BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PINJAMAN BANK SEKIRANYA SAYA BEKERJA SENDIRI ATAU MASIH BELAJAR DI UNIVERSITI?

Salam hormat, Kali ini saya menerima mesej dari seorang pelajar dari sebuah universiti. Beliau ingin mendapatkan nasihat bagaimana hendak mendapatkan pinjaman bank untuk memulakan perniagaan. Untuk makluman, saya juga sering menerima rungutan daripada rakan-rakan yang berniaga kecil-kecilan tentang kesukaran untuk mendapatkan pinjaman bank. Secara umumnya situasi kedua-dua individu berkenaan boleh dikatakan sama iaitu tidak mempunyai dokumen sokongan seperti penyata gaji bulanan dan kwsp untuk memohon pinjaman.

Sungguhpun begitu terdapat cara bagaimana untuk mendapatkan pinjaman bank walaupun mereka tidak mempunyai kerja tetap samada di sektor awam atau swasta. Syaratnya mereka mestilah mempunyai sumber pendapatan daripada perniagaan (tidak kisah walaupun berniaga goreng pisang di tepi jalan). Berikut merupakan caranya;

 1. Daftar perniagaan kecil (sekurang-kurangnya milikan tunggal)
 2. Buka akaun semasa perniagaan.
 3. Masukkan hasil jualan ke dalam akaun semasa perniagaan.
 4. Keluarkan apabila mahu gunakan untuk modal pusingan.
 5. 10% peratus hasil jualan mestilah disimpan di dalam ASB atau Tabung Haji.
 6. Lakukan transaksi berkenaan selama 6 bulan.
 7. Kalau boleh transaksi mestilah lebih RM5K sebulan. Pelajari teknik transaksi ulangan di dalam buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman untuk meningkatkan jumlah transaksi. Lagi banyak transaksi lagi bagus.
 8. Selepas 6 bulan, hantar salinan penyata akaun semasa (untuk 6 bulan berturut-turut), sijil pendaftaran perniagaan, kad pengenalan pemilik perniagaan dan buku ASB/Tabung Haji kepada bank untuk memohon pinjaman.
 9. Insya Allah pinjaman anda akan lebih mudah lulus.

Jumlah pinjaman bergantung kepada purata transaksi anda selama 6 bulan. Sebagai contoh, sekiranya purata transaksi anda adalah RM10,000 sebulan, maka anda layak mendapat pinjaman dengan bayaran bulanan RM1,000 sebulan (jumlah tidak tetap dan bergantung kepada jumlah komitmen sedia ada anda dan kelulusan bank). Semasa saya hendak membeli rumah pertama berharga RM175,000, purata transaksi di dalam akaun semasa saya adalah RM15,000 sebulan.

Formulanya adalah seperti berikut

Purata Duit Masuk 6 bulan x 10% = Jumlah Ansuran Yang Layak

Contoh

RM10,000 x 10% = RM1,000

Sekiranya anda ada komitmen hutang sedia ada sebanyak RM500 maka anda hanya layak membuat pinjaman dengan ansuran bulanan RM500 sahaja (RM1,000 – RM500).

PERINGATAN

Seboleh-bolehnya pinjaman dilakukan untuk membesarkan perniagaan, bukan untuk memulakan perniagaan. Jadi, bagi mereka yang baru hendak memulakan perniagaan, nasihat saya gunakan modal sendiri dahulu. Binalah perniagaan anda perlahan-lahan, bila hendak berkembang, barulah memohon pinjaman. Insya Allah anda pasti akan berjaya. Selamat mencuba. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan jemput sertai group telegram ini ==> KLIK SINI.

6 Replies to “BAGAIMANA UNTUK MENDAPATKAN PINJAMAN BANK SEKIRANYA SAYA BEKERJA SENDIRI ATAU MASIH BELAJAR DI UNIVERSITI?”

 1. Saya ada pertanyaan , saya masih belajar waktu ini dalam tahun kedua , smbil saya belajar , saya ingat ingin memulakan perniagaan , tapi tiada modal , mcm mana cara untuk dapatkan pinjaman itu ?

 2. salam wbt. saya juga masih belajar. sudah semester 7 dalam bidang undang-undang. saya ingin memulakan perniagaan dari sekarang (sebelum graduasi, memandangkan keadaan ekonomi masa akan datang semakin dahsyat), tetapi saya susah untuk bergerak memandangkan tiada sumber kewangan. adakah cara yang dapat dikongsikan untuk saya mencari sumber kewangan sebagai modal permulaan? Terima kasih.

 3. saya ada soalan nak tanya, untuk pinjaman peribadi dengan mengunakan akaun perniagaan berapa lama proses lulusnya. Terima kasih

  1. Saya tidak bekerja dengan bank, apa yang penting masa mohon pastikan dokumen sokongan lengkap dan cukup kuat untuk memohon, bank hanya beri pinjaman kepada mereka yang boleh bayar pinjaman saja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.