Wahi Abd Rashid

TIP BISNES KERETA SEWA KALAU TAK ADA KERETA

Salam pos ni saya buat untuk jawab soalan seorang sahabat yang berminat memulakan bisnes kereta sewa tapi tak ada kereta. Beliau pun ada masalah nak beli kereta sebab nama kena senarai hitam. Berikut merupakan cadangan kepada beliau.

  1. Buat iklan olok-olok dulu untuk tengok demand.
  2. Tengok ada orang call atau tidak, kalau tak ada adjust iklan tu.
  3. Kalau ada orang call, maknanya iklan tu berkesan, try 1 bulan, catat maklumat pelanggan.
  4. Beritahu pelanggan nak checking kereta dulu, kalau kereta betul-betul tak ada cakap fully book.
  5. Kaji kereta model apa paling banyak permintaan, buat jadual dan statistik.
  6. Survey pengusaha kereta sewa terdekat, ajak minum teh tarik dan bekerjasama.
  7. Dapat job pass pada pengusaha, makan komisen dulu (kat sini akan ada masalah sikit).
  8. Kongsi aktiviti bisnes dekat media sosial untuk tarik family dan kawan-kawan support.
  9. Gunakan pendapatan daripada bisnes kereta sewa untuk settlekan blacklist (slow-slow).
  10. Perbaiki personal financial profile untuk buat pinjaman bank.
  11. Cuba beli kereta atas nama sendiri, bayar on time dan grow the bisnes slow-slow.

Masalah Yang Akan Dihadapi.

  1. Berniaga sorang-sorang.
  2. Tak ada mentor, ada masalah tak tahu nak tanya siapa.
  3. Berniaga tak ada sistem.
  4. Pelanggan tak berkualiti.

Penyelesaian ==> BKS300

Comments are closed.

Post Navigation

Analytic Code