5 CARA MUDAH MENGUMPUL MODAL PERNIAGAAN

Artikel ini saya tulis untuk menjawab soalan di bawah.

Assalamualikum tuan.

Saya ada terbaca tuan ada buat buku rahsia dapatkan loan mudah. Boleh saya tahu tentang releven isi dalam buku tersebut sekarang sebab kalau tak silap saya buku tu sudah ada di pasaran sebelum 2015 lagi.

Biar saya terangkan sedikit tentang diri saya. Saya merupakan seorang pekerja kerajaan, dalam masa sama sedang menjalankan urusan perniagaan online melalui kaedah dropship. Sebelum ni saya ada buka restoran/ cafe tapi tak dapat bertahan lama dan kena tutup.

Jadi sekarang saya kena tanggung beban hutang rm60k bagi perniagaan cafe yang lepas daripada pihak bank (pinjaman peribadi). Jadi adakah saya masih boleh memohon untuk pinjaman peribadi @ perniagaan kerana modal yang mahu dimohon ini untuk saya gunakan dalam perniagaan lain.

Sekiranya masih boleh saya mahu beli terus buku tersebut. Mohon bantuan daripada pihak tuan, dan jutaan terima kasih diucapkan atas kelapangan masa tuan membaca.

JAWAPAN

Wasalam, kaedah yang diterangkan di dalam buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman masih lagi relevan sampai bila-bila sebab bank hanya memberi pinjaman kepada pihak yang boleh menunjukkan mereka ada duit. Ianya digunakan dari dahulu sampai sekarang.

Nasihat saya pinjaman hanya untuk mengembangkan perniagaan, bukan untuk bermula. Mulakan perniagaan yang tidak memerlukan modal yang besar. Perniagaan dropship yang tuan jalankan pada pendapat saya tidak memerlukan modal yang besar.

Walau bagaimanapun tuan mungkin memerlukan modal untuk mengembangkannya lagi. Ada beberapa cara untuk tuan mendapatkan modal tanpa memerlukan pinjaman bank antaranya adalah.

  1. Pre-Order – Minta pelanggan membuat bayaran terlebih dahulu, setkan satu tarikh tertentu supaya tuan boleh kumpulkan order dalam kuantiti yang banyak. Minta tempoh tertentu untuk penghantaran, tawarkan harga istimewa untuk pre-order.
  2. Post dated cheque – Buka akaun semasa dan dapatkan buku cek, runding dengan supplier untuk bagi kredit (hutang). Tulis cek ikut tarikh bayaran yang dipersetujui. Bayaran mungkin dalam masa 60 hari = 2 keping cek.  Dalam tempoh itu, cuba jual produk secepat mungkin, gunakan bayaran yang diterima untuk settle cek pertama, boleh ambil stok baru lagi dan ulangi proses seterusnya.
  3. Crowd funding – kumpulkan modal melalui crowd funding, peserta yang memberikan modal akan mendapat benefit seperti profit sharing, servis atau produk yang tuan tawarkan pada harga istimewa. Contoh cara saya mengumpul modal lebih RM 1 juta melalui crowd funding ==> Crowdfunding Kereta Sewa Pandu.
  4. Licensing/Francais – Anda boleh mengumpul modal dengan memberi kebenaran kepada individu atau syarikat menjalankan perniagaan menggunakan sistem dan jenama perniagaan anda. Pastikan anda mempunyai SOP perniagaan yang mantap dan jenama yang dipercayai. Contoh cara saya mengumpul modal melalui licensing ==> Licensing Kereta Sewa.
  5. Partnership – Tubuhkan sebuah entiti perniagaan PLT (Perkongsian Liabiliti Terhad) atau Sdn Bhd, tawarkan saham 30 – 40% kepada rakan kongsi. Gunakan modal itu untuk kembangkan perniagaan (rakan kongsi bagi modal atau sama-sama boleh bekerja). Pastikan semua bayaran dimasukkan di dalam akaun syarikat, dan bahagikan keuntungan ikut persetujuan atau percentage di atas. Pastikan rakan kongsi itu jenis ada modal dan tak berkira. Contoh cara saya mengumpul modal melalui partnership ==> Partnership Kereta Sewa.

Tuan perlu kreatif mencari modal untuk mengembangkan perniagaan. Bank sangat sukar memberikan pinjaman apabila kita betul-betul memerlukan pinjaman, tetapi semasa kita tidak memerlukan pinjaman, pada masa itu bank akan melutut untuk memberikan pinjaman.

Apabila tuan mahir mengumpul modal seperti di atas mungkin tuan tidak memerlukan pinjaman bank. Slow-slow kembangkan perniagaan, tak perlu sangat nak fikir pasal loan bank. Ok saya doakan semoga perniagaan tuan terus berkembang dan maju. Insya Allah. Harap artikel ini bermanfaat.

One Reply to “5 CARA MUDAH MENGUMPUL MODAL PERNIAGAAN”

Leave a Reply

Your email address will not be published.