BISNES KERETA SEWA JANA INCOME SEHINGGA RM5.2K SEBULAN

Tuan Eshamruddin Musa (kanan) bersama pelanggannya.

Salam hormat, kali ini saya nak kongsi kisah salah seorang pengusaha kereta sewa yang berdaftar sebagai Green Matrix Independent Supplier (GMIS). Pengusaha yang saya maksudkan adalah Tuan Eshamruddin Musa.

Dahulu beliau merupakan bekas kakitangan awam. Sebaik berhenti kerja, beliau banyak fokus kepada perniagaan internet. Bagi menambah pendapatan beliau bercadang memulakan bisnes kereta sewa. Masalahnya beliau tiada pengalaman tentang perniagaan berkenaan.

Beliau nampak satu cara untuk belajar tentang bisnes kereta sewa adalah dengan mendaftar program GMIS. Sebaik mendaftar pada 24 Nov 2018, beliau mula belajar melalui video-video tutorial yang disediakan. Pada 5 Disember 2018 beliau telah membeli sebuah kereta model Perodua Axia 1.0 (A).

Facebook pages beliau Kereta Sewa Senai.

Dari segi pemasaran, beliau telah mempromosikan perkhidmatan kereta sewa yang beliau tawarkan melalui facebook pages dan blog yang beliau wujudkan khas. Hasilnya beliau mula mendapat tempahan daripada pelanggan. Berikut merupakan hasil pendapatan beliau sejak bermula dari Disember 2018.

  • Disember 2018 = RM665.67
  • Januari 2019 = RM1,445.00
  • Februari 2019 = RM1,845.00
  • Mac 2019 = RM1,056.00
  • April 2019 = RM3,218.00
  • May 2019 = RM3,487.00
  • Jun 2019 = RM5,229.18
  • Julai 2019 = RM3,626.00

Daripada rekod di atas, pendapatannya semakin meningkat dari masa ke semasa.

Blog beliau senaikeretasewa.blogspot.com

Sekarang beliau menghadapi masalah baru pula kerana stok keretanya tidak cukup. Walau bagaimanapun masalah berkenaan selesai kerana terdapat ramai lagi GMIS yang berdaftar denngan Green Matrix.

Apabila beliau mendapat tempahan, dan keretanya tiada, beliau boleh kongsikan tempahan berkenaan dengan GMIS yang lain. Memandangkan tempahan berkenaan datang dari usaha beliau maka beliau layak mendapat komisen sebanyak 5%.

Komisen yang beliau dapat berjumlah RM44.10 daripada sistem Green Matrix

Beliau lebih suka pelanggannya membuat tempahan melalui laman web Green Matrix kerana kualiti pelanggan lebih baik dan kadar sewa juga lebih tinggi berbanding kalau beliau buat sendiri. Apa yang paling beliau suka adalah dapat berkongsi rezeki dengan rakan-rakan GMIS yang lain.

Sekiranya tempahan menggunakan keretanya sendiri tanpa melalui orang tengah, beliau akan mendapat bersih 85% daripada apa yang pelanggan bayar. Sebagai GMIS beliau boleh memulakan bisnes kereta sewa tanpa perlu mengeluarkan sebarang modal.

Latihan dan sistem tempahan disediakan oleh Green Matrix, beliau hanya fokus cari pelanggan dan buat duit sebanyak mungkin. Sangat mudah untuk memulakan bisnes kereta sewa. Sebarang pertanyaan, jemput sertai group telegram ini ==> KLIK SINI.