24 TIP BERGUNA BAGAIMANA BUAT DUIT MELALUI EBOOK

Assalamaulaikum dan salam hormat

Kebelakangan ini saya sering di tanya bagaimana untuk menerbitkan  ebook. Terkejut juga bila terima soalan-soalan berkenaan. Saya ni bukannya pakar buat ebook, lagi pun masih banyak benda yang saya perlu belajar. Walau bagaimanapun berikut merupakan antara tip yang mungkin berguna untuk anda.

 1. Niatkan di dalam diri anda menulis bukan kerana wang. Anda menulis kerana mahu berkongsi pengalaman dengan orang ramai.
 2. Tulis dalam gaya bahasa yang santai. Tulis seolah-olah anda sedang bercakap dengan pembaca. Tulis dengan penuh perasaan kasih sayang.
 3. Tulis dengan  ringkas tetapi padat. Pembaca boleh membaca dalam tempoh 30 minit hingga 1 jam sahaja.
 4. Gunakan saiz font  14 supaya senang dibaca. Setiap perenggan hanya mengandungi 2 atau 3 ayat.
 5. Tulis menggunakan perisian microsoft word dan tukarkan ke dalam format pdf menggunakan perisian Primopdf untuk mengelakkan karya berkenaan di ubahsuai atau cetak rompak.
 6. Pastikan anda masukkan url blog, email dan url facebook anda supaya pembaca boleh menghubungi anda.
 7. Buat ecover yang cantik untuk meningkatkan kualiti ebook. Sekiranya tidak mahir boleh minta khidmat nasihat designer profesional seperti Luvley Creative Design. Boleh juga hubungi sahabat saya Tuan Saberi Nurhasimah untuk dapatkan khidmat beliau.
 8. Cuba berikan naskah percuma kepada 10 orang rakan dan dapatkan komen mereka.
 9. Sekiranya terima komen positif, gunakan komen berkenaan untuk tujuan pemasaran. Sekiranya terima komen negatif sila perbaiki ebook berkenaan.
 10. Cuba jual pada harga istimewa untuk melihat sambutan dan feedback pembaca.
 11. Pastikan nilai ebook yang anda berikan 3 kali ganda daripada apa yang pembeli bayar. Berikan bonus percuma seperti support group, rakaman video dan softcopy dokumen yang berkaitan.
 12. Berikan jaminan pemulangan wang sekiranya pelanggan tidak berpuas hati dengan ebook anda.
 13. Buat group support dan pastikan pembaca diberikan link untuk masuk ke dalam group berkenaan. Pembaca boleh bertanya sekiranya ada soalan.
 14. Sekiranya mendapat sambutan, sebolehnya buat minisite yang lengkap dengan sistem affiliate.
 15. Saya cadangkan gunakan program Minisite Mudah untuk membina minisite anda sendiri. Kos lebih murah kalau anda nak buat ubahsuai.
 16. Pastikan anda membeli domain dan hosting daripada Minisite Mudah kerana hosting syarikat lain tidak compatible dengan program berkenaan. Kos dalam RM297 sahaja.
 17. Kalau tidak mahir untuk buat minisite, boleh upah Luvley Creative Design dengan kos di antara RM350 – RM450.
 18. Pastikan anda siapkan sales letter dahulu. Sales letter boleh tiru dan ubahsuai daripada minisite lain. Contoh sales letter saya boleh download di sini –> Sales letter
 19. Cuba hubungi otai-otai yang ada nama dalam bidang berkaitan ebook yang anda tulis. Berikan mereka naskah percuma, pelawa mereka untuk menjadi agen affiliate.
 20. Sebolehnya plug in sistem autoresponder pada minisite untuk mengumpulkan mailing list anda. Tawarkan laporan atau rakaman video percuma untuk mendapatkan email prospek. Sila lihat contoh di sini www.rahsiapinjamanrumah.com atau www.rahsiapinjaman.com.
 21. Pastikan anda sentiasa berinteraksi dengan prospek. Kongsikan pengalaman dan soalan yang anda terima dengan prospek anda. Interaksi yang ikhlas dan berterusan akan meningkatkan keyakinan prospek untuk membeli ebook anda.
 22. Anda juga boleh mempromosikan produk orang lain kepada prospek dan jana pendapatan tambahan.
 23. Saya cadangkan anda gunakan Getresponse kerana harganya lebih murah berbanding Aweber.
 24. Seterusnya jangan lupa bayar komisen agen affiliate setiap awal bulan. Pembayaran yang konsisten akan menaikkan semangat agen affiliate untuk terus mempromosi ebook anda.

Itulah serba sedikit tip yang boleh anda gunakan untuk menerbitkan ebook anda sendiri. Insya Allah dengan niat dan strategi pemasaran yang betul ebook anda boleh laku keras dan menjana wang setiap hari tanpa henti. Semoga bermanfaat.

 

2 Replies to “24 TIP BERGUNA BAGAIMANA BUAT DUIT MELALUI EBOOK”

Leave a Reply

Your email address will not be published.