STRATEGI PEMASARAN MR TONY

418513_10150546663032789_1473877445_n

Gambar di atas merupakan gambar keluarga Mr Tony. Beliau merupakan pengusaha yang terlibat di dalam bidang percetakan. Syarikat saya memang dari dulu banyak buat tempahan daripada beliau. Apa yang saya nak kongsikan adalah strategi pemasaran yang beliau gunakan. 

Kalau tak silap, saya menerima email daripada Mr Tony sekitar tahun 2008. Saya rasa dia dapat email saya daripada iklan kereta sewa yang saya pos di mudah.my. Apa yang beliau lakukan boleh kira spam juga la. Tapi spam yang kira boleh diterima.

Picture51

Selepas terima email beliau, saya hanya buat tempahan sikit-sikit. Maklumlah syarikat masih kecil. Saya akan membuat tempahan borang perjanjian kereta sewa sebanyak 10 buku dan bisnes kad 3 kotak. Mahu setahun juga nak habis stok tu.

Sekarang tempahan saya semakin bertambah. Setiap kali membuat tempahan minima 100 buku dan ianya akan habis dalam masa 3 bulan sahaja.

Apa yang saya perhatikan, semakin syarikat saya membesar, maka tempahan kepada Mr Tony juga semakin banyak. Apa yang menariknya syarikat saya bukan satu-satunya syarikat yang beliau approach.

Mungkin ada beberapa lagi syarikat yang beliau spam masa itu. Saya percaya bilangan tempahan mereka juga semakin meningkat.

SPAM CARA MR TONY

Strategi pemasaran Mr Tony ni sangat menarik. Beliau akan cuba approach syarikat-syarikat kecil. Walaupun tempahan yang beliau terima sangat kecil, namun beliau tidak kisah. Beliau percaya, semakin maju perniagaan pelanggan beliau, maka perniagaannya juga akan berkembang.

Keadaan berkenaan mungkin benar kerana pada hari ini setiap kali saya membuat tempahan, beliau mengambil masa yang lebih lama untuk menyiapkan tempahan berkenaan. Mungkin kapasiti mesinnya tidak lagi dapat menampung permintaan yang semakin meningkat.

Kadangkala, terfikir nak buat tempahan dekat syarikat lain, tetapi memandangkan saya sudah lama berurusan dengan beliau maka saya batalkan niat saya.  Lagipun setakat ini saya masih berpuas hati dengan perkhidmatan beliau.

Sungguh pun begitu, Mr Tony perlu selesaikan masalah kelewatan tempahan. Kalau tidak, mungkin pelanggan-pelanggannya akan beralih kepada pesaingnya yang lain.

TIRU STRATEGI MR TONY

Saya rasa, strategi Mr Tony boleh di gunakan dalam mana-mana perniagaan termasuk kereta sewa. Berikut merupakan antara beberapa tip yang anda boleh lakukan.

  1. Cuba senaraikan prospek-prospek yang berpotensi menggunakan perkhidmatan/produk anda.
  2. Spam secara baik dengan menghantar email pemberitahuan.
  3. Elakkan menjual membuta tuli. Nyatakan bagaimana perniagaan anda boleh membantu prospek.
  4. Setiap kali menghantar email, doakan prospek seperti “Have a nice day” selamat maju jaya dan sebagainya.
  5. Walaupun tempahan yang anda terima kecil, cuba lakukan yang terbaik.
  6. Bina hubungan yang baik dengan pelanggan.
  7. Sentiasa perbaiki mutu perkhidmatan supaya pelanggan sentiasa berpuas hati.

Insya Allah sekiranya anda amalkan tip di atas. perniagaan anda pasti berkembang seperti yang dialami oleh Mr Tony. Apa yang penting anda perlu buat kerja sedikit dan bersabar.

Sampai satu tahap anda akan mempunyai sekumpulan pelanggan setia yang memberikan wang kepada anda sepanjang masa tanpa henti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.