Wahi Abd Rashid

BELI RUMAH CASH RM15,000?

  • Anda ada RM15K cash?
  • Anda ada 20 orang kawan yang ada cash RM15K?
  • RM15K x 20 orang = RM300K
  • Beli rumah berharga RM300K cash.
  • Sewakan RM1K sebulan.
  • RM1K x 12 bulan = RM12K
  • Rumah xda hutang kan?
  • Lepas setahun jual rumah tu
  • Katakan kenaikan harga rumah 10% saja
  • RM300K + 10% = RM330K
  • Campur dengan kutipan sewa RM12K
  • RM330K + RM12K = RM342K
  • Untung = RM342K – RM300K = RM42K
  • RM42K/20 orang = RM2.1K
  • ROI = RM2.1K/RM15K x 100% = 14% setahun.
  • Ok la kan 14% ROI setahun..

Macamana Nak Buat Kerjasama Macam Kat Atas?

  • Untuk selamat, kerjasama ni mesti dibuat under syarikat (terbaik Sdn Bhd)
  • Semua modal mesti masuk dalam akaun syarikat.
  • Pemodal secara automatik jadi pemegang saham.
  • Duit masuk dan keluar mesti dilapor kepada pemegang saham.
  • Setiap tahun syarikat mesti buat audit (kos dalam RM3K setahun)
  • Keuntungan dibahagikan sama rata ikut pegangan saham.
  • Tak ada isu belot, kena tipu dan sebagainya sebab semua pemodal ada pegangan saham dalam syarikat.

Kos Syarikat Sdn Bhd Ni Kan Mahal?

  • Memang mahal sebab tiap tahun nak bayar company secretary (RM500)
  • Lepas tu kena buat audit (paling sikit RM2,500 setahun)
  • Tapi mana lebih mahal?
  • RM15K tu patutnya kena bayar cukai. Total kalau kumpul RM300K untuk bayar cukai, banyak tu.
  • Kalau invest dalam company jadi modal.
  • Modal tak dikenakan cukai.
  • Kenapa melabur dalam syarikat tak kena cukai?
  • Sebab bila melabur dalam syarikat.
  • Syarikat akan sediakan peluang pekerjaan.
  • Syarikat akan bantu ekonomi negara.
  • Kalau syarikat melabur dalam hartanah, syarikat dah bantu kerajaan sediakan rumah kepada rakyat.
  • Tak payah kerajaan nak pening kepala untuk sediakan peluang pekerjaan dan rumah untuk rakyat.
  • So win-win la.
  • Jadi kalau anda ada modal RM15K tapi dah stuck tak boleh beli rumah, maka anda patut pertimbangkan untuk beli rumah secara kerjasama. Tak dapat duduk, dapat sewakan pun kira ok la, dapat juga duit tiap-tiap bulan.

Kalau nak bekerjasama bersama saya boleh Klik SINI

Leave a Reply

Post Navigation

Analytic Code