Wahi Abd Rashid

Author Archives: Wahi Abd Rashid

Wahi Bin Abd Rashid merupakan seorang usahawan kereta sewa, penulis dan speaker di dalam bidang keusahawanan. Syarikat beliau www.greenmatrixcarrental.com menyediakan perkhidmatan kereta sewa di seluruh Malaysia. Beliau juga banyak berkongsi pengalaman di dalam blog peribadinya www.wahiabdrashid.com

BELI RUMAH CASH RM15,000?

  • Anda ada RM15K cash?
  • Anda ada 20 orang kawan yang ada cash RM15K?
  • RM15K x 20 orang = RM300K
  • Beli rumah berharga RM300K cash.
  • Sewakan RM1K sebulan.
  • RM1K x 12 bulan = RM12K
  • Rumah xda hutang kan?
  • Lepas setahun jual rumah tu
  • Katakan kenaikan harga rumah 10% saja
  • RM300K + 10% = RM330K
  • Campur dengan kutipan sewa RM12K
  • RM330K + RM12K = RM342K
  • Untung = RM342K – RM300K = RM42K
  • RM42K/20 orang = RM2.1K
  • ROI = RM2.1K/RM15K x 100% = 14% setahun.
  • Ok la kan 14% ROI setahun..

Macamana Nak Buat Kerjasama Macam Kat Atas?

  • Untuk selamat, kerjasama ni mesti dibuat under syarikat (terbaik Sdn Bhd)
  • Semua modal mesti masuk dalam akaun syarikat.
  • Pemodal secara automatik jadi pemegang saham.
  • Duit masuk dan keluar mesti dilapor kepada pemegang saham.
  • Setiap tahun syarikat mesti buat audit (kos dalam RM3K setahun)
  • Keuntungan dibahagikan sama rata ikut pegangan saham.
  • Tak ada isu belot, kena tipu dan sebagainya sebab semua pemodal ada pegangan saham dalam syarikat.

Kos Syarikat Sdn Bhd Ni Kan Mahal?

  • Memang mahal sebab tiap tahun nak bayar company secretary (RM500)
  • Lepas tu kena buat audit (paling sikit RM2,500 setahun)
  • Tapi mana lebih mahal?
  • RM15K tu patutnya kena bayar cukai. Total kalau kumpul RM300K untuk bayar cukai, banyak tu.
  • Kalau invest dalam company jadi modal.
  • Modal tak dikenakan cukai.
  • Kenapa melabur dalam syarikat tak kena cukai?
  • Sebab bila melabur dalam syarikat.
  • Syarikat akan sediakan peluang pekerjaan.
  • Syarikat akan bantu ekonomi negara.
  • Kalau syarikat melabur dalam hartanah, syarikat dah bantu kerajaan sediakan rumah kepada rakyat.
  • Tak payah kerajaan nak pening kepala untuk sediakan peluang pekerjaan dan rumah untuk rakyat.
  • So win-win la.
  • Jadi kalau anda ada modal RM15K tapi dah stuck tak boleh beli rumah, maka anda patut pertimbangkan untuk beli rumah secara kerjasama. Tak dapat duduk, dapat sewakan pun kira ok la, dapat juga duit tiap-tiap bulan.

Kalau nak bekerjasama bersama saya boleh Klik SINI

APA FAEDAH JOIN LICENSING GMCR?

Assalamualaikum dan salam hormat, ok artikel ni saya tulis sebab selalu terima soalan daripada rakan-rakan yang bertanya tentang faedah yang mereka dapat bila join program licensing Green Matrix Car Rental (GMCR).

Ok sebelum saya menjawab soalan tu izinkan saya explain apa masalah yang biasa dihadapi oleh pengusaha kereta sewa samada yang baru nak mula atau pun sudah lama bermula. Apa yang saya share ni memang berlaku kepada semua pengusaha kereta sewa termasuk diri saya sendiri suatu ketika dulu.

1.  Bilangan Kereta Sewa Terhad

Bagi yang baru bermula, biasanya bilangan kereta sewa yang mereka ada mungkin tak banyak, mungkin 2 – 5 unit saja. Bila tempahan semakin meningkat, stok kereta sedia ada pula tak cukup, jadi mereka tak boleh nak supply kepada pelanggan. Nak ambil stok kereta sewa dari pengusaha kereta sewa lain pun bukan mudah. Biasanya pengusaha kereta sewa yang dah established susah nak lepas kereta sewa kepada pengusaha kereta sewa baru.

Antara sebabnya adalah 1. Mereka tidak tahu kualiti customer pengusaha baru itu, jadi pada mereka risiko agak tinggi, 2 Dari segi persaingan, boleh dikatakan tidak bagus, sebab company tu secara tidak langsung membantu pesaing yang mungkin akan kacau periuk nasi mereka.

Bila kereta selalu tak cukup, lama-lama pelanggan akan fed up dan lari kepada pengusaha kereta sewa yang lebih established. Pengusaha kereta sewa ni nak beli kereta baru pula memang stuck sebab loan dah paras hidung. Jadi bisnes mereka nak tutup tak boleh, nak kembang pun susah. Orang cakap hidup segan. mati tak mahu.

2. Susah Nak Dapat Kereta Pajak

Option lain untuk tambah kereta adalah melalui program pajakan, Walau bagaimanapun bagi pengusaha kereta sewa baru, ianya bukan mudah untuk dapatkan kereta pajak. Pemilik kereta akan tengok reputasi syarikat pengusaha tu, kalau tak ada nama mereka pun takut nak supply.

Banyak kes pengusaha kereta sewa terpaksa melarikan diri sebab masalah dengan kereta pajak. Bila buat bisnes tanpa ilmu risiko kereta hilang, customer tak bayar dan kereta digunakan untuk jenayah tinggi. Sudahnya kena kejar dengan pemilik kereta. Tidur pun tak lena. So saya percaya anda tak mahu semua ni terjadi kan.

3. Exhausted

Ok kalau bisnes pengusaha tu berkembang pula, mungkin dah dapat tambah kereta sampai 20 unit. Masalah baru pula akan timbul. Pengusaha akan jadi sangat exhausted sebab bila kereta bertambah, kerja pun makin banyak. Nak kena jawab panggilan telefon (urus tempahan), nak harap staff memang tak boleh, nanti staff buat sambil lewa, xda sale pula.

Pengusaha juga kena buat marketing, sekali lagi nak harap staff memang tak boleh sebab mereka makan gaji je. Staff ni memang xda motivasi untuk kejar sales kalau gaji ciput. Marketing ni memang pengusaha kena buat sendiri, tak boleh harapkan orang lain. Lepas tu bila sales dah banyak nak kena urus akaun pula,

Duit masuk kena rekod, nak kena monitor duit sales supaya staff tak mencuri, nak bayar installment bayar kereta, nak bayar supplier, bill utiliti, kena buat audit profit & loss dan bayar cukai. Memang banyak kerja beb.

Bukan tu saja, pengusaha tu kena urus karenah pekerja pula, dapat yang jenis kaki ponteng kerja lagi masalah. Gaji nak, kerja tak nak. Dapat staff kaki curi duit, kaki sailang fuhh silap-silap boleh sakit jantung. Belum masuk lagi karenah pelanggan, kereta accident, tak nak bayar dan macam-macam lagi.

Bila sampai level ni pengusaha tu akan jadi sangat-sangat stress dan exhausted, masa dengan keluarga pun dah tak ada, masa nak beribadat pun tak ada. Hubungan keluarga jadi renggang, hubungan dengan tuhan pun makin lama makin jauh. Keluarga dah jadi tak happy, rezeki pula macam tersekat-sekat.

Kalau pengusaha tak dapat solve masalah ni, dia akan jadi hamba kepada bisnes dia sendiri. Niat asal berniaga adalah untuk dapatkan freedom, tapi bila tak ada sistem, pengusaha tu terpaksa bekerja lebih teruk daripada lembu. Nak develop sistem perniagaan bukan mudah, banyak kos dan try & error kena hadap.

4. Tak Ada Masa Untuk Upgrade Diri Sendiri

Bila kerja dah banyak, masa terluang tu tak perlu cerita lah. Memang tak ada, apa yang berlaku pengusaha tu tak ada masa nak tambah ilmu, tak ada masa nak upgrade diri sendiri. Dia tenggelam dengan kesibukan bisnes dia sendiri. Orang lain makin maju dia pula stuck dengan bisnes cara lama dan out dated.

So dia mula salahkan pesaing, ekonomi dan macam-macam lagi. Sebenarnya dia yang tertinggal. Zaman sekarang perubahan sangat pantas, kalau tak ada masa nak upgrade ilmu memang tertinggal kereta api la. Bila jadi macam tu, dia lagi stress sebab terpaksa bergantung kepada satu sumber pendapatan saja.

Tak ada masa nak pergi belajar ilmu pelaburan lain. Patutnya daripada bisnes kereta sewa dia boleh kembangkan banyak port folio pelaburan lain macam, melabur dalam hartanah, buat guest house ke, buat rumah sewa ke, buat bilik sewa ke buka hotel ke. Kalau minat boleh buka work shop, tempat cuci kereta atau apa saja yang dia minat.

Apa Faedah Yang Saya Dapat?

Kalau anda tanya apa faedah yang anda dapat bila join program licensing Green Matrix Car Rental. Jawapan saya semua masalah kat atas gerenti selesai. Tak cukup kereta, tak perlu bimbang sebab kita ada rakan niaga seluruh Malaysia. Jumlah kereta yang ada lebih 1,000 unit. Ambil je daripada rakan niaga sedia ada dan dapatkan harga kasih sayang.

Kereta masih tak cukup? jangan risau, syarikat sentiasa terima tawaran kereta pajak setiap hari. Pilih je nak kereta apa dengan syarat anda jujur dan jaga amanah pemilik kereta. Dalam bisnes kereta sewa, masalah tu memang ada, cuma bila berlaku masalah jangan lari, cuba sama-sama cari jalan penyelesaian, ada mentor tanya pendapatnya. Ahli group yang senior pun boleh bantu share pengalaman.

Anda tak perlu lagi pening kepala nak urus itu ini. Syarikat dah ada sistem yang memang dah proven success. Anda hanya fokus cari customer dan operation saja. Macamanana nak buat tempahan, nak buat bayaran, kereta bermasalah, customer bermasalah, staff bermasalah tak perlu lagi bimbang, syarikat dah ada pengalaman macamana nak selesaikan masalah tu semua.

Bila kerja jadi mudah, of course la anda boleh spend lebih banyak masa bersama keluarga, boleh fokus untuk beribadat banyak. Bila keluarga gembira, hati senang, rezeki pun pasti murah. Anda boleh fokus kepada business expansion, tambah kereta, tambah lagi portfolio pelaburan, tambah networking, masuk kelas tambah ilmu.

Cuba beri manfaat kepada sebanyak mungkin kepada orang sekeliling anda. Semakin banyak anda berkongsi semakin murah rezeki anda. Saya percaya terlalu banyak faedah yang anda dapat bila join program licensing Green Matrix Car Rental.

Pada saya apa yang Green Matrix Car Rental dapat tidak penting, apa yang penting adalah apa yang Green Matrix Car Rental boleh beri supaya anda dapat bantu lebih ramai orang Insya Allah.

Sekiranya anda masih ada soalan berkenaan program licensing, jemput sertai group telegram ini ==> GMCR Q&A. Maklumat program licensing boleh baca melalui link ini ==> Licensing.

TERBANG DARI KUCHING UNTUK BELAJAR BISNES KERETA SEWA

photo_2017-05-15_09-10-05

Bersama Tuan Shairy  Abu Bakar & Puan Norhafiza Madehi

Alhamdulillah baru-baru ini saya selesai buat sesi coaching bisnes kereta sewa di bawah program MYCAMPUSCARRENTAL. Peserta yang hadir 2 orang saja iaitu tuan Shairy Abu Bakar & isterinya Puan Norhafiza Madehi.

Mereka ni tinggal di Kuching Sarawak. Tuan Shairy Abu Bakar bekerja sendiri di mana beliau membantu ibu mertuanya mengusahakan perniagaan kek dan menguruskan perniagaan vending machine secara kecil-kecilan. Isterinya pula masih bekerja sebagai penjawat awam dan hadir sama untuk support suaminya.

Mereka ingin memulakan perniagaan kereta sewa kerana ingin menambah pendapatan memandangkan kos sara hidup semakin tinggi di Kuching. Lagipun mereka baru membeli rumah betul-betul di hadapan Universiti Malaysia Sarawak (Unimas).

Jadi peluang tu ada, cuma mereka tiada ilmu tentang bisnes kereta sewa. Selepas mendaftar program licensing MYCAMPUSCARRENTALMereka terbang dari Kuching ke Kuala Lumpur untuk belajar direct daripada saya.

Semasa sesi coaching saya menerangkan tentang perkara-perkara yang perlu mereka lakukan untuk menjadi usahawan MYCAMPUSCARRENTAL. Berikut merupakan topik-topik yang saya terangkan.

  1. Penubuhan perniagaan/syarikat.
  2. Penetapan hala tuju perniagaan.
  3. Konsep bina perniagaan untuk dijual.
  4. Struktur organisasi perniagaan kereta sewa.
  5. Strategi pemasaran kereta sewa.
  6. Proses pembelian kereta.
  7. Tip-tip pengurusan kereta sewa.
  8. Strategi cross sale untuk tingkatkan keuntungan.

Selepas seharian coaching berikut merupakan feedback mereka.

Terima kasih banyak2 atas perkongsian ilmu yang sangat mahal daripada Tuan Wahi.

Banyak ilmu yang telah dicurahkan sepanjang hari tempoh kelas coaching berlangsung. Tak terasa hari dah petang, kepala pun dah tepu dgn ilmu yg sangat banyak diserap daripada tuan Sifu Tuan Wahi..

Sangat berbaloi terbang dari Kuching ke KL, tingal anak yg baru berusia 2bln untuk menimba ilmu Sifu yang sangat mahal ni.. tinggal TINDAKAN je lagi..

Short cut ilmu pengalaman 10 thn Tuan Wahi bagi buat kami newbiez ni.

Antaranya, termasuklah ilmu pengurusan bisnes MCCR, pengalaman berurusan dengan pelanggan, risiko bisnes dan cara mengatasi, sistem yang sangat perfect telah tersedia dan amat mudah, bimbingan dari A ke Z dlm menjayakan MCCR, bimbingan group telegram, visi bisnes 3 thn yang ingin dicapai..

“Mcm mana kita nk bina bisnes yang boleh dijual” dan menambah nilai manfaat kepada hidup orang lain..

Last but not least..sangat2 berbaloi…berasapp kepala dudok dalam kelas..momentum membuak2 nak berjaya..bersemangat…

Semoga Sifu Tuan Wahi lebih berjaya lagi..kaya dan dilimpahkan kurnia yang banyak dari Yang Esa agar dapat membantu usahawan kecil seperti kami..

Terima kasih byk2..tempat selesa..makanan pun sedap.. berjenis2 air dihidang…sangat memuaskan dan amat berbaloi..👍👍👍

Semoga kerjasama ini berterusan agar kami boleh berjaya seperti Sifu😁😁😂

Tuan Shairy Abu Bakar & Puan Norhafiza Madehi

Ok sekiranya anda tinggal di Kuching dan ingin bekerjasama tuan Tuan Shairy Abu Bakar boleh hubungi beliau +60136573289 atau email unimas@mycampuscarrental.com. Mereka mungkin perlukan kereta pajak untuk memulakan perniagaan kereta sewa di sana.

ps : sekiranya anda berminat untuk menjadi usahawan MYCAMPUSCARRENTAL boleh jemput baca butiran program di sini ==> MYCAMPUSCARRENTAL.

Analytic Code