Wahi Abd Rashid

Category Archives: Bisnes Kereta Sewa

GRAB VS BISNES KERETA SEWA

Salam artikel ini saya tulis untuk jawab soalan favourite yang ditanya kepada saya. Biasa bila saya berjumpa dengan seseorang, mereka akan bertanya Wahi macamana bisnes kereta sewa?

Saya pasti jawab Alhamdulillah sangat ok. Kemudian mereka akan tanya lagi, bagaimana persaingan dengan Grab, bisnes kereta sewa tak effect ke? Bagus juga soalan ni, sudah tentu beri kesan.

Tapi pada saya setiap masalah yang timbul pasti akan create peluang yang baru. Sebelum itu anda perlu faham perbezaan di antara model bisnes di antara Grab dan kereta sewa pandu sendiri.

Grab adalah on demand booking, maknanya kalau anda perlukan perkhidmatan kereta sewa bersama pemandu on the spot, memang terbaik pakai Grab. Selain itu kalau anda travel tidak bawa barang yang banyak, dan jarak perjalanan dekat terbaik pakai Grab.

Walau bagaimanapun kalau anda travel bersama family/kawan-kawan. Bawa barang yang banyak serta mahu bergerak dalam jarak yang jauh. Jadi agak tak praktikal untuk menggunakan Grab.

Pelanggan begini biasanya akan buat tempahan awal (advance booking), ada yang tempah 6 bulan sebelum travel. Mereka mahu selesaikan perkara-perkara penting seperti tiket flight, transport dan juga penginapan sebelum travel.

Tak mungkin hari yang sama mereka nak travel, baru nak beli tiket flight, booking kereta dan tempah hotel. Tambah-tambah kalau perjalanan tu melibatkan temujanji yang penting atau tempahan pakej pelancongan yang mahal.

Setakat ini setahu saya Grab belum dapat lagi anda tempah secara advance booking. Maknanya kalau anda nak travel minggu depan, hari ni nak buat tempahan Grab memang tak dapat la. Anda perlu berada di lokasi pick up, kemudian baru boleh order Grab. Sebab itu ianya on demand.

Kalau saya travel dengan family, sudah tentu saya akan buat tempahan awal siap-siap. Maklum lah dah spend duit yang banyak untuk travel, sekali nak jimat punya pasal kereta pula tak ada. Agak-agak ada tak ahli keluarga anda yang akan meroyan?

Jadi bisnes kereta sewa sesuai untuk pelanggan yang travel dalam group kecil dan jarak perjalanannya lebih jauh. Contohnya pelanggan turun ke KLIA dan nak pergi ke Penang, agak-agak ada tak driver Grab sanggup hantar? Kalau ada pun mungkin harga lebih mahal dari sewa kereta sebab driver akan balik kosong.

Selain itu, sebagai pengusaha kereta sewa, anda juga boleh ambil peluang, ramai orang yang nak buat Grab tapi tiada kereta. Anda boleh sewakan kereta kepada driver Grab. Cuma bayaran tu mungkin ikut cara penggunaan, makin jauh perjalanan, makin tinggi lah bayarannya.

Contohnya kereta disewa kepada driver Grab, sehari boleh dapat RM200. Sebulan dapat RM6K – komisen Grab 25% = RM4,500. Tolak installment, minyak, road tax, insuran dan servis (anggaran RM1,500) ada baki RM3K.

Baki sepatutnya bahagi ikut percentage, mungkin 50/50. Jadi pemilik kereta dapat RM1,500, driver dapat RM1,500 sebulan. Walau pun driver yang bekerja keras mencari income, tetapi pemilik kereta juga terpaksa menanggung risiko. Antaranya kereta makin susut nilai dan kerosakan-kerosakan yang ambil masa untuk berlaku.

Jadi Grab ni tidak juga membenamkan bisnes kereta sewa. Kalau pengusaha kereta sewa itu bijak, pasti dia mengambil peluang yang ada. Ada peserta kami yang menyediakan perkhidmatan kereta sewa kepada pelajar di universiti.

Apabila pelajar bercuti, beliau tawarkan kepada pelajar yang nak cari side income untuk bawa Grab. Beliau sewakan kereta itu secara mingguan. Maknanya masa pelajar ada, beliau sewakan macam biasa, bila pelajar bercuti beliau sewakan kepada driver Grab. Jadi pendapatannya konsisten sepanjang masa.

Mahu mulakan bisnes kereta sewa dengan modal RM1 sehari boleh klik SINI.

BAGAIMANA MEMULAKAN BISNES KERETA SEWA YANG SAH?

Salam ramai betul mesej saya bertanya bagaimana nak memulakan bisnes kereta sewa yang sah. Baik saya terangkan secara ringkas. Berikut merupakan perkara yang anda perlu lakukan.

  1. Daftar syarikat Sdn Bhd, nama syarikat mesti ada kena mengena dengan perniagaan kereta sewa atau pelancongan, contoh ABC CAR RENTAL SDN BHD atau ABC HOLIDAY SDN BHD. Syarikat mesti ada modal berbayar RM50K (kalau beroperasi di kawasan luar bandar) atau RM200K (kalau beroperasi di Bandar. Macam syarikat saya GREEN MATRIX ENTERPRISE TRAVEL & TOURS SDN BHD, saya buat modal berbayar RM200K sebab beroperasi di bandar. Kos pendaftaran RM4.4K.
  2. Lepas daftar syarikat Sdn Bhd, anda boleh buat kertas kerja memohon lesen Agensi Pengendali Pelancongan dan Pengembaraan dengan Kementerian Pelancongan & Kebudayaan Malaysia. Anda boleh buat sendiri kertas kerja itu atau upah perunding (berhati-hati sebab ada perunding yang scam). Anda juga boleh dapatkan template kertas kerja melalui Ebook Panduan Bisnes Kereta Sewa yang saya sediakan. Harga RM200 saja. Pastikan anda memilih bidang Inbound untuk kereta sewa.
  3. Sekiranya permohonan anda berjaya, anda perlu menyediakan premis perniagaan. Premis perniagaan tidak boleh berkongsi dengan perniagaan lain. Keluasan minima 200 kaki per segi. Macam saya sewa office shop lot, bayar deposit, pasang signboard, beli perabot sikit kos habis RM30K. Sewaan RM1,500 sebulan x 12 bulan = RM18K.
  4. Anda juga perlu hadir kursus pelancongan dan menjadi ahli persatuan pelancongan, kos RM1,500.
  5. Bila semua sudah lengkap pegawai dari Kementerian pelancongan akan datang melawat premis anda, kalau semua ok mereka akan keluarkan lesen Pelancongan.
  6. Lepas dapat lesen pelancongan, anda boleh memohon permit kereta sewa pandu (kalau di semenanjung mohon dekat JPJ). Kalau di Sabah, Sarawak dan Labuan permit masih lagi di bawah kementerian pelancongan negeri. Kos dalam RM100 setahun untuk satu permit. Katakan anda mohon 10 permit bermakna anda kena stand by RM1,000.
  7. Dah dapat permit, anda boleh beli kereta di bawah nama syarikat. Insuran untuk kereta sewa pandu biasanya 10% daripada harga kereta. Kalau harga kereta RM45K, maknanya insurannya adalah RM4.5K setahun. Tak mungkin anda nak beli sebuah saja kan? mesti beli paling kurang 10 unit, jadi insuran RM4.5K x 10 = RM45K. Oh ya, kalau anda buat loan, paling kurang anda kena bayar 10% down payment. RM45K x 10% x 10 unit = RM45K. Hu hu downpayment RM45K + Insuran kereta sewa pandu RM45K = RM90K.
  8. Dah beli kereta pasti kena bayar installment dan maintainance, contoh installment dan maintainance RM700 sebulan x 10 unit x  12 bulan = RM84K.
  9. Opps sebelum itu anda pasti perlu bina laman web untuk memudahkan pelanggan membuat tempahan kereta sewa. Kos pembinaan laman web yang bagus lebih kurang RM2.500.
  10. Buat laman web saja mungkin tidak cukup, anda perlu ada bajet untuk iklan, kos mungkin RM10 sehari x 30 hari x 12 bulan = RM3,600.
  11. Dah ada syarikat tak kan tak ambil gaji, paling kurang gaji RM1,500 x 2 orang x 12 bulan = RM36K.
  12. Dengan itu anda bolehlah memulakan bisnes kereta sewa secara sah selama setahun.

Sebelum itu, cuba anda kira berapakah kos yang anda perlu keluarkan untuk memulakan bisnes kereta sewa secara sah. Kita ambil contoh kiraan kos di atas.

  1. Daftar syarikat Sdn Bhd = RM4.4K
  2. Buat kertas kerja (buat sendiri) = RM200
  3. Kursus dan jadi ahli = RM1,500
  4. Setup premis = RM30K
  5. Sewaan premis RM1,500 x 12 bulan = RM18K
  6. Mohon 10 permit kereta sewa pandu x RM100 = RM1,000
  7. Insuran kereta sewa pandu RM4.5K x 10 = RM45K
  8. Downpaymen kereta RM4.5K x 10 = RM45K
  9. Installment + maintainance RM700 x 10 unit x 12 bulan = RM84K
  10. Buat laman web RM2.5K.
  11. Marketing RM300 x 12 bulan = RM3,600
  12. Gaji 2 orang RM1,500 x 2 x 12 bulan = RM36,000

Jumlah RM271,200

RM271,200/12 = RM22,600 sebulan

RM22,600/10 buah kereta = RM2,260 sebuah

kalau anda ada 10 buah kereta, minima anda kena dapat RM2,260 sebuah setiap bulan. Kalau anda dapat sewakan kereta pada amaun tu ianya baru balik modal tau, jangan cerita untung lagi. Jadi anda perlu jana income lebih tinggi lagi.

Apabila lesen dan permit anda tamat tempoh anda perlu memohon semula. Anda perlu nyatakan syarikat anda menjana keuntungan, untung sikit pun tak apa janji untung. Kalau untung barulah lesen dan permit anda diperbaharui.

Persoalannya adakah anda ada modal sebanyak itu? bagaimana anda buat untung kalau terlalu banyak persaingan? Terdapat ribuan pengusaha kereta sewa kecil-kecilan yang beroperasi tanpa lesen dan boleh menawarkan harga yang lebih murah.

Saya tidak menyuruh anda melanggar peraturan, tetapi sebelum anda keluarkan modal ratusan ribu, fikirkan dahulu berbaloi atau tidak untuk anda proceed. Kalau anda jenis lurus bendul dan takut risk, maka anda boleh ikut step di atas.

Di Malaysia ada lebih 6,000 syarikat pelancongan, apakah kelainan yang anda akan lakukan supaya pelanggan memilih perkhidmatan anda? Kalau anda tiada modal, mungkin boleh join syarikat saya, modal RM1 sahaja sehari, klik SINI untuk info lanjut.

BERAPA NILAI MASA ANDA?

Salam artikel ni saya tulis sebab ramai betul mesej nak jumpa saya. Sebenarnya saya jarang sangat berjumpa orang kalau benda tu tak penting. Jadi mungkin ada yang salah anggap, kata saya sombong, susah nak jumpa dan sebagainya.

Untuk explain benda ni, saya akan beri anda faham nilai masa setiap orang. Ini formula yang saya belajar dari mentor saya. Kalau anda tahu formula ini, anda akan berfikir panjang kalau nak jumpa sesiapa.

Menurut mentor saya setiap orang ada nilai. Nilai kita diukur daripada pendapatan yang kita jana setiap tahun. Secara purata seorang manusia akan bekerja 2,000 jam setahun. Sebagai contoh.

  • Waktu kerja 8 pagi – 5 petang = 9 jam
  • Seminggu kerja 5 hari x 9 jam = 45 jam
  • Sebulan 4 minggu x 45 jam = 180 jam
  • Setahun 12 bulan x 180 jam = 2,160
  • Tolak cuti umum 17 – 18 hari (160 jam) kira kita kerja 2,000 jam la setahun.
  • Katakan gaji anda RM3,000 sebulan x 12 bulan = RM36,000.
  • Jadi nilai masa anda adalah RM36,000 / 2000 = RM18 sejam.

Jadi kalau ada orang nak jumpa dengan anda, nilainya mestilah lebih RM18 sejam. Bukan bermaksud mereka perlu bayar anda RM18 sejam. Tetapi nilai pertemuan itu mestilah lebih RM18 sejam.

Contohnya anda berjumpa untuk berbincang pasal bisnes atau belajar sesuatu benda baru. Tapi kalau anda berjumpa hanya untuk berborak kosong, maka anda hanya membuang masa. Pendapatan anda tidak akan meningkat.

Sekiranya anda ingin meningkatkan pendapatan anda, maka anda perlu fokus kepada kerja-kerja yang bernilai tinggi dan jangan buat kerja-kerja bernilai rendah. Apakah kerja-kerja bernilai tinggi?

  • Baca buku.
  • Pergi seminar.
  • Berkawan dengan orang berjaya.
  • Luangkan masa berkualiti bersama keluarga.
  • Bercuti untuk tenangkan fikiran.
  • Beribadat.

Apakah pula kerja-kerja bernilai rendah?

  • Buang masa layan facebook dan IG.
  • Buang masa layan group whatsapp kawan sekolah lama.
  • Mengutuk orang sana, mengutuk orang sini.
  • Borak kosong di kedai mamak.
  • Apa saja kerja yang tak berfaedah.

Baik katakan anda ingin menjadi jutawan, berapakah nilai masa anda?

RM1 juta / 2,000 jam = RM500 sejam.

Jadi kalau ada orang nak jumpa anda, fikir balik adakah nilai perjumpaan itu lebih RM500 sejam. Kalau perjumpaan itu hanya untuk borak kosong, maka semakin tipis peluang anda nak menjadi jutawan.

Bukan tak boleh jumpa langsung, tapi kalau benda tu tak penting dan tak menyumbang apa-apa, maka sebolehnya anda elakkan. Sama juga dengan saya, kalau saya ingin jana pendapatan RM10 juta setahun, maka saya kena buat kerja-kerja bernilai RM5K sejam.

Kalau ada orang nak jumpa saya sekadar nak tanya pasal bisnes kereta sewa, maka saya akan fikir balik, adakah perjumpaan itu akan contribute RM5K sejam kepada saya. Kalau tidak, maka target saya untuk capai RM10 juta makin tipis.

Tetapi kalau perjumpaan itu boleh berikan nilai yang lebih tinggi, contohnya  saya berikan coaching kepada licensee saya, hasil daripada coaching berkenaan akan menyumbang kepada peningkatan pendapatan mereka sekaligus menyumbang kepada peningkatan pendapatan syarikat saya.

Jadi untuk kerja-kerja begitu saya tiada masalah untuk berjumpa. Sebab itu saya biasanya akan berjumpa dengan team saya sahaja, sebab semakin saya train mereka, mereka jadi semakin bagus dan menyumbang kepada pendapatan syarikat.

Saya harap anda semua faham, sesungguhnya perkara yang paling berharga yang kita ada adalah masa, masa sekali dah hilang tiada gantinya. Kalau saya berjumpa dengan seseorang lepas tu krik-krik, anda tentu faham bagaimana perasaannya.

Saya akan marah pada diri sendiri, Argggh menyesalnya jumpa, buang masa aku saja, baik berkepit dengan wife ada juga faedahnya. Faham ke faham?

Analytic Code