Wahi Abd Rashid

BOLEHKAH SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN WALAUPUN SUDAH KENA BLACKLISTED?

Melihat kepada persoalan di atas, saya pasti, ramai yang ingin tahu apakah jawapannya. Saya juga tidak hairan sekiranya ramai di kalangan anda yang sudah tahu jawapannya. Walau bagaimanapun, masih ada yang bertanya, bolehkah seseorang itu mendapatkan pinjaman bank walaupun sudah disenarai hitamkan? Bagi yang masih ragu-ragu, biar saya tolong menjawapnya. Berdasarkan pengalaman, jawapannya adalah tidak boleh. Ya biar saya ulangi sekali lagi tidak boleh. Jawapan berkenaan pasti sangat mengecewakan mereka yang berura-ura mahu mendapatkan pinjaman bank, namun terkandas akibat telah disenarai hitamkan. Saya percaya, ramai yang sedang mengalami masalah ini. Persoalannya, tidak adakah cara untuk mendapatkan pinjaman bank walaupun telah disenarai hitamkan?

Sebelum saya menjawabnya, mari kita perhatikan dahulu punca kepada masalah ini. Mengapakan seseorang itu disenarai hitamkan atau di dalam kata lain nama kita tersenarai di dalam rekod CTOS (Credit Tip Off Service) atau CCRIS (Central Credit Reference Information System). Sebagai makluman CTOS merupakan sistem rujukan yang digunakan oleh pihak bank untuk melihat status bankrupsi seseorang atau kes-kes tuntutan saman di mahkamah. Manakala CCRIS merupakan rekod hutang seseorang yang mencatatkan jumlah hutang, kadar faedah, caj-caj tertunggak dan rekod bayaran pada setiap pinjaman.

Secara umumnya terdapat 3 sebab mengapa nama seseorang itu boleh disenarai hitamkan. Ia boleh berlaku secara 1) sengaja, 2) tidak sengaja dan mungkin juga disebabkan 3) kesilapan teknikal.

1.  Sengaja

Perkara ini berlaku apabila seseorang itu sengaja melewat-lewatkan pembayaran ansuran pinjaman. Untuk makluman anda, sekiranya seseorang itu gagal membayar ansuran bulanan melebihi satu bulan, pihak bank masih boleh menerimanya. Namun sekiranya sudah dua bulan tertangguh, pihak bank akan mengambil langkah lebih berhati-hati dan jika mencapai tiga bulan, nama individu berkenaan akan disenarai hitamkan secara automatik. Permohonan untuk mendapatkan pinjaman baru dijamin gagal dalam tempoh 12 bulan dari tarikh mereka disenarai hitamkan. Keadaan ini akan berterusan selagi mereka tidak menyelesaikan ansuran yang tertunggak itu.

2.  Tidak Sengaja

Perkara ini boleh berlaku, apabila seseorang itu menjadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan baik mereka. Tanpa di sedari, orang yang dijamin gagal membuat bayaran seperti yang telah ditetapkan. Secara automatik peminjam dan penjamin akan turut disenarai hitamkan. Ada juga kes di mana seseorang itu dinamakan sebagai penjamin tanpa pengetahuannya. Dalam kes ini, maklumatnya mungkin telah disalah guna oleh individu tertentu untuk mendapatkan kelulusan pinjaman orang lain. Mangsa hanya menyedarinya apabila mendapat surat peringatan daripada bank. Bagi mengelakkan masalah ini terjadi, anda dinasihatkan supaya tidak memberikan salinan dokumen peribadi sewenang-wenangnya tanpa mengetahui tujuan ia digunakan. Selain itu, jangan sesekali menandatangani dokumen yang anda tidak tahu isi kandungannya.

3.  Kesilapan Teknikal

Perkara ini boleh berlaku apabila terdapat individu yang mempunyai nama yang sama. Selain itu, kesilapan juga boleh berlaku apabila sesuatu kes saman itu telah selesai tetapi tidak dikemaskini. Sekiranya perkara ini terjadi, maklumkan kesilapan itu kepada pihak yang berkenaan bagi mengemaskini maklumat mereka. Maklumkan kepada mereka status terkini anda beserta buktinya. Kebiasaannya mereka bersedia mengemaskini data tanpa mengenakan sebarang bayaran.

Sekiranya diperhatikan kepada punca pertama dan kedua mengapa seseorang itu disenarai hitamkan, maka dapat disimpulkan bahawa ianya berlaku disebabkan kecuaian diri sendiri. Kata orang pandai berhutang tetapi tidak pandai membayar. Walaupun sesetengah pihak mengatakan mereka menjadi mangsa keadaan kerana menjadi penjamin orang lain, tetapi pada saya menyalahkan orang lain tidak akan menyelesaikan apa-apa masalah. Pihak bank tidak mahu mendengar apa-apa alasan daripada anda. Pada mereka sekiranya anda berani menjadi penjamin, bermakna anda juga berani menanggung beban sekiranya orang yang dijamin gagal membayar hutang.

Bagi mereka yang sedang berhadapan dengan masalah ini, mereka perlu mencari jalan penyelesaiannya. Sikap lepas tangan dan tidak mahu ambil peduli tidak akan menyelesaikan masalah. Berbincanglah dengan pihak bank bagaimana hendak menyelesaikan masalah hutang yang anda sedang hadapi. Sekiranya buntu, anda boleh meminta orang tengah seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk membantu menyelesaikan masalah anda.

Bagi mereka yang teraniaya (menjadi penjamin tanpa pengetahuan), pada saya ini juga disebabkan kecuaian diri sendiri kerana tidak menjaga dokumen peribadi dengan sebaik-baiknya. Untuk pengetahuan anda sebelum seseorang itu menjadi penjamin, mereka perlu mengemukakan salinan kad pengenalan dan beberapa dokumen peribadi terlebih dahulu. Pihak bank akan menghubungi anda untuk pengesahan maklumat yang diberikan. Sekiranya pinjaman diluluskan, anda dikehendaki hadir ke bank dan menandatangani surat perjanjian sebagai penjamin di hadapan pegawai bank bertugas. Salinan perjanjian juga akan dihantar kepada alamat rumah untuk simpanan anda. Sekiranya anda sentiasa mengawal dokumen dan maklumat peribadi dengan baik, perkara ini tidak akan terjadi. Ingatlah sekiranya nama kita sudah direkodkan sebagai penjamin, agak sukar untuk kita menarik balik walaupun kita bersumpah tidak tahu-menahu tentang perkara berkenaan.

Berbalik kepada soalan sebelum ini, adakah cara untuk mendapatkan pinjaman bank walaupun telah disenarai hitamkan? Jawapannya senang sahaja, tetapi anda hendaklah membersihkan nama anda terlebih dahulu (selesaikan hutang yang tertunggak). Setelah itu anda berkemungkinan layak dipertimbangkan untuk mendapatkan pinjaman. Dalam soal hutang, tidak ada sesiapa pun yang boleh mengambil sikap lepas tangan. Apabila nama kita telah disenarai hitamkan, ia umpama dahi kita telah dicop sebagai orang yang tidak amanah. Cuba bayangkan sekiranya anda mempunyai wang yang banyak. Mahukah anda memberikan pinjaman kepada orang yang tidak amanah? Orang yang sukar membayar hutang? Secara logiknya, tidak ada sesiapa pun yang mahu berurusan dengan orang sebegitu. Begitu juga dengan pihak bank, mereka tidak akan memberikan pinjaman kepada orang yang culas membayar hutang. Jadi secara ringkasnya, sekiranya kita berhutang, kita harus bertanggungjawab untuk membayarnya. Jangan bermimpi hendak menambah hutang baru sekiranya hutang lama pun tidak terbayar.

Sungguhpun begitu, bagi sesetengah orang, mereka tidak pernah disenarai hitamkan, namun sukar mendapatkan pinjaman. Setiap bulan mereka membayar ansuran pinjaman tepat pada masanya. Tetapi setiap kali, mereka memohon pinjaman, ianya akan ditolak. Maka mulalah timbul perasaan tidak puas hati dan mengganggap pihak bank memilih kasih.

Sebenarnya ramai yang tidak faham. Bank sebenarnya hanya memberikan pinjaman kepada orang yang mempunyai banyak wang. Bukan kepada orang yang tidak mempunyai wang. Pelik bukan? Sekiranya kita mempunyai banyak wang, mengapa kita perlu membuat pinjaman. Namun percaya atau tidak itulah yang berlaku sejak dari dahulu lagi. Secara logiknya, sekiranya anda mempunyai banyak wang, sudah tentulah anda hanya meminjamkannya kepada orang yang mempunyai banyak wang. Pada pendapat anda lebih baik meminjamkan wang kepada orang yang mampu membayar balik pinjaman daripada memberikan pinjaman kepada orang belum tentu dapat membayarnya.

Persoalannya, bagaimanakah kita hendak menunjukkan bahawa kita mempunyai banyak wang dan mampu membayar pinjaman. Adakah kita perlu berlakon memandu kereta mewah dan memakai pakaian berjenama mahal semasa memohon pinjaman? Adakah jawatan dan taraf pendidikan kita yang tinggi dapat menyokong permohonan kita? Oh tidak, semua itu tidak menjamin permohonan kita akan diluluskan. Pihak bank tidak memandang semua itu.

Rahsia Senang Mendapat Pinjaman

Sebenarnya terdapat kaedah yang boleh digunakan untuk menunjukkan kita mempunyai banyak wang dan mampu membayar balik pinjaman bank. Berdasarkan pengalaman, sekiranya anda bijak menggunakan penyata akaun semasa, peluang pinjaman anda lulus juga lebih tinggi. Penyata akaun semasa boleh digunakan sebagai dokumen sokongan yang menunjukkan kita mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk membayar balik pinjaman.

Sebagai contoh, sekiranya anda mempunyai pendapatan sebanyak RM2,000 sebulan. Saya percaya pihak bank sukar untuk memberikan pinjaman sekiranya komitmen hutang anda juga sudah sampai ke paras hidung (ansuran pinjaman hampir mencecah 70 peratus daripada gaji anda). Tetapi sekiranya anda memasukkan wang itu di dalam akaun semasa dan melakukan transaksi ulangan sebanyak 3 kali. Pada akhir bulan pihak bank akan menghantar penyata akaun semasa yang menunjukkan bahawa anda mempunyai wang masuk sebanyak RM6,000 sebulan (RM2,000 x 3 kali transaksi ulangan = RM6,000). Walaupun anda telah menggunakan kesemua wang di dalam akaun semasa untuk perbelanjaan sendiri, namun pihak bank masih beranggapan bahawa pendapatan anda adalah sebanyak RM6,000 sebulan (sebenarnya RM2,000 sahaja). Jadi mereka menganggap bahawa anda mempunyai wang yang cukup dan pasti mampu membayar balik pinjaman yang diberikan.

Sungguhpun teknik ini nampak mudah, namun ia tidak boleh disalah gunakan. Sekiranya pinjaman digunakan untuk tujuan yang betul, maka ia boleh menambahkan kekayaan kita. Namun sekiranya kita menyalahgunakan pinjaman yang diberikan, saya pasti ia akan menyusahkan hidup kita. Untuk maklumat lanjut sila dapatkan buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman terbitan True Wealth Sdn Bhd. Buku ini menerangkan secara terperinci bagaimana menggunakan akaun semasa untuk mendapatkan pinjaman samada untuk membeli rumah idaman ataupun untuk mengembangkan perniagaan. Buku ini boleh didapati di semua kedai buku terpilih di seluruh Malaysia. Buku ini juga boleh dibeli di internet melalui laman web www.rahsiapinjaman.com.

Mengenai Penulis

Penulis merupakan usahawan sepenuh masa di Syarikatnya Green Matrix Enterprise Travel & Tours Sdn Bhd. Beliau merupakan penulis buku Rahsia Senang Mendapat Pinjaman. Di dalam buku berkenaan beliau turut berkongsi pengalaman bagaimana beliau mendapatkan pinjaman bank bernilai jutaan ringgit menggunakan sokongan akaun semasa. Beliau boleh dihubungi melalui email info@wahiabdrashid.com atau melalui rangkaian sosial Facebook di www.facebook.com/wahiabdulrashid.

39 Thoughts on “BOLEHKAH SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN WALAUPUN SUDAH KENA BLACKLISTED?

 1. mrs louis joan on January 5, 2015 at 10:00 am said:

  halo juga
  Saya Veronica Clinton Direktur Managing ( MD ) dari louis joan Pinjaman Rumah Limited , kami adalah perusahaan yang terdaftar , meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan mendesak, dan mereka yang telah ditolak kredit dari bank karena nilai kredit yang rendah , bisnis pinjaman , pinjaman pendidikan , kredit mobil , kredit rumah , kredit perusahaan dan banyak lagi, atau Anda ingin membayar utang atau biaya , atau Anda telah scammed sebelumnya oleh pemberi pinjaman uang palsu ? Selamat Anda sekarang berada di tempat yang tepat , yang khusus Pinjaman Rumah Limited , sebuah perusahaan pinjaman yang handal , yang menyediakan pinjaman dengan tingkat bunga yang sangat rendah dari 2 % , kami datang untuk mengakhiri semua masalah . kita menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan rahasia dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman . Jadi hubungi kami hari ini melalui email di : louisjoan18@gmail.com
  banyak cinta
  Mrs.louis joan

 2. NEW YEAR menawarkan kredit !!! NEW YEAR menawarkan kredit !!!
  Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, karena kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan pinjaman usaha, dan segala macam suku bunga kredit dari 2% .HURRAY !!! Hal ini hampir mencapai akhir tahun ini, dan kami Chloe Firm Pinjaman, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahwa mereka akan menerima semua setiap pinjaman dan pada tahun baru ini dengan senyum di wajah mereka.
  Untuk informasi lebih lanjut hubungi kami sekarang melalui e-mail {} chloemorrisloan@gmail.com

  Informasi Peminjam:

  Nama Lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Jenis Kelamin: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: _______
  Durasi Pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor Cell Phone: ________

  ChloeMorrisLoanFirm

 3. Ramanie Hipnie on February 17, 2015 at 12:25 pm said:

  Apa yang dibincang dalam blog ini pasal AKPK or hutang berbayar, adakah selain Bank pihak seperti pemberi hutang mengikut procedure seperti bank. apa yang pernah saya dengar pemberi hutang akan meminta ATM Kad dan bunga akan naik setiap bulan, ada kah cerita itu betul?

 4. Cinderrela on March 27, 2015 at 8:02 am said:

  Anda memiliki utang, sewa dibayar atau yang Anda menolak pinjaman di bank?
  Tim kami akan membantu dalam memecahkan masalah Anda dengan tingkat bunga 2%.
  Kami merekomendasikan pinjaman cepat untuk tujuan apapun. Hanya kartu ID, verifikasi cepat, formalitas minimum, penerimaan tinggi proposal dan pengambilan kredit untuk serendah 15 menit.
  Tanpa perlu memberikan bukti pendapatan. Kami punya jumlah pinjaman yang tinggi hingga 152 Juta GBP.
  Jangka waktu pengembalian kami adalah dari 6 bulan sampai 20 tahun. Tidak ada pemeriksaan kredit atau sejarah kredit.
  Datang kepada kami, kami menangani semuanya dalam satu hari.
  Hubungi kami hari ini melalui email kami: cinderrela.loanfilm@gmail.com

 5. Diana on April 2, 2015 at 11:50 am said:

  Hi, I’m currently doing research regards of the bankruptcy. Please fill up my questionnaire if you have been declared blacklisted or experienced bankruptcy. Thank you.
  http://goo.gl/forms/r0mzFEUhrg

 6. syukri on April 22, 2015 at 7:53 am said:

  Minat tntang akaun semasa..adakah cara btul melakukan 3 trnsaksi ialah masuk n kuarkn duit 3 kali pda mse yg sama..ataupn pda hri yg berbeza..

 7. Standand Trust Fund on May 4, 2015 at 5:01 am said:

  Apakah Anda membutuhkan pinjaman hari ini? kami menawarkan pinjaman dari semua jenis seperti pinjaman bisnis, pinjaman mahasiswa, pinjaman rumah dan banyak lagi dengan tingkat bunga serendah 2% .contact kami hari ini via email: standandtrustfund@gmail.com

 8. Lizzy Bank's Financier on May 13, 2015 at 2:42 pm said:

  Ini adalah satu-satunya kesempatan untuk mencapai kesempatan Anda lama ditunggu karena kami menawarkan pinjaman dari setiap jumlah pada tingkat bunga yang sangat rendah 2%.
  Apa yang kamu tunggu? jika memperoleh pinjaman telah Anda keinginan terbesar, dan Anda selalu ditolak, maka tidak khawatir lagi karena kami di sini untuk membuat impian Anda menjadi kenyataan.
  Menulis kami melalui Alamat Email gratis dan umum kami.
  lizzybanksfinancier@gmail.com

 9. Mrs. Meg Whitman on July 17, 2015 at 12:25 pm said:

  Lelang! Lelang !! Lelang !!!
  Saya Mrs Meg Whitman (CEO) dari Hewlett Packard (HP) menginformasikan seluruh masyarakat dari lelang berkelanjutan laptop HP baru dari berbagai jenis. Inovasi ini adalah untuk membuat orang biasa memiliki laptop dari / nya sendiri dan untuk memberantas kemiskinan. Kami melelang mereka dengan harga termurah yang terbaik dan itu akan dikirimkan kepada Anda di depan pintu Anda langkah. Dengan motif ini, Anda juga bisa menjadi Hewlett Packard (HP) agen setiap berada di dunia. Hubungi kami hari ini untuk memesan sebanyak yang Anda inginkan. Setiap personil yang tertarik harus menghubungi perusahaan melalui email di: hewlettpackardhpcompany@gmail.com. Pesan ini dari Hewlett Packard (HP) perusahaan USA

 10. Kumar Muhammad on July 20, 2015 at 2:53 am said:

  Adakah anda memerlukan pembiayaan pinjaman?
  Adakah anda memerlukan pinjaman untuk keperluan perniagaan atau peribadi?
  Ingin untuk membiayai semula syarikat anda adalah berdasarkan di INDIA.We menawarkan pinjaman untuk mana-mana orang atau syarikat, dengan faedah sebanyak 2% setahun.
  hubungi kami di: kumarloan2@aol.com
  Terima kasih
  Mr.Kumar Pinjaman
  CEO
  Dari India New Delhi.

 11. Anorld Rich on August 4, 2015 at 4:40 pm said:

  This is a Financial Organization. We are specialized in cash management and offering of Loans to interested individuals and companies who are seeking financial assistance and business growth or business expansion fund. We offer Loans with a dependable guarantee to all our qualified applicants. Our Loan Interest rates are very low and affordable and with a negotiable duration. We also provide funding for business partnership and real estate. We offer small and large amount of Loans to all our qualified clients contact us today via email; anorldrichinvesmentcompany @gmail.com for assistant.

 12. irine hernandez on September 29, 2015 at 1:38 pm said:

  Halo yang Anda butuhkan pinjaman pada tingkat bunga rendah dari 2%? Apakah Anda pernah ditolak pinjaman bank karena Anda tidak memiliki agunan atau memiliki kredit buruk? Apakah Anda lelah stres Bank? Kemudian Anda berada di tempat yang tepat, hubungi kami sekarang melalui email kami (HERNANDEZIRINE@GMAIL.COM)

 13. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  – Pay slip 3 bulan yang lalu
  – Penyata bank 3 bulan terkini
  – KWSP lepas 2 tahun
  – Rang undang-undang air / kebakaran rumah lepas.
  satu bernilai bertanya?
  – Kerajaan, sektor swasta, pencen dan PERKESO.
  – Proses untuk 1jam / 2jam
  berminat:

  Salam
  Sir Joel Williams
  FIRM TUNAI PINJAMAN SYARIKAT
  Ketua Pegawai Eksekutif
  TEL: +60183723787
  E-mel: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

 14. Pernahkah anda cuba untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank tidak berjaya? Segera memerlukan wang untuk keluar dari hutang? Memerlukan wang untuk pengembangan atau penubuhan perniagaan anda sendiri? Mendapatkan pinjaman daripada salah satu daripada syarikat-syarikat pinjaman terkemuka di UK. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi melalui email: larryfox2016@hotmail.com

 15. Anda perlu pinjaman? Adakah anda seorang lelaki atau perempuan dan anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda ?? Adakah anda memerlukan modal untuk memulakan perniagaan? Apa masalah kredit anda mungkin, di sini datang bantuan anda kerana kami menawarkan pinjaman kepada individu dan syarikat pada kadar yang rendah dan berpatutan yang menarik. Hubungi kami hari ini di (daviesruthfirm@gmail​​.com)

 16. Osman Ibrahim on September 15, 2016 at 12:36 pm said:

  Are You In Need Of A Private Or Business Loans At 3% Rate For Various Purposes If Yes, Contact us with this details below Contact osmanmoneyfinance@gmail.com

 17. Kami adalah tubuh keuangan di atas, kami memberikan pinjaman kepada individu di seluruh dunia, yang Anda pada saat mengalami keuangan dalam kemampuan? Apakah Anda membutuhkan pinjaman? Apakah Anda ingin membangun sendiri, jika jawaban Anda adalah ya untuk di atas maka Anda hanya satu langkah menjauh dari mengatasi mereka pasak keuangan?

  Kami memberikan individu pribadi dan bisnis pinjaman dan organisasi, layanan ini dapat meregang selama periode waktu tertentu berkisar antara suatu periode tertentu dan lima tahun dengan tingkat bunga maksimal 3%.

  Silakan hubungi email di bawah ini untuk jika Anda tertarik.

  freedomfinance231@gmail.com

  Anda Hormat kami,
  Glyn Jones.

 18. cindy moore on September 26, 2016 at 2:17 pm said:

  Adakah anda perkara yang telah mendapat pinjaman segera? Anda serius yang memerlukan pinjaman segera untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda, kami memberi pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan pinjaman korporat dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel (CindyMoore8182@gmail.com)

 19. cathvivnveh dangadu on October 10, 2016 at 2:08 pm said:

  Mendesak menawarkan pinjaman BERLAKU
  pelamar sayang untuk pinjaman. Kami bersertifikat pemberi pinjaman pinjaman yang menawarkan pinjaman kepada orang-orang yang membutuhkan untuk memberikan loans.We

  Pinjaman untuk tujuan investasi dalam bisnis, pajak, utang dan faktur, dll dengan tingkat bunga 1,50%. Apakah Anda ingin memulai bisnis, dan Anda

  Kami membutuhkan modal? bantuan Anda akhirnya di sini. Dan akan menawarkan semua kredit dalam jumlah harga murah dan dapat dicapai hanya 1,50%. Silahkan hubungi kami

  Hari ini melalui (cathvivnyehloanfilm@gmail.com) Kami bersertifikat, dapat dipercaya, handal dan efisien.
  Terima kasih. dari
  mrs cathvivnyeh dangadu
  pemberi pinjaman CEO bencath Dangadu

 20. ain abdullah on January 4, 2017 at 12:46 pm said:

  hai , i really excited once reading this blog. How can i learn more about this .
  Actually i one of person “blacklisted” by bank. Planning to open own business and try to loan with bank but cant .

 21. maria delgado on January 6, 2017 at 2:55 am said:

  Atención !!! Atención !!!
  ¿Necesita un préstamo? ¿O necesita efectivo urgente para resolver sus problemas financieros? No busque más porque ofrecemos 100% de préstamos garantizados a una tasa de interés baja del 2%.
  Envíenos un correo electrónico a: (MARIAFERNANDADELGADOLOAN@GMAIL.COM)

 22. HARTFORD FINANCIAL SERVICE on January 8, 2017 at 2:20 pm said:

  Halo semua ini adalah (HARTFORD FINANCIAL SERVICE) dunia yang dikenal organisasi keuangan dengan sertifikasi jasa keuangan seperti yang kita memberikan pinjaman dari jenis apa pun ke mana saja di dunia pada tingkat yang paling menarik dari kontak 1,5% kami hari ini di (hartfordfinancialservice@gmail.com) karena kami akan memberikan mimpi keuangan Anda menjadi kenyataan
  terima kasih dan Tuhan memberkati Anda

 23. Borang permohonan pinjaman
  Santiago Saya Presiden, Ketua Pegawai Eksekutif / Pengasas syarikat frank queens, dan kami
  Di sini untuk membantu menyelesaikan masalah kewangan, dan selamat datang
  Syarikat ini menawarkan kadar faedah 3%.

  Syarikat ini tidak meminta pelanggan membuat bayaran kerana
  Syarikat kami bertanggungjawab untuk butiran insurans, cukai dan gaji
  Anugerah, yang mengikut undang-undang pemindahan, jadi jika
  Kami memerlukan kredit anda, dan anda mahu keluar dari keadaan ini
  Pinjaman dan hantar kepada kami supaya kami tidak dapat memproses produk
  Pada masa yang sama.

  Kami adalah syarikat berdaftar yang tujuan utamanya
  Kita perlu tersenyum pada wajah dan kebahagiaan orang
  Semua orang dalam kehidupan memerlukan bantuan dan itulah yang anda perlukan
  Dalam kes dengan anda.

  Isi dan pulangkan

  Nama: ……………………. …..
  Nama …………….. ……… ….
  Tidak: …………………….. …….
  Kelahiran. ………………….. ……
  Tempat lahir: ……………… …… ……
  Hubungi: ………………….. …….
  Ia adalah tugasnya: … ……………. ………………
  Pendapatan: ……… ……… …………..
  Alamat rumah: ………………….
  Telefon: …. ……. …………………..
  Bandar: ……………… ……. ……………
  ZIP …………………….. ……………..
  Jawatan: …………………… …… ………..
  Negara: …………………. …………… ……..
  Jumlah pinjaman: …………………….. …….
  Masa kredit … ……………….. …………….
  Objektif kredit: …………….. ………….. ………..
  Alamat emel: ……………. …… …………….
  Sebelum ini digunakan? ………………….. ..
  Alamat e-mel syarikat kami FRANKQUEENS64@GMAIL.COM
  Isi dan hantar permohonan pinjaman dari atas, jadi kami tidak tahu
  Pemprosesan pinjaman. Terima kasih kerana pemahaman dan pemilihan syarikat anda.

  Tuan FRANK QUEENS
  (Pengurus) nombor WhatsApp +2349057770649

 24. Lu Adrian on August 4, 2017 at 11:13 pm said:

  100% Pinjaman untuk tawaran anda!

  Kadar faedah yang rendah
  Kadar serendah 3%! Kadar faedah 0% untuk 6 bulan pertama

  TIDAK DITERIMA / TIDAK COLLATERAL
  Tidak perlu memanfaatkan sebarang aset untuk memperoleh modal

  NO RESTRICTIONS
  Dana boleh digunakan sama seperti wang tunai.

  PEMBIAYAAN SEBAGAI HINGGA 15 HARI
  Proses kelulusan cepat

  Kami tidak mengenakan bayaran untuk mengemukakan permohonan, kami dibayar semata-mata berdasarkan keputusan.

  PENGELUARAN INCOME NO
  Pendapatan yang dinyatakan sahaja

  Hubungi kami hari ini melalui e-mel. Springleaf_finance@outlook.com

    Adrian Winson

 25. ELIZABETH ANDY on August 8, 2017 at 4:41 am said:

  Halo,
  Saya adalah Ibu Elizabeth Andy, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang meminjamkan pinjaman seumur hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman segera untuk melunasi hutang Anda atau Anda memerlukan pinjaman untuk memperbaiki bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? Tidak terlihat lagi karena kita berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda terjadi di masa lalu. Pinjaman kami kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi pada bisnis dengan tarif 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang andal dan berguna dan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di:
  (Patriciajames205@gmail.com/ elizabethandy95@gmail.com)

 26. Aabroo Aaban on August 8, 2017 at 7:54 am said:

  Dear Sir / Madam, “PINJAMAN SEBELUMNYA SEBAB PELANGGAN DI DALAM HARI 2 HARI. Syarikat Mark Harvey Finance, Komersial dan Pribadi” Pinjaman Perniagaan “Pinjaman Rumah pada kadar faedah 2%. Orang yang Tertanya-tanya hendaklah menghubungi Pegawai Pinjaman melalui E-mel dengan maklumat di bawah: “,
   
  NAMA PERTAMA:…..
  NAMA TERAKHIR:……
  NEGARA: …….
  NOMBOR TELEFON:…..
  PEKERJAAN: ……
  AGE: ………….
  SEX: ……
  STATUS PERKAHWINAN:……
  PINJAMAN YANG DIBENARKAN: ……
  PENDAPATAN BULANAN……
  PINJAMAN PINJAMAN: ……
  E-mel: markharveyfinancecompany@gmail.com Terima kasih dan Tuhan Bless,
  Salam

 27. Salam.jika saya masih berhutang dengan MARA adakah saya layak memohon pinjaman dari mana mana bank ?

 28. fernan tina on November 18, 2017 at 4:07 pm said:

  Adakah anda fikir mendapat pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mencapai hasrat anda, kami memberi pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan dan pinjaman korporat dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% untuk maklumat lanjut hubungi kami melalui e-mel (FERNANTINALOAN@GMAIL.COM)

 29. Anonymous on December 1, 2017 at 7:17 pm said:

  Baik ang xpyh cerita kalau p settle..

 30. unionbank plc on December 6, 2017 at 1:47 pm said:

  adakah anda memerlukan pinjaman? di sini adalah peluang pada kadar 2%, sila hubungi BRENDA UNTUK MAKLUMAT LANJUT DI (brendarodriguezloanfirm@gmail.com)

Leave a Reply

Post Navigation

Analytic Code