PENYEWA KERETA TERLALU LASAK

Salam artikel ini saya nak kongsi tentang soalan dari seorang pengusaha kereta sewa, beliau hadapi masalah apabila penyewanya menggunakan kereta dengan cara agak kasar atau lasak. Saya tak pasti bagaimana kasar atau lasak yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun saya ada pengalaman apabila ada penyewa yang menyewa kereta saya untuk mengangkut enjin kereta.

Pelanggan berkenaan datang secara tiba-tiba lengkap berpakaian seperti mekanik. Tanpa banyak soal, saya menyewakan kereta kepadanya. Setelah kereta dipulangkan, saya dapati bahagian dalam kereta penuh dengan debu dan pada bahagian bonet pula ada kesan karat enjin. Saya jangka kereta saya digunakan untuk mengangkat enjin kereta, sebab pelapik bonet ada kesan calar.

Saya juga pernah menyewa sebuah kereta kepada orang tempatan, saya dapati kereta saya digunakan untuk ke kebunnya. Apabila kereta dipulangkan, bahagian dalam kereta terlalu kotor. Saya sendiri nampak penyewa menggunakan kereta untuk mengangkut barang-barang kebun termasuk mesin potong rumput.

Pada peringkat awal, saya memang tiada pilihan, siapa saja pelanggan yang datang saya terpaksa layan. Kalau dapat pelanggan yang bagus saya bersyukur, kalau dapat pelanggan dari neraka, saya berserah.

Walau bagaimanapun hasil pendapatan daripada bisnes kereta sewa, saya laburkan  untuk menguatkan jenama syarikat saya. Saya juga melabur untuk membina laman web syarikat yang bersistem dan profesional. Tanpa saya sedari ramai pula orang yang ingin belajar tentang bisnes kereta sewa.

Saya mula berkongsi pengalaman tentang bisnes kereta sewa dan ada yang berminat untuk menyertai syarikat saya. Saya mula membuka cawangan baru di seluruh negara melalui sistem licensing (macam francais). Apabila cawangan saya semakin banyak, saya dihubungi oleh banyak syarikat dari dalam dan luar negara yang ingin bekerjasama.

Green Matrix salah satu pembekal kereta sewa untuk Air Asia (rating 8.8/10)

Hasil antara kerjasama berkenaan, kalau anda perhatikan dalam laman web Air Asia dan Expedia, syarikat saya secara rasminnya menjadi salah satu pembekal kereta sewa untuk dua syarikat gergasi berkenaan. Sejak itu kami mendapat banyak tempahan dari dalam dan luar negara.

Sungguhpun begitu pada peringkat awal kerjasama berkenaan tidak mudah. Cabaran saya pada masa itu bagaimana nak pastikan setiap cawangan dapat memberikan servis yang terbaik dan seragam di seluruh negara? Justeru mahu tak mahu saya perlu memberikan latihan yang berterusan supaya setiap licensee sentiasa memberikan servis terbaik.

Green Matrix salah satu pembekal untuk Expedia (rating 8.8/10)

Hasil daripada latihan yang berterusan kami mendapat rating tertinggi di Malaysia berbanding syarikat kereta sewa yang lain. Pelanggan yang gembira dengan servis kami, turut  memberitahu kepada kawan-kawan dan keluarga mereka. Secara tidak langsung ia mengurangkan kos pengiklanan dan meningkatkan margin keuntungan syarikat saya.

Syarikat saya terus memberikan perkhidmatan kereta sewa terbaik kepada pelanggan setia kami, kami ada ratusan video testimonial dan sentiasa mendapatkan maklum balas pelanggan untuk memperbaiki kualiti perkhidmatan kami. Syarikat saya juga berjaya mengembangkan perniagaan ke Brunei dan Insya Allah kami akan tembus ke Singapura dan Indonesia.

Pelanggan-pelanggan kami sekarang lebih berkualiti dan ada dari kalangan selebriti. Setakat ini kami tiada masalah dengan pelanggan dan kebanyakan menggunakan kereta dengan baik. Sekiranya berlaku kerosakan akibat kecuaian pelanggan biasanya mereka akan membayar gantirugi seperti yang dinyatakan dalam perjanjian sewa.

Harap membantu. Sertai Facebook group ini untuk belajar bisnes kereta sewa klik SINI.

PENYEWA TAK NAK BAYAR SAMAN

Arikel ini saya nak jawab soalan tentang penyewa tak nak bayar saman (maaf kalau ejaan tak tepat sebab saya copy & paste dari email saja).
Slm tuan…sy bru 3bln cburkn dri dlm bdang ni…kreta pn bru ada sbjik..mcmna sy nk slesaikn msalah brkaitan dgn sman…pnyewa msih blm slesaikn sman trsebut.
 
Wasalam
 
Pendapat saya, bukan semua orang kita boleh sewakan kereta. Tuan perlu fokus pelanggan berkualiti saja. Macam syarikat saya, kami ada fokus sasaran pelanggan tertentu. Bukan semua orang adalah pelanggan kami. Kami fokus pelanggan yang ada duit dan berkualiti saja.
Semakin tinggi kualiti pelanggan maka semakin mudah kita nak buat apa-apa tuntutan dari mereka. Kenapa pelanggan berkualiti boleh bayar? sebab mereka ada air muka. Kalau setakat 2 – 3 ratus atau 2 – 3 ribu mereka pejam mata bayar saja. Tak guna nak bergaduh, masuk kes polis dan viral, sebab air muka mereka lebih mahal.
Pelanggan tuan tak nak bayar mungkin sebab tuan tiada fokus sasaran yang jelas. Ada tuan tanya pelanggan seperti berikut?
  1. Nak sewa kereta untuk personal atau syarikat?
  2. Nak pergi ke mana?
  3. Boleh saya tahu tuan kerja di mana?
  4. Sewaan kereta ni untuk apa?
  5. Tuan datang sendiri atau dengan keluarga?
Daripada contoh soalan di atas tuan boleh tahu siapa pelanggan tuan. Tuan kena fokus siapa sasaran yang tuan nak. Cuma masalah kepada yang baru bermula, orang tidak kenal, jenama tak kuat, jadi susah sikit nak dapat pelanggan yang berkualiti.
Pelanggan berkualiti ni dia akan cari syarikat kereta sewa yang sudah establish. Mereka mahukan servis terbaik. Harga perkara kedua. Mereka tak mahu dapat sewa murah tapi servis tak seperti yang mereka harapkan.
Sekiranya tuan ada modal, tuan boleh daftar program Green Matrix Licensee (GML). Program GML ni macam sistem francais juga. Syarikat saya Green Matrix memang sudah established sejak 2006. Kami ada lebih 30,000 pelanggan tetap yang berkualiti.
Tuan tak perlu pening kepala dan buang masa nak bina brand baru kerana GML boleh terus guna jenama Green Matrix yang memang dikenali syarikat kereta sewa paling trusted. Sistem dan latihan kami sediakan selagi tuan masih aktif sebagai GML.
Selain itu kami ada team seluruh Malaysia dan Brunei. Sekiranya tuan ada masalah seperti kereta rosak di lokasi lain, tuan boleh maklumkan dalam group dan peserta GML terdekat sedia membantu. Kami berniaga secara berjemaah, jadi kerja lebih mudah.
Banyak juga booking dari Green Matrix dan GML yang kami terima. Jadi tuan boleh sewakan kereta kepada pelanggan yang lebih berkualiti. Walau bagaimanapun apabila tuan menyertai GML, tidak bermakna tuan boleh duduk goyang kaki. Tuan perlu juga buat pemasaran dan mencari pelanggan. Semua orang kena cari pelanggan.
Strategi pemasaran tanpa kos akan di ajar semasa sesi latihan yang diadakan di pejabat Green Matrix di Sepang Selangor. Latihan akan diadakan sebulan sekali dan tuan perlu hadir sekurang-kurangnya sekali selepas mendaftar.
Sekiranya tuan betul-betul tiada modal, mungkin tuan boleh minta pelanggan buat bayaran secara baik. Kalau pelanggan tak mahu bayar anggap saja tiada rezeki. Untuk syarikat saya, kami ada sistem CTOS di mana sekiranya pelanggan tak mahu bayar kami boleh senarai hitam pelanggan dalam sistem CTOS. Kos CTOS adalah RM6K setahun. Peserta GML dapat akses CTOS secara percuma.
 
Harap membantu. Sertai Facebook group ini untuk belajar bisnes kereta sewa klik SINI.

MULAKAN BISNES KERETA SEWA DEMI ANAK-ANAK

Puan Nurul Huda (kanan sekali) bersama pelangganya

Salam artikel kali ini saya nak kongsi kisah Puan Nurul Huda di Pulau Pinang. Beliau sebenarnya memulakan bisnes kereta sewa pada Nov 2018. Ketika itu beliau masih bekerja sebagai jurutera di sebuah syarikat. Memandangkan beliau tiada masa menguruskan bisnes kereta sewa pada masa itu, beliau mengambil keputusan untuk menyewakan keretanya kepada pemandu Grab pada kadar RM1,500 sebulan.

Kadar sewa agak lumayan, namun setelah beberapa bulan beliau dapati jarak penggunaan keretanya agak tinggi. Secara purata keretanya akan bergerak lebih 7,000 KM sebulan. Sekiranya beliau terus menyewa kepada pemandu Grab berkenaan, silap hari bulan, jangka hayat keretanya itu mungkin semakin singkat.

Justeru beliau terfikir untuk menyewakan sendiri keretanya itu, masalahnya beliau tiada pengalaman. Kebetulan beliau ternampak program bisnes kereta sewa yang disediakan Green Matrix iaitu Green Matrix Independent Supplier (GMIS). Melalui program berkenaan beliau akan dapat sistem temahan kereta sewa online dan latihan secara percuma. Beliau mendaftar sebagai peserta GMIS pada Feb 2019.

Pada April 2019 beliau mengambil keputusan untuk berhenti kerja memandangkan anak-anaknya selalu jatuh sakit dan beliau juga susah untuk meminta cuti. Pada bulan yang sama beliau mengambil keputusan untuk menyertai program Green Matrix Licensee (GML). Sepanjang beliau menyertai GMIS dan GML dari Feb hingga May 2019 beliau tidak menjana apa-apa pendapatan dari program berkenaan kerana keretanya masih di sewa oleh pemandu Grab.

Walau bagaimanapun beliau sudah belajar cara-cara untuk menguruskan bisnes kereta sewa sepanjang menyertai program berkenaan. Pada Jun 2019 beliau mendapat kembali kereta yang disewa kepada pemandu Grab. Pada bulan Julai 2019 beliau membeli lagi 2 unit kereta untuk menampung permintaan yang semakin meningkat. Berikut merupakan pendapatan beliau dari Jun hingga Sept 2019.

  • Jun – RM568
  • July- RM4,238
  • Ogos-RM5,688 – Dapat 1 unit Alza secara pajak.
  • Sept – RM7,712

Semenjak menyertai GML, tempahannya semakin meningkat dan beliau bercadang untuk menambah lagi beberapa unit kereta dan sasaran beliau untuk menjana pendapatan sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan. Begitulah kisah Puan Nurul Huda yang berhenti kerja demi menjaga anak-anaknya dan kini sudah menjana pendapatan yang agak lumayan dari bisnes kereta sewa.

Sertai Facebook group ini untuk belajar bisnes kereta sewa klik SINI.

MULAKAN BISNES KERETA SEWA DEMI CINTA PADA ISTERI

Tuan Saifful Nazri (tengah).

Salam artikel kali ini saya ingin kongsi kisah kejayaan licensee Green Matrix di Kota Bharu iaitu Tuan Saifful Nazri Md Nazir. Beliau menyertai program licensing Green Matrix pada Feb 2018. Sebelum itu beliau sudah memulakan bisnes kereta sewa secara kecil-kecilan. Tujuan beliau memulakan bisnes kereta sewa adalah kerana tidak mahu berjauhan dengan isterinya.

Untuk makluman, sebelum memulakan bisnes kereta sewa Tuan Saifful Nazri dan Isterinya merupakan penjawat awam. Beliau bekerja di Kelantan dan isterinya bekerja di Terengganu. Setiap hari isterinya terpaksa berulang-alik dari Kelantan ke Terengganu. Keluar awal pagi sampai rumah waktu malam. Ketika itu mereka mempunyai anak yang masih kecil.

Tuan Saifful Nazri nampak kalau situasi ini berterusan, mereka tidak akan ada masa bersama dan anak-anak akan terabai. Justeru beliau mengambil keputusan untuk memulakan bisnes kereta sewa dengan harapan isterinya dapat berhenti kerja dan dapat fokus menjaga anak-anak sambil membantu beliau menguruskan bisnes kereta sewa.

Tuan Saifful Nazri bersama keluarganya.

Alhamdulillah bisnes kereta sewa yang beliau mulakan mendapat sambutan, cuma selepas setahun beliau tak tahu bagaimana nak kembangkannya lagi. Sambil tercari-cari ilmu tentang bisnes kereta sewa, beliau nampak  peluang menyertai program licensing Green Matrix. Setelah berbincang dengan isterinya beliau ambil keputusan untuk menyertai program licensing Green Matrix pada Feb 2018.

Daripada program berkenaan beliau mula belajar bagaimana menguruskan bisnes kereta sewanya dengan lebih teratur. Penggunaan jenama Green Matrix memudahkan beliau mendapatkan lebih banyak tempahan. Hasilnya pendapatannya pada Jan – Ogo 2018 (RM77,863) meningkat kepada RM134,671 pada Jan – Ogos 2019.

Perbezaan pendapatan Jan – Ogo 2018 vs 2019.

Sementara itu sekiranya dibandingkan pendapatannya pada tahun 2017 (sebelum menyertai Green Matrix) jumlah pendapatannya daripada Jan – Dis 2017 hanya RM73,936. Pendapatannya dari Jan – Dis 2018 pula meningkat kepada RM129,933.

Perbezaan pendapatan beliau 2017 vs 2019.

Perubahan Yang Berlaku

  1. Dapat kumpul RM20,000 untuk menunaikan umrah pada Oktober 2019.
  2. Dapat bayar gaji kepada isteri RM3,800 setiap bulan.
  3. Dapat bayar gaji kepada adiknya RM1,800 sebulan.

Itulah serba sedikit perubahan yang berlaku kepada Tuan Saifful Nazri semenjak menyertai program licensing Green Matrix. Untuk makluman anda ketika artikel ini ditulis Tuan Saifful Nazri masih bekerja di UITM Kelantan. Operasi bisnes kereta sewa dikendalikan oleh isterinya dan dibantu oleh adik lelaki beliau. Beliau hanya membantu ketika waktu cuti sahaja.

Moralnya di sini walaupun sibuk dengan kerja hakiki, beliau masih boleh membangunkan bisnes kereta sehingga boleh menjana pendapatan lumayan. Penyertaannya sebagai licensee Green Matrix membuatkan bisnes kereta sewa berkembang dengan lebih pantas. Apa pun semuanya berlaku atas usaha Tuan Saifful Nazri dan isterinya. Semoga kisah beliau menjadi inspirasi kepada anda semua. Sertai Facebook group ini untuk belajar bisnes kereta sewa. Klik SINI.

BAGAIMANA NAK MULAKAN BISNES KERETA SEWA?

Posting ni panjang sikit.

Saya berminat nak jalankan bisnes kereta sewa, boleh ajar macamana nak mula? itu antara soalan favourite yang saya selalu terima. Sebenarnya nak mulakan bisnes kereta sewa ni senang je, tak ada kereta, tak ada modal, tak ada masa tak ada masalah boleh je nak start. Walau bagaimanapun masa mula-mula tu kena kerja keras sikit. Berikut langkah-langkah yang korang kena buat.

1. Bina Profil Peribadi

Apa saja dalam bisnes ianya mestilah bermula dengan diri sendiri dulu. Maksudnya sekarang ni zaman media sosial, jadi gunalah akaun media sosial dengan betul. Sebolehnya gunalah nama sebenar, letak gambar yang betul dan kemas. Pos-pos merapu di media sosial tu sebolehnya padam. Tujuan adalah untuk meningkatkan kepercayaan bakal pelanggan.

Posting mesti berkaitan dengan bisnes yang korang buat. Kalau buat bisnes kereta sewa, fokus posting tentang kereta sewa saja. Elakkan iklan, iklan dan iklan. Posting sebolehnya lebih dalam bentuk cerita, contoh selfie bersama gambar kereta, cerita la sikit tentang kereta tu. Kalau tak tahu sangat selfie muka sendiri dan ceritakan bagaimana anda boleh terjebak dengan bisnes kereta sewa. Manusia ni suka baca cerita.

Oh ya profil di media sosial ni bukan sekadar facebook, ia merangkumi instagram, tweeter, youtube, blog, whatsapp, telegram, we chat, linkedin dan sebagainya. Apa saja media sosial yang anda ingin guna imej tu mesti seragam. Jangan la letak muka anak, kereta, ataupun pokok kat akaun media sosial tu nanti orang tak percaya.

2. Iklan Olok-Olok

Ok dah betulkan profil di media sosial, bolehla cuba buat iklan olok-olok dulu (ni kira newbie baru nak start). Iklan olok-olok ni ada banyak cara, dalam posting di media sosial boleh la selit sekali sekala iklan kereta sewa. Boleh iklan dekat mudah dot my, marketplace kat facebook, buat blog percuma, instagram, tweeter, tampal iklan dekat kedai makan, buat flyer bagi dekat jiran-jiran, letak flyer kat masjid atau rumah ibadat. Boleh juga posting iklan dekat group-group whatsapp family, kawan-kawan dan kawasan perumahan (elakkan spam dengan iklan) beritahu elok-elok kalau perlukan servis kereta sewa boleh contact korang.

Nasihat saya tak perlu buat fb pages ABC CAR RENTAL, atau KERETA SEWA MURAH ABC dan sebagainya sebab orang susah nak follow brand baru. Guna profil peribadi saja dulu, kumpul kawan-kawan sampai cukup 5,000 orang kemudian tukar akaun facebook tu jadi Fb pages, automatik ada 5,000 follower. Kawan-kawan sekerja yang jenis tak support tu, unfriend dan block je, sat lagi tak pasal-pasal derang report kat bos korang. Cuba tengok fb pages pesaing dan add friend pelanggan mereka, mungkin mereka boleh jadi pelanggan korang pula.

3. Tapis Pelanggan

Bila dah buat iklan, mungkin ada yang mesej bertanya tentang servis kereta sewa. Maknanya iklan korang menjadi. Tanya bakal pelanggan mereka jumpa korang dari iklan mana? kalau dah kenalpasti saluran iklan yang berkesan, maknanya korang boleh gandakan kempen iklan dekat saluran tu. Tapi relax dulu, orang yang contact tu belum tentu boleh jadi pelanggan korang. Sebab korang tak tahu dia tu siapa. Jadi kena berkenalan dulu, tanya nama penuh apa, nak sewa kereta apa? nak pakai bila? nak pergi mana? sewa kereta untuk apa? Bakal customer pun cakap la bla bla bla. Paling penting korang kena tahu pelanggan tu kerja apa? Kalau boleh minta dia bagi bisnes kad atau kad kerja, slip gaji atau apa saja yang membuktikan dia ada kerja tetap.

Kalau bakal customer banyak dalih, atau tak boleh bagi maklumat yang lengkap, jadi sebolehnya urusan tu tamat kat situ saja. Kalau bakal pelanggan dah bagi semua maklumat dan dia memang betul-betul nak sewa kereta, korang pula memang tak ada kereta, jadi beritahu bakal pelanggan, korang perlu periksa dulu kereta apa yang ada (kat sini kena bohong sunat dulu). Lepas 5 minit beritahu cakap kereta fully booked. Sebenarnya iklan olok-olok tu bukan nak dapatkan penyewa, ianya hanya untuk validate iklan korang dan kumpul database bakal pelanggan saja. Terus buat iklan selama beberapa bulan, untuk kumpul database bakal pelanggan.

Kalau semua proses tapisan lepas, korang pula ada kereta, maka bolehla sewakan kereta tu. borang perjanjian sewa boleh beli melalui set panduan bisnes kereta sewa yang saya sediakan. Boleh order kat sini link di bawah.

4. Kumpul Testimonial Pelanggan

Sebolehnya dapatkan testimonial pelanggan sebanyak mungkin, Terbaik dalam bentuk video. Gunakan video testimonial tu untuk tarik lebih ramai pelanggan. Berikan servis terbaik kepada pelanggan. Pelanggan yang happy akan bawa lebih banyak pelanggan. Insya Allah slow-slow bilangan pelanggan akan meningkat. Kalau permintaan dah banyak boleh la beli kereta phase by phase ikut permintaan.

Kalau korang tak ada kereta, jangan bimbang, yang penting korang dah tahu cara nak buat marketing, database dah ada. Pithcing la pengusaha kereta sewa terdekat dengan korang, jual kereta mereka dulu dan makan komisen. Kalau pelanggan dah makin ramai boleh fikir beli kereta sendiri atau pitching family atau kawan terdekat beli dan pajak kereta kat korang. Mesti ada perjanjian pajakan.

5. Sertai Program GMIS

Masalah seterusnya adalah pelanggan korang mungkin makin bertambah, tempahan makin banyak, jadi korang mungkin tak cukup stok kereta. Nak ambil kereta dari pengusaha lain pun macam-macam perangai derang ni. Jadi solusinya syarikat saya ada sediakan program Green Matrix Independent Supplier (GMIS). Pendaftaran percuma saja. Kami sediakan sistem tempahan kereta sewa online paling canggih dalam dunia. Setakat ini lebih 1,000 ahli sudah berdaftar dan kami ada lebih 1,500 buah kereta di seluruh Malaysia dan Brunei. Setiap tempahan melalui sistem kami syarikat saya ambil 15% untuk tampung kos operasi. Korang boleh jual kereta sendiri dalam platform berkenaan atau jual kereta ahli GMIS yang lain seluruh Malaysia dan juga Brunei. Maklumat tentang program boleh KLIK SINI.

Sertai Facebook group ini untuk belajar bisnes kereta sewa. Klik SINI.