BAGAIMANA BUAT KERJA SIKIT TAPI DAPAT DUIT BANYAK?

Assalamualaikum

Baru-baru ini saya ada pos gambar saya bersama anak bongsu saya. Di dalam gambar berkenaan saya ada tulis bahawa saya menjaga anak saya 100% daripada dia lahir hingga sekarang. Walaupun saya sibuk menjaga anak, namun saya sentiasa pastikan perniagaan berjalan seperti biasa.

Pada hari tersebut saya menjana wang hampir RM1K walaupun saya sibuk menjaga anak. Ini menunjukkan bahawa walaupun saya sibuk menguruskan keluarga, namun ia bukan penghalang bagi saya untuk menjalankan perniagaan. Bagi saya keluarga adalah keutamaan.

 

1375002_683307138346145_23942457_n

 

DO MORE AND MORE WITH LESS AND LESS

Bagi membolehkan saya melakukan 2 perkara yang agak mencabar, maka saya telah menggunakan konsep Do More and More With Less and Less. Konsep ini sebenarnya saya baca daripada buku Robert Kiyosaki Retire Young, Retire Rich. Menurut Robert Kiyosaki, sekiranya anda ingin menjadi kaya, maka anda perlu banyak membantu orang. Semakin ramai yang anda bantu, maka wang akan mula datang tanpa henti.

Walau bagaimanapun setiap manusia mempunyai batasan. Contohnya saya hanya mempunyai 2 tangan 2 kaki, 2 mata, 2 telinga dan 1 mulut.  Sekiranya saya ingin membantu ramai orang maka, ia agak terbatas. Justeru saya perlu belajar menggunakan leveraj.

LEVERAJ

Leveraj ini umpama suatu kuasa yang kita gunakan untuk menggandakan keupayaan kita membantu orang lain. Laman web ini juga merupakan satu leveraj. Kalau anda lihat statistik di sebelah kanan laman web ini (skroll ke bawah sedikit ya) terdapat hampir 90,000 pelawat yang memasuki laman web ini.

Laman web ini memudahkan saya membantu lebih 400,000 pelawat yang mahu mendapatkan maklumat yang mereka mahu. Kalau harapkan saya nak berjumpa dengan setiap pelawat, memang sesuatu yang mustahil.

JENIS LEVERAJ

Sebenarnya terdapat pelbagai jenis leveraj di dunia ini, contohnya;

  1. Others People Money (OPM) – Pinjaman bank, wang pelabur, wang keluarga, rakan kongsi dsbnya.
  2. Others People Time (OPT) – Pekerja, freelance, kontraktor dsbnya
  3. Partnership – Joint Venture, agen dsbnya.
  4. Tools – Telefon bimbit, internet, kapal terbang dsbnya.

Kita perlu belajar menggunakan leveraj berkenaan untuk membolehkan kita membantu ramai orang dengan menggunakan sumber/tenaga yang terbatas.

AKIBAT TIDAK MAHU BELAJAR MENGGUNAKAN LEVERAJ

Biasanya orang yang belajar menggunakan leveraj, akan mendahului orang yang bersikap ignorance (tidak ambil peduli). Contohnya orang yang belajar menggunakan pinjaman bank dengan betul akan hidup senang berbanding orang yang takut berhutang. Mereka tidak tahu apa itu hutang sihat dan hutang tidak sihat.

Selain itu, orang yang tidak mahu belajar menggunakan leveraj, kebiasaannya mereka akan dipergunakan oleh orang yang pandai menggunakan leveraj. Hidup mereka tidak akan berubah, manakala hidup orang yang pandai menggunakan leveraj akan berubah dalam masa yang singkat.

ILMU LEVERAJ SENTIASA BERUBAH

Ilmu leveraj ini sentiasa bergerak pantas, jika dahulu manusia hanya boleh menggunakan kapal laut untuk bergerak dari satu benua ke benua yang lain. Kini kita boleh menaiki kapal terbang dan sampai ke destinasi dengan lebih pantas.

Sekiranya kita masih menggunakan kapal laut, maka kita akan ketinggalan jauh di belakang berbanding orang yang menggunakan kapal terbang. Justeru kita perlu sentiasa mengemaskini ilmu leveraj setiap masa agar tidak ketinggalan zaman.

 

Penerangan tentang konsep Do More and More with Less and Less

KESIMPULANNYA

Sekiranya anda ingin menjadi kaya dan berjaya, maka anda perlu banyak membantu orang. Semakin ramai yang anda bantu maka semakin murah rezeki anda. Walau bagaimanapun manusia mempunyai batasan, justeru anda perlu bijak menggunakan leveraj yang ada.

Mereka yang tidak mahu belajar menggunakan leveraj, tidak dapat membantu ramai orang justeru hidup mereka juga tidak banyak berubah dan biasanya akan dipergunakan oleh orang yang pandai menggunakan leveraj.

Harap artikel ini bermanfaat.

One Reply to “BAGAIMANA BUAT KERJA SIKIT TAPI DAPAT DUIT BANYAK?”

  1. Alhamdulillah, perkongsian yang bermanfaat tuan. Mudah difahami berkenaan leveraj. Orang kaya menjadi semakin kaya disebabkan mereka menggunakan leveraj yang banyak dalam kehidupan mereka. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.