BISNES KERETA SEWA JANA INCOME RM15K SEBULAN

Muhammad Bakhit Zainal (aka Tuah) dan isteri Puteri Balkes Mohd Jamil

Salam artikel kali ini saya ingin kongsi kisah Tuan Muhammad Bakhit Zainal (juga dikenali sebagai Tuah). Beliau merupakan licensee Green Matrix di Perlis sejak 5 Jun 2018. Sebelum menyertai Green Matrix beliau sudah mengusahakan bisnes kereta sewa  di bawah jenama sendiri hampir 2 tahun.

Sebenarnya beliau memulakan bisnes kereta sewa kerana “terpaksa” setelah keluarganya tertipu dengan program pajakan kereta sewa yang diperkenalkan oleh seorang pengusaha kereta sewa di kampungnya. Setelah mengambil balik kereta dari pengusaha kereta sewa berkenaan, sedar tak sedar keluarganya terpaksa menanggung hutang percuma untuk 5 buah kereta.

Kereta-kereta berkenaan tidak dapat dijual kerana masih baru dan baki hutang masih banyak, kalau keluarganya tidak dapat membayar ansuran bulanan kepada pihak bank, kemungkinan mereka akan jatuh bankrap. Jadi mahu tidak mahu beliau terpaksa mencari jalan bagaimana untuk menyewakan kereta berkenaan.

Memandangkan tempat tinggalnya dekat dengan IPTA di Perlis, maka beliau mendapat idea untuk menyewakan kereta-kereta berkenaan kepada pelajar-pelajar di sana. Pada peringkat awal beliau mula mendapat tempahan kereta sewa, tetapi pendapatannya tidak menentu, kadang-kadang langsung tak balik modal.

Namun demi nak membantu keluarganya, beliau usahakan juga. Sebenarnya beliau hampir putus asa untuk meneruskan bisnes kereta sewa pada masa itu. Pada 5 Jun 2018, beliau ambil keputusan untuk menyertai program licensing Green Matrix.

Sebaik menyertai Green Matrix, beliau mula belajar tentang strategi pemasaran yang betul. Hasilnya pelanggannya mula bertambah dan pendapatannya mula meningkat. Apa yang menariknya beliau tidak mengeluarkan sebarang kos untuk pemasaran.

Apabila tempahan semakin meningkat beliau mula mengambil pekerja untuk membantunya. Melalui sistem perniagaan yang disediakan oleh Green Matrix, beliau dapat menguruskan bisnes kereta sewanya dengan lebih sistematik. Hasilnya perniagaannya boleh diuruskan sepenuhnya oleh pekerjanya dan beliau ada lebih banyak masa bersama keluarganya.

Perniagaannya terus berkembang dan tanpa beliau sedari, ada pihak yang berminat untuk bekerjasama dengannya. Hasilnya beliau mendapat pelaburan 8 buah kereta baru melalui program pajakan. Apabila bilangan kereta semakin bertambah maka pendapatannya juga meningkat sehingga mencecah lebih RM15K sebulan.

Daripada pendapatan kereta sewa berkenaan beliau dapat membayar hutang keluarganya sedikit demi sedikit dan memperbaiki kehidupannya sendiri. Begitulah kisah Tuah yang terpaksa memulakan bisnes kereta sewa demi membantu keluarganya yang ditipu. Setelah 2 tahun berusaha, beliau hampir putus asa dengan bisnes kereta sewa.

Namun setelah menyertai Green Matrix kehidupannya terus berubah. Kini perniagaannya semakin berkembang, keretanya semakin bertambah, kedudukan kewangannya semakin baik dan beliau sedang berusaha untuk membeli hartanah dalam masa terdekat. Doakan beliau. Sebarang pertanyaan, jemput sertai group telegram ini ==> KLIK SINI.