Panduan Bisnes Kereta Sewa

Picture1

Daripada : Wahi Bin Abd Rashid

Salam sejahtera, terima kasih kerana meluangkan masa ke blog ini. Nama saya Wahi Abd Rashid Saya merupakan co founder kepada Green Matrix Enterprise Travel & Tours Sdn Bhd.

Syarikat saya mempunyai 20 cawangan di Seluruh Malaysia. Sehingga kini kami mengendalikan lebih 1,000 unit kereta sewa samada untuk pelanggan korporat, individu tidak kira dari dalam dan luar negara.

Selain sibuk menguruskan bisnes kereta sewa, saya juga aktif menulis buku dan kadangkala saya dipanggil memberikan ceramah keusahawan. Saya juga pernah ditemuramah oleh beberapa akhbar mengenai bisnes kereta sewa. Di kalangan rakan-rakan usahawan kereta sewa, saya digelar “Otai Kereta Sewa”.

Picture1

Bersama pelanggan daripada United Kingdom

Picture2

Bersama pelanggan dari Jerman

Picture3

Dijemput menghadiri pelancaran buku di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2013

Picture4

Keratan Akhbar Kosmo 26 Februari 2013

simpan

Dijemput menjadi speaker Pelabur Underground 2 Februari 2013 dari kiri Tuan Bri, Wahi, Faisal Abdullah dan Zaidi Ismail

Picture5

Speaker Seminar Transformasi Usahawan, Mara 6 Julai 2013

Saya sudah terlibat di dalam bisnes kereta sewa lebih 20 tahun. Bermula daripada seorang budak pencuci kereta (1997) hinggalah menjadi pengarah di syarikat saya sendiri. Pelbagai cabaran telah saya hadapi. Syukur Alhamdulillah saya berjaya menempuhinya.

Sepanjang menjalankan bisnes kereta sewa, saya sering berkongsikan pengalaman melalui blog dan rakaman video. Alhamdulillah perkongsian saya itu menarik minat ramai orang untuk belajar bagaimana menjalankan bisnes kereta sewa.

Ramai yang meminta saya mengajar bagaimana mahu menjalankan bisnes kereta sewa. Pada mulanya saya hanya mengajar beberapa orang kenalan tentang bisnes kereta sewa.

Setelah melihat kejayaan mereka, barulah saya berani untuk berkongsikan dengan lebih ramai orang. Bagi memudahkan saya, maka Ebook Panduan Bisnes Kereta Sewa telah dihasilkan. Alhamdulillah ramai yang telah mendapat manfaat daripada Ebook berkenaan.

Ebook ini menerangkan bagaimana saya berjaya membangunkan sebuah syarikat kereta sewa dengan modal yang kecil, hingga berjaya menjana pendapatan 6 angka setiap bulan.

Picture1

KANDUNGAN EBOOK

Saya telah memperturunkan segala ilmu yang saya ada di dalam Ebook ini. Berikut merupakan antara isi kandungannya.

Softcopy

  • Borang Perjanjian Sewa
  • Invois
  • Resit
  • Perjanjian Pajakan
  • Bisnes Kad
  • Kertas Kerja Memohon Lesen Pelancongan
  • Contoh Catatan Rekod Kewangan (pdf)
  • 9 Contoh Sebutharga
  • Strategi Pemasaran – Hotel Affiliate Program
  • 5 Borang Rekod Kenderaan
  • 1 Borang Penyelenggaran Kereta
  • Sistem Tempahan Kereta Sewa Online (pdf)

Video Tutorial

  • Video 1 – Perkongsian Pengalaman
  • Video 2 – Kelebihan Bisnes Kereta Sewa
  • Video 2 – Pengurusan Bisnes Kereta Sewa

Ebook Panduan Bisnes Kereta Sewa

  • Bagaimana Saya Bermula.
  • Pengalaman Kerja.
  • Masalah Bisnes Kereta Sewa.
  • Sistem Bisnes Kereta Sewa
  • Bagaimana Mengembangkan Bisnes Kereta Sewa?
  • Tip Memulakan Bisnes Kereta Sewa
  • Tip Membeli Kereta Sewa
  • 4 Isu Bisnes Kereta Sewa
  • 7 Tip Menapis Pelanggan Kereta Sewa
  • Menubuhkan Syarikat Kereta Sewa Berlesen
  • Pinjaman Bank (Blanket Hire Purchase)
  • Masa Depan Bisnes Kereta Sewa
  • 8 Kajian Kes Masalah Bisnes Kereta Sewa

Support Group Facebook (Tertutup)

  • Pembeli akan diberikan link untuk masuk ke dalam group tertutup untuk bimbingan.

TESTIMONIAL

Inwan Saem

Mohd Farhan Alias

Mohsein Azmi

Nurila Lukazi

Shahid Fakri

Tahsil Othman

En Zam

 

guarantee

Jaminan 30 Hari Wang Dikembalikan

Saya memberi jaminan, sekiranya anda tidak berpuashati dengan kualiti Ebook ini. Saya berikan wang anda kembali.

110 Replies to “Panduan Bisnes Kereta Sewa”

  1. Assalamualakum wbt.

    Nak tnya, stock DVD ni masih ada lagi x? hargnya kalo tempah skali dgn ” Rahsia senang mendapat pinjaman”berapa jumlahnya?

    1. Wasalam

      Terima kasih di atas pertanyaan, stok DVD Panduan Bisnes Kereta Sewa masih ada, harga bersama buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman RM200 sahaja. Harga termasuk kos penghantaran.

  2. assalamualaikum encik Wahi….stock DVD panduan asas bisnes sewa kreta masih ade lagi ke? saya berminat nak beli.. tq 🙂

  3. As salam tuan..boleh ke sy nk beli dvd sewa kenderaan bersama buku rahsia senang mendapat pinjaman? Brp harganya? T.q.

  4. salam tuan, saya ni org yg duduk dalam kawasan kampung jer, bolehke saya nak melibatkan diri dlm dunia perniagaan kereta sewa ni. setakat ni mmg takde keyakinan diri adakah boleh buat? saya terfikir mungkin ramai org akan sewa kalau duduk di bandar berbanding di kampung. terima kasih tuan.

  5. salam tuan wahi,

    adakah dvd ini sesuai untuk sy yang baru nak bermula dengan bisnes kereta sewa?
    Kereta belum ada lagi. dan modal pun tak ada. kalau modal nak beli kereta tempatan second hand/baru insyaAllah la cukup. sy sangat berminat nak buat biz ni untuk pendapatan sampingan ..mohon bantu..tq ye

  6. Maaf tuan kerana lambat memberi respon.
    Saya dah bank in ke akaun maybank green matrix rm200 utk pakej A+B+C
    Reference :1901427640
    Tq

  7. Assalamualaikum tuan,

    Alhamdulillah sy sudah terima semua tempahan sy (Pakej A+B+C).

    Cuma sy x dpt discover di mana utk dptkn DOKUMEN SEWA spt template borang sewa, resit & sbgnya.
    Adakah ada di dlm kandungan video di dlm DVD?

    Diharap tuan dpt bantu sy utk mendptkn sampel2 DOKUMEN SEWA..
    Terma kasih

  8. Salam..berminat tapi market share sy mesti kecil dii kuching memandangkan Tuan sendiri aa cawangan d Kuching..apa pendapat Tuan?

  9. Assalam tuan, masih ada lagikah dvd sewa kenderaan bersama buku rahsia senang mendapat pinjaman? berapa harganya?
    saya berminat mahu membeli..

  10. Assalam tuan, masih ada lagikah dvd sewa kenderaan bersama buku rahsia senang mendapat pinjaman? harganya selepas diskaun 20%x(RM50+150) ialah rm160 / RM180?
    saya berminat mahu membeli..

  11. Salam Tn.Wahi. Saya adalah seorang pekerja awam dan saya sering mengikuti perkembangan status tuan di FB dan pernah membeli buku hijrah menjadi usahawan. Hari ini saya ingin memesan DVD Panduan Bisnes Kereta Sewa Premium dan buku rahsia senang dapat pinjaman. Terima kasih atas perhatian tuan.

  12. salam..sya berminat nak beli DVD Panduan Bisnes Kereta Sewa dan buku rahsia senang dapat pinjaman. masih ada lagikah dan Berapa harganya?tq

  13. salam tuan wahi.
    saya ada beli 1 dvd utk bisnes kereta sewa. sy bayar semalam, 26.4.14.
    harap masih ada stok. TQ.

  14. Salam tuan Wahi
    1. Bagaimana untuk saya dapatkan ebook Rahsia Senang Mendapat Pinjaman?
    2. Saya juga merupakan pengusaha kereta sewa di shah alam, adalah jika saya beli dokumen kereta sewa tuan saya boleh isukan resit kepada pelangan-pelanggan saya?

  15. salam dan selamat pagi tuan……Saya sudah menempah Pakej A+B+C+D (24/6/2014) harap dpt pos dgn secepat mungkin……Terima Kasih

  16. assalamualaikum…tn wahi….sy student…sangat berminat nk buat bisnes ni…tapi rm200 amat mahal bg sy…ada diskaun x tuan utk student??hehe

  17. assalamualaikum tuan.sy dh bnk in 200 melalui maybank untuk tmpahan dvd bisnes kereta sewa tetapi tak boleh nk hantar detail dh cuba banyak kali. keluar GAGAL security code salah.mcm mn tu

  18. Tuan,

    Bayaran telah dibuat sebanyak RM 280. Mohon semak transaksi maybank

    Open 3rd Party Transfer
    Note: This receipt is computer generated and no signature is required.
    Status: Successful
    Reference number: 2383771584
    Transaction date: 31 Mar 2015 11:01:39
    Amount: RM280.00
    From Account: 112204232298 SA
    To Open 3rd Party Account : 511065549827
    3rd Party Email Address : sales@wahiabdrashid.com
    Account Holder Name : GREEN MATRIX SERVICE
    TransactionType : Open 3rd Party Transfer

      1. Tuan sy sudah membuat pembayaran utk DVD Panduan Bisnes Kereta Sewa..
        Maybank
        Jumlah Rm200
        Tarikh 23/07/15
        Masa 10:02PM
        TQ..

  19. Assalamualaikum Tuan. Saya pengusaha kereta sewa sekitar Johor Bahru. Saya berminat untuk membeli DVD business kereta sewa itu. Ada lagi x? Terima kasih.

  20. Assalam tuan.. Sy bercadang utk mulakan bisness kereta sewa pandu secara kecil-kecilan.. Sy bercadang utk membeli sebuah van secara pinjaman.. Adaknh buku panduan atau dvd yg sesuai utk sy jadikan guidline?..

    1. Salam tuan. Sy dah tempah pakej. Boleh tau bila boleh dpt? Dlm email Tarikh 2014 sampai.
      Mohon pencerahan.
      Terima kasih ?

  21. Salam dan selamat petang tuan, saya ada pembuat pembelian dan pembayaran untuk pakej RM280.00 (A+B+C+D). Mohon pengesahan dan pengiriman ebook.

  22. Tuan, masih jual tak ebook ni? Saya baru saja membuat pembayaran tadi 06 Ogos 2018, 14:04:56. Mohon pengesahan tuan.

  23. Assalammualaikum.Masih ada e book ini?
    Tuan, Saya ada lalu di blog Azizan osman, cuma saya tertanya, kenapa kisah yang ditulis oleh azizan osman berlainan dgn apa yg ditulis tuan sendiri?azizan osman menulis tuan seorang tutor di universiti awam, dan tidak mempunyai pengalaman tentang menjalankan bisnes . tetapi melalui penulisan tuan, tuan menulis yang tuan sendiri mempunya pengalaman 20 tahun dalam dlm bisnes kereta sewa.

    1. Wasalam, sebelum menjadi tutor, saya pernah bekerja dengan syarikat kereta sewa di Langkawi dari tahun, 1997, tetapi saya bekerja secara part time apabila cuti semester sahaja. Pada tahun 2005 baru saya jadi tutor, kemudian 2006 saya mulakan bisnes kereta sewa sendiri berdasarkan pengalaman saya bekerja dengan syarikat kereta sewa berkenaan. Salah seorang pengarah syarikat kereta sewa berkenaan adalah abang saya.

  24. Tuan masih adakah DVD ini? Selepas saya buat pembayaran macam mana untuk saya maklumkan pada pihak tuan ttg payment telah dibuat?

Leave a Reply to Syed Cancel reply

Your email address will not be published.