APA ITU AFFILIATES?

Affiliate merupakan satu sistem yang dipasang di laman web yang menjual produk fizikal ataupun digital. Tujuan sistem berkenaan adalah untuk mengesan jualan yang dibuat oleh agen affiliate yang mendaftar.

Sebagai contoh saya mempunyai produk fizikal iaitu buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman. Bagi memudahkan pembelian, maka saya telah membina satu laman web jualan iaitu www.rahsiapinjaman.com.

Picture49

Minisite buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman

Pelanggan yang berpuas hati, berkemungkinan berminat untuk mempromosikan buku berkenaan. Bagi mengesan jualan yang dibuat oleh mereka, maka saya memasang satu sistem yang dinamakan sistem affiliate di dalam website berkenaan.

SAL_ebook_200

Sistem Affiliate Lite

Pelanggan tadi boleh mendaftar sebagai agen affiliate melalui www.rahsiapinjaman.com/affiliates. Seterusnya mereka akan mendapat satu link yang unik seperti http://www.rahsiapinjaman.com/hop.php?ref=wahi2011.

Tugas mereka adalah mempromosikan link berkenaan. Sistem affiliate akan mengesan jualan yang dibuat melalui link mereka.

Picture48

Akaun agen affiliate

KUNCI KEJAYAAN

Kunci kejayaan di dalam affiliate adalah bagaimana untuk menarik trafik yang banyak untuk klik link affilate mereka. Semakin tinggi jumlah klik, maka peluang untuk mendapat komisen juga tinggi.

Berdasarkan akaun affiliate di atas, jumlah klik adalah 711 dan jualan adalah sebanyak 26. Jadi kadar pembelian adalah 3.6% (26/711 x 100%) sahaja. Justeru agen affiliate perlu menarik lebih banyak trafik untuk meningkatkan jualan.

BAGAIMANA NAK TARIK TRAFIK?

Ada beberapa cara untuk menarik trafik antaranya;

Facebook peribadi

Cara paling mudah dan percuma adalah dengan mempromosikan link affiliate melalui wall facebook peribadi. Sungguh pun begitu pastikan anda ikut tip berikut sebelum bermula;

 • Elakkan spam wall facebook sendiri, dengan mempromosi link affiliate terlalu kerap.
 • Selalu menulis perkara-perkara yang positif di wall facebook.
 • Perlu ada kawan 1000 orang ke atas.
 • Gunakan nama sebenar.
 • Gunakan gambar profail sebenar.
 • Letakkan cover photo yang menarik.
 • Lengkapkan maklumat peribadi.
 • Kongsikan pendapat anda tentang produk berkenaan dengan ikhlas. Jangan nampak sangat anda menjual.
 • Semasa mempromosi link affiliate, galakkan prospek komen supaya post berkenaan menjadi viral.
 • Saya lebih suka gunakan autoresponder untuk menghantar email secara automatik kepada prospek yang berminat.
 • Anda boleh pm prospek satu persatu, tetapi berhati-hati, silap haribulan facebook boleh block anda kerana menyangka anda sedang melakukan spam.
 • Gunakan url shortener untuk menutup link affiliate.

Nota

Facebook peribadi sekarang umpama sebuah kedai maya, sekiranya kita mengisinya dengan perkara-perkara yang baik, maka ia akan mengundang lebih banyak orang untuk melawat. Sekiranya kita mengisinya dengan maklumat palsu dan negatif, saya percaya ramai yang berlalu pergi begitu sahaja. Silap haribulan ada yang akan unfriend anda.

Jadi sebelum bermula sila semak pos-pos di wall facebook anda. Padam mana-mana pos yang tidak memberi manfaat. Betulkan maklumat facebook profail anda.

Iklan di facebook group

Elakkan mempromosi membuta tuli di dalam facebook group seperti yang biasa dilakukan oleh kebanyakan orang. Gunakan kaedah didik dan jual. Kongsikan pengalaman anda menggunakan produk berkenaan. Ceritakan bagaimana produk berkenaan membantu anda. Seterusnya tarik perhatian prospek untuk klik affiliate anda. Galakkan prospek untuk memberikan komen supaya pos berkenaan lebih viral.

Facebook fanpage dan Mailing List

Saya jarang mempromosi menggunakan fanpage kerana ia memerlukan kos yang agak tinggi. Walau bagaimanapun sekiranya friend list anda tidak ramai, maka anda boleh membina fanpage dan mengeluarkan sedikit kos untuk mengiklan.

Elakkan menjual secara membuta tuli. Jalinkan hubungan dengan prospek terlebih dahulu. Dapatkan nama dan email prospek dengan memberikan video atau ebook percuma. Sebolehnya gunakan autoresponder berbayar untuk mengumpul database pelanggan.

Setelah anda mendapat nama dan email pelanggan brainwash mereka dengan menghantar email-email yang santai dan bermutu tinggi. Saya galakkan anda belajar cara menghantar email yang baik daripada tuan Faisal Abdullah dan Aqif Azizan. Sila Subcribe mailing list mereka melalui blog berikut Nasihat Niaga dan Write To Wealth.

Blog

Anda juga boleh menulis review tentang sesuatu produk di dalam blog anda. Kongsikan pendapat anda dengan ikhlas. Tulis dalam bahasa yang santai dan ringkas. Semakin tinggi mutu kandungan blog anda, maka semakin banyak trafik yang akan masuk. Cuba belajar daripada blog-blog yang terkenal dan pelajari bagaimana penulisnya menulis artikel-artikel mereka.

3 Replies to “APA ITU AFFILIATES?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.