SETAHUN BUAT BISNES KERETA SEWA DAPAT SETTLE LOAN RM30K

Salam hormat, baru-baru ni saya terima mesej daripada seorang rakan niaga Green Matrix. Menurutnya beliau berjaya settlekan hutang kad kredit sebanyak RM20K. Selain itu beliau juga dapat kurangkan personal loan dari RM45K kepada RM35K (settle RM10K).

Jadi total hutang yang beliau berjaya settle adalah RM30K. Semuanya berlaku dalam tempoh 1 tahun sejak menyertai program licensing bisnes kereta sewa Green Matrix. Maknanya beliau bayar RM2,500 setiap bulan untuk settlekan hutang berkenaan.

Mesej yang saya terima melalui telegram

Kisah Beliau

Sebenarnya beliau ni bekas pekerja oil & gas, tapi sebab industri oil & gas akan menurun, maka beliau ditawarkan untuk berhenti secara sukarela (VSS). Lepas berhenti kerja oil & gas, beliau cuba-cuba buat bisnes kereta sewa, tapi sebab tiada ilmu bisnes berkenaan rugi teruk.

Nasib baik beliau ditawarkan bekerja sebagai pensyarah di sebuah universiti. Tetapi memandangkan komitmen beliau agak tinggi, maka gaji beliau sebagai pensyarah habis digunakan untuk bayar hutang saja. Beliau ada rumah, kereta, kad kredit dan personal loan.

Pening kepala beliau bagaimana nak sara anak dan isteri. Fikir punya fikir beliau ambil keputusan untuk join program licensing Green Matrix. Beliau mendaftar pada 22 Nov 2016. Untuk makluman beliau bermula tanpa sebarang kereta.

Buat permulaan beliau banyak mengiklan di Google Adwords. Hasilnya hampir setiap hari beliau terima panggilan untuk tempahan kereta sewa. Memandangkan beliau tiada kereta, seperti biasa saya beritahu ambil sahaja kereta pengusaha terdekat.

Tempahan kereta sewa semakin lama-semakin meningkat, pengusaha kereta sewa terdekat pun tidak dapat bekalkan kereta mereka kerana tempahan terlalu banyak. Beliau pula bermasalah nak beli kereta sebab hutang sedia ada masih banyak.

Nasib baik beliau dapat kereta pajak, dalam masa beberapa bulan sudah mempunyai lebih 10 unit kereta pajak. Pada bulan Julai 2017 beliau mendapat durian runtuh apabila mendapat projek dari agensi kerajaan bernilai lebih RM100K.

Hasil daripada perniagaan kereta sewa, beliau dapat menyara keluarganya. Duit gajinya sebagai pensyarah digunakan untuk membayar hutang sedia ada. Dalam masa setahun beliau berjaya settlekan hutang kad kredit dan personal loan berjumlah RM30K.

Walaupun bekerja sebagai pensyarah, beliau bijak mengurus masa antara kerja dan bisnes. Buat permulaan beliau mengupah pelajarnya untuk membantu kerja-kerja penghantaran kenderaan sekiranya beliau sibuk bekerja.

Sekarang beliau sedang cuti tanpa gaji kerana mahu fokus kepada perniagaan kereta sewa. Beliau merancang untuk berhenti kerja sepenuhnya dan mula melabur dalam hartanah. Begitulah secara ringkas kisah beliau.

Faktor Kejayaan

Sepanjang mengenali beliau, berikut merupakan sifat-sifat yang beliau ada.

  1. Selalu bercakap dengan sopan.
  2. Sangat sayang kepada keluarganya.
  3. Tidak mudah putus asa walaupun berhadapan masalah.
  4. Bila beliau melakukan kesilapan, cepat-cepat minta maaf.
  5. Komited bila diberikan tugas.
  6. Sentiasa jujur dan amanah dari segi kewangan.
  7. Selalu minta doa daripada guru sebelum melakukan sesuatu.
  8. Bersedia membantu walaupun tidak diminta.

Sekarang beliau dilantik sebagai pengurus untuk cawangan Perak dan Pulau Pinang. Semoga kisahnya menjadi inspirasi kepada anda semua. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan, jemput sertai group telegram ini ==> KLIK SINI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.