Wahi Abd Rashid

APA BEZA INDEPENDENT SUPPLIER & LICENSING GREEN MATRIX

Salam ramai yang bertanya apa beza antara program Independent Supplier dan juga licensing Green Matrix. Berikut penerangan tentang kedua-dua program berkenaan.

INDEPENDENT SUPPLIER

Program ini diwujudkan untuk beri peluang kepada pengusaha kereta sewa persendirian menjadi supplier kepada Green Matrix, tiada bayaran dikenakan untuk pendaftaran. Setiap tempahan yang diterima Green Matrix akan ambil 15%. Pengusaha akan mendapat link khas dan boleh terima booking di seluruh Malaysia. Kalau booking tu pengusaha boleh supply mereka akan dapat 85% daripada kadar sewa yang dibayar pelanggan. Kalau booking tu mereka tak dapat supply mereka boleh forward kepada supplier lain (ada group telegram khas) dan dapat komisen 5% kalau booking tu confirm (forward mesti melalui sistem). Independent supplier biasanya mereka yang sudah menjalankan bisnes kereta sewa dan sudah ada brand sendiri. Mereka hanya menggunakan sistem tempahan Green Matrix memandangkan sistem Green Matrix dibina untuk terima tempahan seluruh Malaysia. Untuk pendaftaran menjadi independent supplier boleh klik SINI.

LICENSING

Bagi pengusaha kereta sewa yang tidak mahu pening kepala membina brand sendiri, mereka boleh sertai Green Matrix sebagai licensee. Licensee Green Matrix perlu menggunakan brand Green Matrix sepenuhnya. Mereka boleh memakai baju, bisnes kad, lanyard, topi, edar flyer dan juga memasang signboard yang tertera logo Green Matrix (kos tempahan bahan-bahan berkenaan adalah tanggungjawab licensee). Mereka juga akan dimasukkan di dalam group coaching VIP. Licensee boleh hadir coaching di pejabat Green Matrix setiap bulan (sekiranya kelapangan). Selain itu licensee berpeluang mendapatkan kereta pajak yang ditawarkan kepada Green Matrix (perjanjian pajakan adalah di antara licensee dan juga pemilik kereta).

Pendaftaran dikenakan RM300 dan licensee perlu membayar yuran bulanan sebanyak RM300 pada setiap 25 hb untuk penggunaan jenama. Selain itu setiap tempahan yang diterima Green Matrix akan menolak 15% daripada apa yang pelanggan bayar. Green Matrix sangat mementingkan reputasi syarikat, jadi setiap licensee perlu menjaga nama baik syarikat. Licensee yang sengaja merosakkan nama baik syarikat atau berlaku tidak jujur boleh dibatalkan keahlian tanpa sebarang notis. Kuota licensee terhad 100 orang sahaja seluruh Malaysia, setakat ini sudah 80 orang licensee sudah mendaftar, pendaftaran akan ditutup sebaik kuota cukup.

Terdapat 2 program licensing

A. Mycampus – fokus kepada pelajar di dalam kampus universiti. 1 licensee hanya 1 kampus, kalau dah ada licensee mendaftar di kampus berkenaan, pendaftaran automatik ditutup. Licensee Mycampus boleh tentukan kadar sewa sendiri ikut harga pasaran. Pelanggan juga akan bayar kepada licensee sepenuhnya. Setiap 15 hb licensee Mycampus perlu membayar royalti 5% daripada kutipan sewa. Mereka akan guna laman web mycampuscarrental.com untuk promosi.

B. Green Matrix – fokus kepada open market, licensee Mycampus automatik akan ada akaun licensing di Green Matrix. Tiada had penyertaan untuk setiap lokasi. Setiap tempahan pelanggan akan buat bayaran kepada Green Matrix dan 15% akan ditolak untuk cover kos SST dan royalti. Licensee Green Matrix akan terima bersih 85% daripada kadar sewa yang pelanggan bayar.

Untuk pendaftaran licensing Green Matrix/Mycampus boleh klik SINI.

Comments are closed.

Post Navigation

Analytic Code