniagaan kecil-kecilan seperti menjual produk kosmetik dan menjadi agen insuran, namun pendapatan berkenaan tidak menentu. Mereka tertarik dengan bisnes kereta sewa apabila melihat ramai rakan-rakan mereka yang berjaya dengan perniagaan berkenaan.

Sungguhpun begitu mereka tiada ilmu. Selepas berfikir panjang mereka tekad untuk menyertai program licensing Green Matrix. Selepas 3 bulan menyertai program licensing Green Matrix mereka masih tidak menjana apa-apa pendapatan.

Salah satu sebabnya adalah mereka masih belum ada kereta, apa yang mereka lakukan adalah terus mempromosi perniagaan kereta sewa walaupun masih belum ada kereta. Sekiranya mereka mendapat tempahan mereka akan berikan kepada licensee terdekat.

Pada penghujung bulan Mac 2018, mereka berjaya membeli kereta sendiri dan mula menjana pendapatan. Berikut merupakan jumlah pendapatan yang mereka perolehi dari bulan Mac hingga Ogos 2018.

  • Mac 2018 = RM179.25
  • April 2018 = RM1,885.85
  • May 2018 = RM1,320.76
  • Jun 2018 = RM3,763.00
  • Jul 2018 = RM4,500.00
  • Ogo 2018 = RM3,070.00

JUMLAH RM14,718.86

Secara purata beliau berjaya menjana pendapatan RM14.718.86/6 bulan = RM2,453.14 sebulan. Ianya cukup baik bagi mereka yang bermula dari kosong (tiada pengalaman dan kereta). Apa yang mengagumkan mereka masih bekerja makan gaji seperti biasa.

MASIH BEKERJA TIADA MASA HANTAR KERETA?

Biasanya mereka akan menghantar kereta selepas waktu bekerja. Sekiranya tiada masa, mereka akan meminta bantuan daripada licensee terdekat. Pada hari cuti mereka tiada masalah menghantar kereta kepada pelanggan.

Selepas menghantar kereta, mereka akan membawa anak-anak berjalan, begitulah kehidupan mereka sebagai licensee Green Matrix. Puan Zialoma juga selalu buat live video di facebooknya untuk pemasaran.

Disebabkan kesungguhannya, beliau dilantik sebagai pengurus Green Matrix di Selangor. Beliau juga turut membantu licensee-licensee lain menjana pendapatan.

Daripada pemerhatian saya berikut merupakan ciri-ciri yang membuatkan beliau menjadi seorang licensee yang berjaya.

  1. Seorang anak yang mengambil berat tentang orang tuanya.
  2. Seorang isteri yang taat pada suami.
  3. Seorang ibu yang penyayang.
  4. Beliau tidak kedekut melabur untuk ilmu.
  5. Beliau banyak membantu rakan-rakannya.
  6. Beliau sangat lemah lembut dan hormat orang lain.
  7. Beliau sangat kuat semangat dan tidak mudah putus asa.

Semoga bisnes kereta sewa beliau bersama Green Matrix terus berkembang. Sekiranya anda memerlukan perkhidmatan kereta sewa di kawasan Selangor boleh hubungi beliau melalui Whatsapps : 601120804947. Berminat nak jadi seperti Puan Zialoma boleh klik SINI.

Analytic Code