Wahi Abd Rashid

Category Archives: Bisnes Kereta Sewa

MULAKAN BISNES KERETA SEWA DEMI CINTA PADA ISTERI

Tuan Saifful Nazri (tengah).

Salam artikel kali ini saya ingin kongsi kisah kejayaan licensee Green Matrix di Kota Bharu iaitu Tuan Saifful Nazri Md Nazir. Beliau menyertai program licensing Green Matrix pada Feb 2018. Sebelum itu beliau sudah memulakan bisnes kereta sewa secara kecil-kecilan. Tujuan beliau memulakan bisnes kereta sewa adalah kerana tidak mahu berjauhan dengan isterinya.

Untuk makluman, sebelum memulakan bisnes kereta sewa Tuan Saifful Nazri dan Isterinya merupakan penjawat awam. Beliau bekerja di Kelantan dan isterinya bekerja di Terengganu. Setiap hari isterinya terpaksa berulang-alik dari Kelantan ke Terengganu. Keluar awal pagi sampai rumah waktu malam. Ketika itu mereka mempunyai anak yang masih kecil.

Tuan Saifful Nazri nampak kalau situasi ini berterusan, mereka tidak akan ada masa bersama dan anak-anak akan terabai. Justeru beliau mengambil keputusan untuk memulakan bisnes kereta sewa dengan harapan isterinya dapat berhenti kerja dan dapat fokus menjaga anak-anak sambil membantu beliau menguruskan bisnes kereta sewa.

Tuan Saifful Nazri bersama keluarganya.

Alhamdulillah bisnes kereta sewa yang beliau mulakan mendapat sambutan, cuma selepas setahun beliau tak tahu bagaimana nak kembangkannya lagi. Sambil tercari-cari ilmu tentang bisnes kereta sewa, beliau nampak  peluang menyertai program licensing Green Matrix. Setelah berbincang dengan isterinya beliau ambil keputusan untuk menyertai program licensing Green Matrix pada Feb 2018.

Daripada program berkenaan beliau mula belajar bagaimana menguruskan bisnes kereta sewanya dengan lebih teratur. Penggunaan jenama Green Matrix memudahkan beliau mendapatkan lebih banyak tempahan. Hasilnya pendapatannya pada Jan – Ogo 2018 (RM77,863) meningkat kepada RM134,671 pada Jan – Ogos 2019.

Perbezaan pendapatan Jan – Ogo 2018 vs 2019.

Sementara itu sekiranya dibandingkan pendapatannya pada tahun 2017 (sebelum menyertai Green Matrix) jumlah pendapatannya daripada Jan – Dis 2017 hanya RM73,936. Pendapatannya dari Jan – Dis 2018 pula meningkat kepada RM129,933.

Perbezaan pendapatan beliau 2017 vs 2019.

Perubahan Yang Berlaku

  1. Dapat kumpul RM20,000 untuk menunaikan umrah pada Oktober 2019.
  2. Dapat bayar gaji kepada isteri RM3,800 setiap bulan.
  3. Dapat bayar gaji kepada adiknya RM1,800 sebulan.

Itulah serba sedikit perubahan yang berlaku kepada Tuan Saifful Nazri semenjak menyertai program licensing Green Matrix. Untuk makluman anda ketika artikel ini ditulis Tuan Saifful Nazri masih bekerja di UITM Kelantan. Operasi bisnes kereta sewa dikendalikan oleh isterinya dan dibantu oleh adik lelaki beliau. Beliau hanya membantu ketika waktu cuti sahaja.

Moralnya di sini walaupun sibuk dengan kerja hakiki, beliau masih boleh membangunkan bisnes kereta sehingga boleh menjana pendapatan lumayan. Penyertaannya sebagai licensee Green Matrix membuatkan bisnes kereta sewa berkembang dengan lebih pantas. Apa pun semuanya berlaku atas usaha Tuan Saifful Nazri dan isterinya. Semoga kisah beliau menjadi inspirasi kepada anda semua.

BAGAIMANA NAK MULAKAN BISNES KERETA SEWA?

Posting ni panjang sikit.

Saya berminat nak jalankan bisnes kereta sewa, boleh ajar macamana nak mula? itu antara soalan favourite yang saya selalu terima. Sebenarnya nak mulakan bisnes kereta sewa ni senang je, tak ada kereta, tak ada modal, tak ada masa tak ada masalah boleh je nak start. Walau bagaimanapun masa mula-mula tu kena kerja keras sikit. Berikut langkah-langkah yang korang kena buat.

1. Bina Profil Peribadi

Apa saja dalam bisnes ianya mestilah bermula dengan diri sendiri dulu. Maksudnya sekarang ni zaman media sosial, jadi gunalah akaun media sosial dengan betul. Sebolehnya gunalah nama sebenar, letak gambar yang betul dan kemas. Pos-pos merapu di media sosial tu sebolehnya padam. Tujuan adalah untuk meningkatkan kepercayaan bakal pelanggan.

Posting mesti berkaitan dengan bisnes yang korang buat. Kalau buat bisnes kereta sewa, fokus posting tentang kereta sewa saja. Elakkan iklan, iklan dan iklan. Posting sebolehnya lebih dalam bentuk cerita, contoh selfie bersama gambar kereta, cerita la sikit tentang kereta tu. Kalau tak tahu sangat selfie muka sendiri dan ceritakan bagaimana anda boleh terjebak dengan bisnes kereta sewa. Manusia ni suka baca cerita.

Oh ya profil di media sosial ni bukan sekadar facebook, ia merangkumi instagram, tweeter, youtube, blog, whatsapp, telegram, we chat, linkedin dan sebagainya. Apa saja media sosial yang anda ingin guna imej tu mesti seragam. Jangan la letak muka anak, kereta, ataupun pokok kat akaun media sosial tu nanti orang tak percaya.

2. Iklan Olok-Olok

Ok dah betulkan profil di media sosial, bolehla cuba buat iklan olok-olok dulu (ni kira newbie baru nak start). Iklan olok-olok ni ada banyak cara, dalam posting di media sosial boleh la selit sekali sekala iklan kereta sewa. Boleh iklan dekat mudah dot my, marketplace kat facebook, buat blog percuma, instagram, tweeter, tampal iklan dekat kedai makan, buat flyer bagi dekat jiran-jiran, letak flyer kat masjid atau rumah ibadat. Boleh juga posting iklan dekat group-group whatsapp family, kawan-kawan dan kawasan perumahan (elakkan spam dengan iklan) beritahu elok-elok kalau perlukan servis kereta sewa boleh contact korang.

Nasihat saya tak perlu buat fb pages ABC CAR RENTAL, atau KERETA SEWA MURAH ABC dan sebagainya sebab orang susah nak follow brand baru. Guna profil peribadi saja dulu, kumpul kawan-kawan sampai cukup 5,000 orang kemudian tukar akaun facebook tu jadi Fb pages, automatik ada 5,000 follower. Kawan-kawan sekerja yang jenis tak support tu, unfriend dan block je, sat lagi tak pasal-pasal derang report kat bos korang. Cuba tengok fb pages pesaing dan add friend pelanggan mereka, mungkin mereka boleh jadi pelanggan korang pula.

3. Tapis Pelanggan

Bila dah buat iklan, mungkin ada yang mesej bertanya tentang servis kereta sewa. Maknanya iklan korang menjadi. Tanya bakal pelanggan mereka jumpa korang dari iklan mana? kalau dah kenalpasti saluran iklan yang berkesan, maknanya korang boleh gandakan kempen iklan dekat saluran tu. Tapi relax dulu, orang yang contact tu belum tentu boleh jadi pelanggan korang. Sebab korang tak tahu dia tu siapa. Jadi kena berkenalan dulu, tanya nama penuh apa, nak sewa kereta apa? nak pakai bila? nak pergi mana? sewa kereta untuk apa? Bakal customer pun cakap la bla bla bla. Paling penting korang kena tahu pelanggan tu kerja apa? Kalau boleh minta dia bagi bisnes kad atau kad kerja, slip gaji atau apa saja yang membuktikan dia ada kerja tetap.

Kalau bakal customer banyak dalih, atau tak boleh bagi maklumat yang lengkap, jadi sebolehnya urusan tu tamat kat situ saja. Kalau bakal pelanggan dah bagi semua maklumat dan dia memang betul-betul nak sewa kereta, korang pula memang tak ada kereta, jadi beritahu bakal pelanggan, korang perlu periksa dulu kereta apa yang ada (kat sini kena bohong sunat dulu). Lepas 5 minit beritahu cakap kereta fully booked. Sebenarnya iklan olok-olok tu bukan nak dapatkan penyewa, ianya hanya untuk validate iklan korang dan kumpul database bakal pelanggan saja. Terus buat iklan selama beberapa bulan, untuk kumpul database bakal pelanggan.

Kalau semua proses tapisan lepas, korang pula ada kereta, maka bolehla sewakan kereta tu. borang perjanjian sewa boleh beli melalui set panduan bisnes kereta sewa yang saya sediakan. Boleh order kat sini link di bawah.

4. Kumpul Testimonial Pelanggan

Sebolehnya dapatkan testimonial pelanggan sebanyak mungkin, Terbaik dalam bentuk video. Gunakan video testimonial tu untuk tarik lebih ramai pelanggan. Berikan servis terbaik kepada pelanggan. Pelanggan yang happy akan bawa lebih banyak pelanggan. Insya Allah slow-slow bilangan pelanggan akan meningkat. Kalau permintaan dah banyak boleh la beli kereta phase by phase ikut permintaan.

Kalau korang tak ada kereta, jangan bimbang, yang penting korang dah tahu cara nak buat marketing, database dah ada. Pithcing la pengusaha kereta sewa terdekat dengan korang, jual kereta mereka dulu dan makan komisen. Kalau pelanggan dah makin ramai boleh fikir beli kereta sendiri atau pitching family atau kawan terdekat beli dan pajak kereta kat korang. Mesti ada perjanjian pajakan.

5. Sertai Program GMIS

Masalah seterusnya adalah pelanggan korang mungkin makin bertambah, tempahan makin banyak, jadi korang mungkin tak cukup stok kereta. Nak ambil kereta dari pengusaha lain pun macam-macam perangai derang ni. Jadi solusinya syarikat saya ada sediakan program Green Matrix Independent Supplier (GMIS). Pendaftaran percuma saja. Kami sediakan sistem tempahan kereta sewa online paling canggih dalam dunia. Setakat ini lebih 1,000 ahli sudah berdaftar dan kami ada lebih 1,500 buah kereta di seluruh Malaysia dan Brunei. Setiap tempahan melalui sistem kami syarikat saya ambil 15% untuk tampung kos operasi. Korang boleh jual kereta sendiri dalam platform berkenaan atau jual kereta ahli GMIS yang lain seluruh Malaysia dan juga Brunei. Maklumat tentang program boleh KLIK SINI.

KISAH SAYA DAN BISNES KERETA SEWA

Rumah keluarga saya di Felda Keratong 3, Pahang Darul Makmur.

Salam kali ni saya nak kongsi kisah saya dan bisnes kereta sewa. Gambar di atas adalah rumah keluarga saya di Felda Keratong 3, Pahang Darul Makmur. Rumah ni dah roboh dan kini tapak rumah dibiarkan kosong. Kalau ada jiran-jiran nak buat kenduri boleh pakai tapak rumah ni secara percuma.

Di sinilah saya membesar sampai habis sekolah menengah, arwah ayah tak pernah renovate rumah ni sejak beliau masuk jadi Peneroka Felda sampailah rumah ni roboh sebab reput. Ayah saya ni bukan tiada duit, tapi duitnya banyak habis dengan bengkel motosikal yang dia usahakan di sebelah rumah kami.

Arwah ayah saya ni ada penyakit asma, jadi dia tak boleh kerja berat di ladang kelapa sawit. Ladang sawit beliau upah kontraktor untuk uruskan. Dapat la duit sikit lepas tolak gaji kontraktor. Untuk tambah pendapatan dia sediakan servis membaiki kenderaan di sebelah rumah kami. Pendapatan tak ada la banyak mana, tapi yang teruknya, banyak pelanggannya berhutang dan melarikan diri bila tak boleh bayar.

Akibatnya duit ayah banyak habis macam tu saja. Nak menyimpan memang tak ada. Nak renovate rumah, nak beli perabot nak beli barang elektrik apa tah lagi. Jadi hidup kami boleh dikatakan sangat susah masa tu. Namun Alhamdulillah hidup kami berubah selepas abang sulung saya dapat bekerja dengan sebuah syarikat kereta sewa di Langkawi. Daripada hanya kerja cuci kereta, beliau diberi kepercayaan menguruskan syarikat kereta sewa berkenaan.

 
Abang sulung saya Abdul Wahid Abd Rashid (gambar 2013).

Daripada pendapatan bisnes kereta sewa berkenaan, abang saya banyak bantu keluarga kami. Saya belajar di universiti pun banyak dibantu oleh abang sulung saya. Arwah mak saya pergi haji pun abang sulung saya bantu. Hidup kami betul-betul berubah. Sebaik tamat belajar di universiti, bisnes kereta sewa juga selamatkan saya. Masa tu saya nak sangat kerja kerajaan, tapi malangnya permohonan saya tak berjaya. Saya sempat kerja dengan syarikat kereta sewa bersama abang saya di Langkawi selama setahun.

Sepanjang saya bekerja di sana, saya perhatikan pengusaha kereta sewa seolah-olah terpaksa menipu untuk mencari rezeki. Pada saya pengusaha kereta sewa bukan orang jahat, tetapi mereka terpaksa menipu disebabkan tekanan dalam bisnes kereta sewa. Semua ini sedikit sebanyak disebabkan oleh sikap sesetengah pelanggan yang hanya fikirkan perut mereka sahaja. Mereka nak sewa kereta murah-murah, bila berlaku masalah mereka akan melarikan diri. Pada saya pelanggan macam ni umpama virus dalam bisnes kereta sewa. Mereka hanya pentingkan diri sendiri dan tidak fikirkan bagaimana susahnya pengusaha kereta sewa mencari rezeki. Sama seperti pelanggan yang tak bayar hutang ayah saya menyebabkan hidup kami sangat susah dulu.

Apabila saya mula bekerja di universiti, saya pernah menyewa van dengan sebuah syarikat kereta sewa. Tujuan nak pergi kenduri kahwin seorang rakan. Apa yang tak menyeronokkan saya dilayan seolah-olah saya ni macam penyamun. Nak sewa kereta minta bil api, bil air, kena tinggal motosikal dan bermacam syarat lagi. Saya ni bukan orang jahat tapi kenapa saya dilayan macam saya ni penyamun. Dipendekkan cerita bila saya mulakan bisnes kereta sewa pada tahun 2006, saya nekad dalam hati, saya tak mahu ada penipuan dalam syarikat saya. Pada saya kalau itu hak saya, itu memang hak saya, kalau itu bukan hak saya maka itu bukan hak saya. Sebab itu bila pelanggan guna servis syarikat saya apabila mereka tak berpuas hati, syarikat saya akan pulangkan duit mereka 100%. Sebabnya saya rasa tak berhak dapat duit pelanggan kalau mereka tak dapat apa yang mereka patut dapat.

Saya juga mahu setiap pelanggan syarikat saya dilayan dengan penuh hormat. Sebab itu syarikat saya tak pernah minta pelanggan beri bil api, bil air, tinggal motosikal dan kebanyakan kami tak ambil deposit pun. Dengan syarat pelanggan ikut proses tempahan yang kami tetapkan. Untuk elak pelanggan-pelanggan “virus” kami wujudkan sistem tempahan Green Matrix. Sistem berkenaan umpama firewall kepada bisnes kereta sewa saya. Pelanggan tak berkualiti awal-awal lagi kena reject kalau tak boleh ikut step yang telah ditetapkan. Hasilnya setakat ini syarikat saya tiada kes kereta hilang, customer lari, saman tak bayar, kalau pelanggan pulang minyak kereta kurang RM10 pun mereka akan bayar. Sebabnya pelanggan yang menggunakan servis syarikat saya adalah orang baik-baik.

Bila saya mengajar orang buat bisnes kereta sewa, sebenarnya saya nak mereka berjaya dan boleh berniaga dengan jujur. Saya nak mereka tak teraniaya dapat pelanggan yang tak berkualiti sebagaimana keluarga saya hidup susah bila pelanggan lari tak mahu bayar hutang. Saya juga nak orang baik-baik dilayan dengan penuh hormat. Orang yang tak hormat orang lain dan hanya fikirkan perut sendiri pada saya tak layak pun dilayan. Mereka adalah virus dalam mana-mana bisnes. Matlamat saya suatu masa nanti semua orang boleh bergabung dalam satu platform. Zaman sekarang bukan lagi zaman membina empayar dan kaya sorang-sorang, zaman sekarang adalah zaman berkongsi ekonomi. Bekerjasama dan kuasai pasaran bersama.

Impian saya suatu masa nanti sesiapa yang nak sewa kereta dekat mana sekali pun mereka boleh tempah melalui platform Green Matrix. Kalau ada orang sanggup buat platform seperti Green Matrix, saya lebih suka gunakan platform dia saja, saya akan fokus beli kereta, cari pelanggan dan buat duit secepat mungkin. Sambil bantu orang baik-baik sewa kereta sambil buat duit. Aliran tunai daripada bisnes kereta sewa saya akan gunakan untuk beli hartanah. Bila dah tua nanti boleh wariskan bisnes kereta sewa pada anak-anak, kalau dah tak larat sangat fokus kutip duit sewa rumah saja.

Kepada anda yang baru nak memulakan bisnes kereta sewa, tak perlulah nak bina jenama sendiri, kalau anda betul-betul nak jadi founder anda perlu melabur ratusan ribu ringgit setahun untuk menuntut ilmu, bina sistem, bina team, bina jenama dan bermacam lagi. Banyak yang saya perhati mereka cuba jadi founder, tetapi mereka struggle dan tidak boleh bertahan. Puncanya pertama mereka buat bisnes kereta sewa hanya sebab duit. Kedua mereka tidak sanggup melabur pada ilmu.

Green Matrix wujud pada saya kerana saya ingin ubah kehidupan saya. Saya juga berharap kami dapat bantu ubah hidup orang lain. Tiada paksaan untuk anda sertai Green Matrix, cuma cara paling pantas untuk buat duit adalah bekerjasama. Cabaran dalam bisnes kereta sewa adalah kebanyakan pengusaha kereta sewa yang saya kenal adalah dari kalangan orang Melayu. Masalah orang Melayu adalah mereka susah nak bekerjasama. Kalau mereka tengok orang lain berjaya, mereka cuba tiru dan acah-acah nak jadi founder, tapi akhirnya mereka jadi founder not found. Bila mereka tak berjaya mereka mula iri hati dan burukkan orang lain.

Kadang-kadang saya terfikir, apa salahnya semua pengusaha kereta sewa bergabung dan kongsi rezeki bersama, mana tahu boleh borong kereta bersama, boleh buka workshop bersama, boleh ada rangkaian car wash bersama, boleh ada hotel bersama, boleh beli hartanah bersama. Zaman sekarang tak perlu jadi Melayu tipikal, sekarang ni kita perlu jadi Melayu era baru, Melayu yang boleh bekerjasama dengan sesiapa saja. Insya Allah semua orang boleh berjaya kalau bekerjasama. Ok itu saja perkongsian saya kali ini. Kalau anda ada apa-apa soalan tentang bisnes kereta sewa boleh email kepada saya info@wahiabdrashid.com.

Analytic Code