Wahi Abd Rashid

Category Archives: Hijrah Menjadi Usahawan

BAGAIMANA ORANG KAYA MELABURKAN WANG MEREKA?

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..

14222270_583236151867194_1108496664919298827_n

Beberapa bulan yang lepas saya berjumpa seorang usahawan dari India. Beliau mempunyai kerakyatan Singapura dan sekarang menetap di Malaysia. Apa yang menarik tentang beliau adalah caranya mendapatkan modal lebih RM X juta daripada seorang pelabur untuk memulakan perniagaan di Malaysia.

Untuk makluman beliau merupakan co founder untuk syarikat Mobiversa Sdn Bhd. Syarikatnya membangunkan sejenis alat yang dipanggil Ezywire. Alat berkenaan membolehkan peniaga menerima bayaran melalui kad kredit menggunakan telefon bimbit.

Ezywire

Ezywire yang dibangunkan oleh mobiversa

Alat berkenaan dijual dengan harga RM498 seunit, dan mereka mengambil caj sebanyak 1.7% dari setiap transaksi. Apa yang menghairankan saya adalah bagaimana syarikatnya buat duit. Pada saya caj berkenaan terlalu kecil. Biasanya margin keuntungan setiap produk/perkhidmatan mestilah lebih 20 – 25%.

Apa yang lagi peliknya, ada pula funder yang sanggup keluarkan modal berjuta ringgit untuk syarikatnya. Bagaimana funder tu mendapatkan pulangan daripada pelaburannya. Saya betul-betul hairan. Setelah beliau memberi penerangan, baru saya faham.

Funder beliau ini dipanggil angel investor. Mereka ini mempunyai modal yang banyak. Mereka sentiasa mencari peluang-peluang melabur di dalam syarikat berpotensi untuk menggandakan wang mereka. Mereka tidak peduli tentang keuntungan jangka pendek. Apa yang mereka lihat adalah potensi pendapatan syarikat berkenaan.

Di dalam kes Mobiversa Sdn Bhd, potensi pendapatan syarikat berkenaan sangat besar. Semakin banyak alat ezywire berjaya di jual, maka cash flow syarikat berkenaan akan bertambah. Ini kerana setiap transaksi akan masuk ke dalam akaun mereka dahulu dan kemudian dipindahkan ke akaun pelanggan.

Semakin banyak wang masuk ke dalam akaun syarikat berkenaan, maka nilai saham syarikat berkenaan juga akan meningkat. Angel investor ini akan menjual sahamnya apabila nilai saham syarikat yang dilabur meningkat melebihi 20% setahun.

Sebagai contoh, apabila mereka mengeluarkan modal RM1 juta, mereka akan menjual pegangan saham dengan harga RM1.2 juta (untung RM200K) pada tahun berikutnya. Biasanya angel investor akan menjual pegangan sahamnya selepas 3 – 5 tahun. Sepanjang tempoh itu, mereka hanya mengambil dividen sekiranya syarikat menjana keuntungan.

Begitulah cara orang kaya melabur wang mereka, mereka fokus kepada syarikat yang boleh menjana cash flow yang banyak. Mereka mendapat untung apabila nilai saham syarikat yang dilabur meningkat.

Satu lagi kelebihan apabila mereka melabur di dalam syarikat-syarikat begini, mereka dapat pengecualian cukai. Dengan modal yang dilaburkan, mereka membantu menggerakkan ekonomi dan menyediakan peluang pekerjaan.

Kerajaan suka peranan mereka ini dan memberi insentif melalui pengecualian cukai. Jadi sekiranya anda ingin mendapatkan modal dari angel investor, pastikan perniagaan anda itu berpotensi untuk menjana cash flow yang banyak.

Perhatikan syarikat seperti Uber, Grabcar, Airbnb dan Facebook yang mendapat modal berbillion dollar. Perniagaan mereka mempunyai potensi pendapatan yang sangat besar. Perkara kedua yang menarik minat angel investor adalah risiko perniagaan itu sendiri. Semakin rendah risiko perniagaan berkenaan, semakin tinggi minat angel investor.

Perniagaan seperti Uber, Grabcar, Airbnb, Facebook dan Ezywire hampir tiada risiko. Jadi tidak hairanlah mereka mudah mendapat modal dari angel investor. Untuk lebih faham tentang angel investor tonton video di bawah.

Angle Investor

Sekiranya anda ada duit extra dan berminat untuk menjadi angel investor untuk syarikat saya, jemput join group telegram di bawah. Saya akan update projek-projek terkini yang memerlukan modal dan angel investor. Antara projek yang sedang saya usahakan.

  • greenmatrixcarental.com – Laman web kereta sewa.
  • jvkeretasewa – Belian kereta untuk sewa pandu.
  • gocarreta.com – Sistem sewa kereta layan diri
  • carzupper.comPeer To Peer Car Sharing.
  • drebar.comPrivate Tour & Chauffuer
  • mycampuscarrental.com – Kereta Sewa Bajet di Kampus.
  • travellingmalaysia.com –  Pakej percutian di Malaysia.

Group Telegram ==> Angle Investor Group

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..

5 CARA MUDAH MENGUMPUL MODAL PERNIAGAAN

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..

Artikel ini saya tulis untuk menjawab soalan di bawah.

Assalamualikum tuan.

Saya ada terbaca tuan ada buat buku rahsia dapatkan loan mudah. Boleh saya tahu tentang releven isi dalam buku tersebut sekarang sebab kalau tak silap saya buku tu sudah ada di pasaran sebelum 2015 lagi.

Biar saya terangkan sedikit tentang diri saya. Saya merupakan seorang pekerja kerajaan, dalam masa sama sedang menjalankan urusan perniagaan online melalui kaedah dropship. Sebelum ni saya ada buka restoran/ cafe tapi tak dapat bertahan lama dan kena tutup.

Jadi sekarang saya kena tanggung beban hutang rm60k bagi perniagaan cafe yang lepas daripada pihak bank (pinjaman peribadi). Jadi adakah saya masih boleh memohon untuk pinjaman peribadi @ perniagaan kerana modal yang mahu dimohon ini untuk saya gunakan dalam perniagaan lain.

Sekiranya masih boleh saya mahu beli terus buku tersebut. Mohon bantuan daripada pihak tuan, dan jutaan terima kasih diucapkan atas kelapangan masa tuan membaca.

JAWAPAN

Wasalam, kaedah yang diterangkan di dalam buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman masih lagi relevan sampai bila-bila sebab bank hanya memberi pinjaman kepada pihak yang boleh menunjukkan mereka ada duit. Ianya digunakan dari dahulu sampai sekarang.

Nasihat saya pinjaman hanya untuk mengembangkan perniagaan, bukan untuk bermula. Mulakan perniagaan yang tidak memerlukan modal yang besar. Perniagaan dropship yang tuan jalankan pada pendapat saya tidak memerlukan modal yang besar.

Walau bagaimanapun tuan mungkin memerlukan modal untuk mengembangkannya lagi. Ada beberapa cara untuk tuan mendapatkan modal tanpa memerlukan pinjaman bank antaranya adalah.

  1. Pre-Order – Minta pelanggan membuat bayaran terlebih dahulu, setkan satu tarikh tertentu supaya tuan boleh kumpulkan order dalam kuantiti yang banyak. Minta tempoh tertentu untuk penghantaran, tawarkan harga istimewa untuk pre-order.
  2. Post dated cheque – Buka akaun semasa dan dapatkan buku cek, runding dengan supplier untuk bagi kredit (hutang). Tulis cek ikut tarikh bayaran yang dipersetujui. Bayaran mungkin dalam masa 60 hari = 2 keping cek.  Dalam tempoh itu, cuba jual produk secepat mungkin, gunakan bayaran yang diterima untuk settle cek pertama, boleh ambil stok baru lagi dan ulangi proses seterusnya.
  3. Crowd funding – kumpulkan modal melalui crowd funding, peserta yang memberikan modal akan mendapat benefit seperti profit sharing, servis atau produk yang tuan tawarkan pada harga istimewa. Contoh cara saya mengumpul modal lebih RM 1 juta melalui crowd funding ==> Crowdfunding Kereta Sewa Pandu.
  4. Licensing/Francais – Anda boleh mengumpul modal dengan memberi kebenaran kepada individu atau syarikat menjalankan perniagaan menggunakan sistem dan jenama perniagaan anda. Pastikan anda mempunyai SOP perniagaan yang mantap dan jenama yang dipercayai. Contoh cara saya mengumpul modal melalui licensing ==> Licensing Kereta Sewa.
  5. Partnership – Tubuhkan sebuah entiti perniagaan PLT (Perkongsian Liabiliti Terhad) atau Sdn Bhd, tawarkan saham 30 – 40% kepada rakan kongsi. Gunakan modal itu untuk kembangkan perniagaan (rakan kongsi bagi modal atau sama-sama boleh bekerja). Pastikan semua bayaran dimasukkan di dalam akaun syarikat, dan bahagikan keuntungan ikut persetujuan atau percentage di atas. Pastikan rakan kongsi itu jenis ada modal dan tak berkira. Contoh cara saya mengumpul modal melalui partnership ==> Partnership Kereta Sewa.

Tuan perlu kreatif mencari modal untuk mengembangkan perniagaan. Bank sangat sukar memberikan pinjaman apabila kita betul-betul memerlukan pinjaman, tetapi semasa kita tidak memerlukan pinjaman, pada masa itu bank akan melutut untuk memberikan pinjaman.

Apabila tuan mahir mengumpul modal seperti di atas mungkin tuan tidak memerlukan pinjaman bank. Slow-slow kembangkan perniagaan, tak perlu sangat nak fikir pasal loan bank. Ok saya doakan semoga perniagaan tuan terus berkembang dan maju. Insya Allah. Harap artikel ini bermanfaat.

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..

FORMULA SELESAI MASALAH KEWANGAN

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..

14379591_1155046727889205_2937080241995195429_o

Saya selalu terima mesej meminta pendapat tentang masalah kewangan. Salah satu contoh adalah mesej di atas. Susah juga nak jawab sebab saya tak tahu hujung pangkal kenapa dia lost dalam pengurusan kewangan? Mungkin nak minta formula ajaib bagaimana nak selesaikan masalah kewangan yang dihadapinya.

Walau bagaimanapun daripada pemerhatian saya ada satu formula ajaib yang ramai terlepas pandang. Perkara ini saya belajar dari mentor saya Dr Azizan Osman. Beliau menekankan tentang formula menjaga kebersihan kolam jiwa.

Menurut beliau kalau kolam jiwa bersih, Insya Allah rezeki yang datang adalah berkat dan sentiasa cukup walaupun sedikit. Tetapi kalau kolam jiwa tidak bersih, ada saja perkara yang membocorkan poket kita. Ianya datang dalam pelbagai bentuk seperti kereta rosak, kehilangan barang, kena tipu dan sebagainya.

Akibatnya duit yang masuk sentiasa bocor dan pastinya tidak pernah cukup. Untuk menjaga kolam jiwa, kita perlu menjaga hubungan dengan Allah dan juga manusia. Kalau hubungan dengan Allah tu, kenalah sentiasa bertaubat, ikut apa yang disuruh dan tinggalkan apa yang dilarang.

Kalau hubungan dengan manusia pula, mohon maaf kalau kita pernah buat salah dengan orang lain. Kalau ada yang pernah buat salah dengan kita maafkan mereka, jangan berdendam. Jangan sesekali menganiaya orang lain.

Nampak simple saja, tapi ramai yang abaikan. Masa program Dr Azizan Osman tu, kami belajar untuk solat taubat, mohon ampun dengan Allah, balik dari program kena mohon maaf dengan orang yang pernah kita buat salah, maafkan mereka kalau mereka pernah buat salah dan bersihkan hati daripada dendam.

Dalam kes saya, selepas program berkenaan hidup saya memang berubah 360º. Jarang sangat perkara pelik berlaku dalam hidup saya. Dari segi bisnes kereta sewa, Alhamdulillah tiada masalah, tiada kes kereta sewa hilang, kemalangan teruk kena tipu dan sebagainya. Ada juga ujian-ujian kecil yang Allah hantar, Alhamdulillah semuanya dipermudahkan.

Dalam kes gambar di atas, individu yang bertanya minta pendapat saya bagaimana untuk selesaikan masalah kewangan yang beliau hadapi. Kalau diikutkan income dari sewaan kereta tu dah masyuk, BMW F10, Honda Accord, Vellfire dan beberapa kereta MPV dan Sedan. Tapi pelik duitnya selalu tak cukup.

Nak dijadikan cerita baru-baru ni individu berkenaan ada menempah sebuah van dengan syarikat saya. Tarikh, masa dan harga semua dah setuju. Bila masa nak ambil van dia cakap tunggu sekejap. Lepas 2 jam dia terus mendiamkan diri. Call tak angkat whatapps tak balas. Penat staff kami menunggu.

Akhirnya staff kami pulang dengan tangan kosong. Van pula ambil dari syarikat lain dan terpaksa bayar ganti rugi 1 hari (sesetengah syarikat kereta sewa memang akan caj 1 hari kalau cancel last minute). Kalau tak bayar masam muka la jawabnya.

Bila ditanya rupanya begnya yang dimasukkan di dalam kargo penerbangan rosak dan hilang. Mungkin banyak nak pakai duit untuk beli pakaian baru sebab tu dia tak jawab call dan reply whatapps. Mungkin tak ada rezeki kami.

Tapi tindakan dia diam membisu, call tak angkat mesej tak reply dah menganiaya staff kami yang menunggunya selama 2 jam di lapangan terbang. Cancel pula tak beritahu dan buat dek saja tak tanya nak kena bayar ganti rugi ke apa.

Tetapi itu semua mungkin bukan rezeki kami, cuma bila ditanya kenapa dia selalu tak cukup duit, saya harap satu hari nanti dia faham jawapannya. Bersihkan kolam jiwa, jaga hubungan dengan Allah dan manusia, jangan menganiaya orang lain Insya Allah rezekinya pasti cukup.

Kepada yang selalu tak cukup duit tu, tengok balik hubungan dengan Allah, keluarga, kawan-kawan dan orang sekeliling. Pesanan ni pun untuk saya juga. Sama-sama ambil iktibar. Jaga kolam jiwa, formula simple je, tapi susah nak buat kan?

Sekiranya bermanfaat, Kongsikan Artikel Ini..
Analytic Code
%d bloggers like this: