HUTANG KAD KREDIT RM37K, BAGAIMANA NAK SELESAIKAN?

Assalamualaikum

Terima kasih kerana meluangkan masa singgah ke blog saya. Kali ini saya ingin berkongsi mesej yang saya terima daripada seorang suri rumah. Di dalam mesejnya, penulis meminta nasihat bagaimana untuk menyelesaikan hutang kad kreditnya berjumlah RM37K.

Saya agak terkejut dengan jumlah berkenaan. Dahulu ketika mempunyai hutang kad kredit berjumlah RM18K, saya sudah berasa sesak nafas. Saya tidak dapat bayangkan sekiranya jumlah berkenaan 2 kali daripada hutang saya dahulu.

Punca Berhutang Kad Kredit

Hasil soal selidik terhadap penulis mesej berkenaan saya mendapati, punca utama beliau berhutang kad kredit adalah kerana;

  1. Pendapatan kasar beliau dan suami agak kecil iaitu RM3744 sebulan.
  2. Beliau tidak tahu bagaimana suaminya mengurus duit. Suaminya sering mengadu tidak ada duit.
  3. Sementara itu baki gaji beliau hanya tinggal RM1092 setelah ditolak dengan hutang sedia ada.
  4. Semua perbelanjaan rumah dan anak-anak ditanggung oleh beliau seorang diri.
  5. Bilangan anak yang agak ramai iaitu 5 orang.

Saya perlu tahu punca yang menyebabkan beliau mempunyai hutang yang sangat banyak. Justeru saya mengorek serba-sedikit maklumat tentang diri dan keluarganya. Berikut merupakan maklumat yang saya dapat.

Daripada maklum balas yang diberikan, si isteri amat tertekan kerana segala perbelanjaan rumah dan anak-anak ditanggung olehnya seorang diri. Suaminya pula sering tidak mempunyai wang. Beliau tidak tahu ke mana wang gaji suaminya. Apabila ditanya suaminya sering kali mengelak atau mendiamkan diri.

Setiap bulan suaminya ada memberikan wang belanja sebanyak RM200. Namun wang berkenaan terpaksa digunakan untuk membayar ansuran pinjaman motosikal suaminya. Akibatnya beliau terpaksa menggunakan kad kredit untuk menampung perbelanjaan yang tidak cukup. Lama-kelamaan hutang kad kreditnya semakin banyak dan akhirnya beliau terperangkap dengan beban hutang yang tinggi.

Sekarang beliau tidak lagi dapat menggunakan kad kredit kerana kesemuanya telah mencapai had maksimum. Hidupnya semakin tertekan kerana tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan anak-anaknya. Di tambah dengan kenaikan kos sara hidup yang semakin meningkat, hidupnya semakin tertekan.

Beliau ada cuba menjalankan perniagaan secara sambilan dengan menjadi agen jualan pakaian dan produk kecantikan, namun nampaknya perniagaan itu tidak mendapat sambutan. Sekarang beliau buntu, beliau tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikan masalah kewangannya.

Berdasarkan jalan cerita Cik Puan ini. Saya pasti ramai lagi yang menghadapi situasi yang hampir sama. Kebanyakannya menggunakan hutang untuk menampung pendapatan yang tidak cukup. Apabila jumlah hutang sudah sampai ke paras hidung, ramai yang mengambil jalan mudah dengan menambah hutang baru samada melalui pinjaman peribadi. Apabila jumlah hutang semakin banyak, akhirnya ada yang terpaksa diisytiharkan muflis.

Agak rumit juga masalah wanita ini, walau bagaimanapun setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian. Kalau saya berada dalam situasi wanita ini, perkara pertama adalah perbaiki hubungan dengan Maha Pemberi Rezeki. Sentiasa bersyukur walaupun berhadapan dengan masalah kewangan.

Perkara seterusnya beliau perlu perbaiki hubungannya dengan suami. Suaminya mungkin bukan lelaki sempurna, tetapi kunci murah rezeki apabila berumah tangga adalah apabila suami isteri saling hormat menghormati. Berhenti mencari salah sesiapa, duduk berbincang dan cari jalan penyelesaian.

Seterusnya beliau perlu fikirkan apa cara untuk kurangkan perbelanjaan bulanan. Mungkin beliau boleh bangun seawal 5 pagi, mulakan dengan Solat Tahajjud, Solat Sunat Taubat, Solat Sunat Subuh, mengaji Al Quran dan seterusnya Solat Subuh. Selesai sahaja aktiviti ibadah, beliau boleh mula sediakan sarapan dan bekalan ke tempat kerja.

Beliau boleh galakkan keluarganya untuk berpuasa, hidup bersederhana. Mentor saya pernah berpesan, apabila kita banyak berpuasa, kita ada lebih banyak masa untuk buat kerja yang berfaedah dan otak semakin cerdik. Banyak makan boleh sebabkan otak jadi lembab.

Beliau perlu fikirkan apa lagi belanja yang beliau boleh kurangkan. Seterusnya beliau perlu berhenti membuat hutang baru. Senaraikan hutang-hutang yang beliau ada dan selesaikan satu persatu dari hutang paling kecil sehingga paling banyak. Gunakan teknik snowball seperti dalam video di bawah.

Cara selesai hutang menggunakan teknik snowball.

Teknik snowball mungkin mengambil sedikit masa bergantung kepada jumlah hutang yang beliau ada. Dalam masa yang sama beliau perlu mencari peluang-peluang perniagaan sambilan yang boleh dilakukan untuk menambah pendapatan. Sekarang terdapat banyak peluang-peluang perniagaan yang boleh dilakukan tanpa perlu keluar modal yang banyak. Sebarang pertanyaan, jemput sertai group telegram ini ==> KLIK SINI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.